Omeđeno Bakarskim zaljevom i uvalom Martinšćica nalazi se malo primorsko mjesto Kostrena poznato po prekrasnim plažama koje se protežu duž kostrenskog poluotoka dugog 10 kilometara.

Ako želite provesti godišnji odmor u miru i tišini, preporučili bismo vam da posjetite to pitoreskno mjesto. Najpopularnije plaže posjećuju i stanovnici okolnih mjesta zbog kristalnog čistog mora i prekrasne prirode, a najposjećenije su one u uvali Svežanj, Smokvinovo i Žurkovo. Požurite i pronađite svoj idealan smještaj među apartmanima u Kostreni.

 Povijesna i arheološka baština

Kostrena, dom mnogih pomoraca i kapetana, udaljena samo devet kilometara od Rijeke, sastoji se od dvadesetak mjesta koja su dobila imena prema obiteljima koje su tamo živjele, a neka od njih su Rožmanići, Glavani, Pavičići, Sv. Lucija, Paveki i Dorčići. Poznata je po svojim pomorcima koji su oplovili mnoga svjetska mora. Najpoznatiji među njima je kapetan Pavao Randić koji je prvi preplovio Sueski kanal kada se tek otvorio kanal te Kuzma Franelić koji je sudjelovao u spašavanju putnika s Titanica.

Na najvišim uzvisinama Solin (242 m n.v. ) i Humčina (280 m n.v.)  u općini Kostrena  nalaze se ostatci pretpovijesne gradine Sopalj i Solin. Brijeg Solin s arheološkim ostatcima možete obići i, a nalazi se iznad uvale Martinšćice na sjeverozapadnom dijelu Kostrene.  Na istočnom dijelu Kostrene nalazi se brijeg Sopalj s kojeg puca pogled na kvarnerske otoke i Bakarski zaljev, gradina Sopalj služio je kao nadzorna postaja za prilaz Bakarskom zaljevu još od brončanog doba.

Jame i špilje Kostrene

Kada vam dojadi prekrasno modro more i morske aktivnosti, posjetite 9 poznatih špilja i jama koje se nalaze na području općine Kostrene. Prepuno hladnih vrulja uz obalu, izvori slatke vode kroz pukotine koje su povezane podzemnim kanalima s površinom traže put do mora. Takve horizontalne podzemne kanale nazivamo špiljama, a ako su vertikalni kanali nazivamo ih jamama.

Najdublja jama je Kadova jama, a od špilja najdulja je Urinjska, a najdublja je Mali štumbur.  U Urinjskoj špilji nalazi se jezero dubine 15 m, te takve špilje nazivamo anhijaline jer u sebi imaju akumulacije vode koja je na površini slatka, a u dubljim slojevima slana.

Postoje i takve jame koje naseljavaju posebno prilagođene kopnene životinje (troglobionti) i vodene životinje (stigobionti) koje su razvile posebna tjelesna obilježja poput dugih ticala i dugih nogu te usporeni metabolizam i sposobnost nakupljanja rezerva masti. Najpoznatiji endemi iz jezera Urinjske špilje su sitni planktonski račići iz skupne Calanoida.

Najveći hrvatski spremnik s muralom, kostrenska šetnica i gastronomija

Ako volite duge šetnje uz more uživat ćete u pogledu na kvarnerske otoke i prekrasne zalaske sunca uz 3 kilometara dugu šetnicu. Uzduž cijele šetnice moći ćete odmoriti na klupama, a djeca se u pauzama od šetnje mogu igrati na dječjem igralištu. Nakon duge šetnje zasigurno ćete ogladnjeti. U ponudi možete birati između fast fooda, konoba, restorana i pizzeria. U Bakru, 10 km od Kostrene nalazi se poznata taverna Vidikovac s prekrasnom velikom terasom s koje možete uživati u pogledu na Bakarski zaljev. Tamo možete guštati u raznovrsnom meniju, od tradicionalne kuhinje do roštilja i ribljih jela. Uz to nemojte propustiti obići i najveći oslikani spremnik rafinerije nafte Rijeka s motivima mora i broda. Dugih tri mjeseca akademski slikar Edi Gusti Maska oslikavao je ovaj spremnik veličine 2000 m2 na što je utrošeno 1600 kanta boja.

Apartmani Kostrena

Ne sumnjamo da ćete naći idealan smještaj u općini Kostrena koja je poznata po svojoj blagoj mediteranskoj klimi, čistom modrozelenom moru, prekrasnim plažama, zelenilu, špiljama i jamama te mnogim kulturnim događajima. Mnogobrojni apartmani koji se nalaze u blizini popularnih kostrenskih plaža ili u centru, nude sve što treba jednoj obitelji ili mladom paru. Uz morske aktivnost poput ronjenja i jedrenja otkrijte podvodni svijet koji se sastoji od mnogobrojnih vrsta bogate flore i faune i uživajte u pogledu na zelene krajobraze duž kostrenskog poluotoka. Mjesta su idealna za bijeg od ubrzane svakodnevnice i od gradske žege te preporučujemo svakako posjetiti tu destinaciju ovo ljeto.

Kulturni događaji tijekom cijele godine

Uz ljetne ribarske fešte, koncerte i izložbe, Kostrena nudi i manifestacije kroz godinu, poput Proljeća u Kostreni, Jeseni u Kostreni i poznate kostrenske maškare. Kada ste već u Kostreni preporučujemo vam da kupite njihov autohtoni jestivi suvenir kostrensku tortu koja je poznata i po originalnoj kutiji koju je dizajnirao poznati hrvatski dizajner Juraj Zigman.

Uvala Svežanj

Jedna od najpoznatijih uvala na području Kostrene definitivno je Svežanj sa svojom prekrasnom plažom koja je djelomično šljunčana, a djelomično stjenovita.  Nalazi se u zaštitnoj zoni podmorskog parka zbog endemskih podmorskih vrsta.

Kostrena 1
Izvor fotografije: http://tzo-kostrena.hr

Nakon prvog posjeta Kostreni, zasigurno ćete se htjeti ponovno vratiti  i  uživati u svim blagodatima koje ste tamo otkrili. Prednost ljetovanja na kostrenskom poluotoku je mir i intimna atmosfera malih ribarskih mjesta. Prepričavat ćete prijateljima o tim divnim mjestima koja će onda i oni sami poželieti posjetiti sa svojim najdražima. Ako želite mirni odmor zamijeniti gradskom gužvom i većom turističkom ponudom, u blizini se nalaze Rijeka, Bakar i Kraljevica, tako da možete istražiti taj dio Hrvatske tijekom svog godišnjeg odmora.