Kako iz posjete Zagrebu izvući maksimum ako ste ljubitelj kulturno-povijesnih znamenitosti

Glavni grad Hrvatske već godinama slovi za popularnu i zanimljivu destinaciju iz koje ćete odnijeti nezaboravne uspomene na odličan provod i odmor. Bilo da Zagreb planirate posjetiti kao vikend destinaciju ili želite jedan dio svog godišnjeg odmora provesti u najvećem gradu u Hrvatskoj, sadržaja vam neće nedostajati.

Na svoje će doći i ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti, a kako iz posjete Zagrebu izvući maksimum i razgledati mnogobrojnu kulturno-povijesnu baštinu, saznajte u nastavku ovog teksta.

Kulturno-povijesne znamenitosti Zagreba

Kako iz posjete Zagrebu izvući maksimum ako ste ljubitelj kulturno-povijesnih znamenitosti 1

Gdje započeti razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti Zagreba? I što obavezno morate vidjeti?

Kako biste obišli sve kulturno-povijesne znamenitosti u Zagrebu i okolici potreban vam je kvalitetno osmišljen raspored i nekoliko dana boravka u Zagrebu.

Grad je povezan tramvajskim i linijama autobusnog gradskog prijevoza, a širokim zagrebačkim avenijama krstare mnogobrojni automobili nekoliko taksi prijevoznika. Ne treba zaboraviti spomenuti i mogućnost iznajmljivanja bicikala na nekoliko gradskih lokacija što vam uveliko može biti od pomoći tijekom obilaska grada.

Ipak, za cjelovit obilazak, predlažemo da grad obilazite pješice koliko god možete jer ćete na ovaj način najbolje upoznati sam grad i osjetiti njegov ritam i štimung.

Kao početno mjesto za otkrivanje Zagreba najpopularnija točka je trg bana Josipa Jelačića koji se nalazi u samom centru pješačke zone te može poslužiti kao orijentir za daljnja istraživanja Zagreba.

Veoma blizu, na početku Gornjeg grada, nalazi se Zagrebačka katedrala, impozantna gotička građevina koja je i najviša građevina u Hrvatskoj, u kojoj možete razgledati grobnicu kardinala Alojzija Stepinca koju je izradio najpoznatiji hrvatski kipar Ivan Meštrović.

U Gornjem gradu pronaći ćete i druge kulturno-povijesne znamenitosti (Kamenita vrata, kula Lotrščak, galerija Klovićevi dvori su tek neke od znamenitosti), a tu se nalazi i Markov trg, na kojem se nalazi crkva sv. Marka (sa svojim prepoznatljivim krovom na kojem se nalaze dva grba), kao i Saborska palača u kojoj je smješten Hrvatski sabor, nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj.

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, neobarokna zgrada s kraja 19. stoljeća, plijeni pozornost svojom impozantnošću i ljepotom, a ukusno uređena okolica prekrasno nadopunjuje cjelokupan prizor.

Kako iz posjete Zagrebu izvući maksimum ako ste ljubitelj kulturno-povijesnih znamenitosti 2

Uspinjača, najkraća svjetska žičara, koja s prugom od 60-ak metara povezuje Donji i Gornji grad, još je jedna od turističkih atrakcija koja je nezaobilazna tijekom obilaska, a mnogobrojni muzeji i galerije stoje vam na raspolaganju da ih otkrijete tijekom obilaska.

Neki od muzeja u kojima možete razgledati artefakte od povijesnog značaja za Zagreb i cjelokupnu Hrvatsku su: Muzej Mimara, Muzej grada Zagreba te Arheološki muzej.

Ostale zanimljivosti u Zagrebu

Uz gore spomenute muzeje koji su više povezani s poviješću, zanimljivi za obilazak mogu biti i Muzej prekinutih veza, Muzej suvremene umjetnosti te Muzej iluzija, u kojem ćete, kako kažu iz muzeja: Poljuljati povjerenje u vaša osjetila i u potpunosti se zbuniti, ali ćete se pritom i oduševiti te štošta naučiti.

Kako iz posjete Zagrebu izvući maksimum ako ste ljubitelj kulturno-povijesnih znamenitosti 3

Zanimljive za obilazak mogu biti i prirodne ljepote u samom Zagrebu te u njegovoj okolici.

Što se tiče prirodnih ljepota u samom Zagrebu, osim mnogobrojnih gradskih parkova i perivoja, izdvaja se park Maksimir, koji je najstariji park u Hrvatskoj u kojem možete obići i zoološki vrt te planina Medvednica sa svojim najvišim vrhom, Sljemenom, popularnim izletištem Zagrepčana i njegovih posjetitelja.

Ne treba zaboraviti spomenuti Jarun i Bundek, poznate gradske parkove u kojima mladi iz Zagreba proslavljaju završetak srednjoškolskog obrazovanja ili krate duga zagrebačka ljeta uživajući u istoimenim jezerima kao i Botanički vrt u kojem možete provesti sate u obilasku prekrasno aranžiranog cvijeća i raznih biljaka.

Gdje pronaći smještaj u Zagrebu?

Smještaj u Zagrebu možete pronaći preko portala Privatni smještaj na kojem se nalazi stranica Apartmani u Zagrebu koja sadrži na desetke različitih oglasa apartmana i ostalih smještajnih jedinica u Zagrebu. Unutar svakog oglasa nalaze se fotografije smještajne jedinice i detaljne informacije kao i vlasnikov kontakt broj telefona.

Vlasnika možete kontaktirati i putem kontakt forme u kojoj možete naznačiti na koje točno datume planirate dolazak kako biste dobili informaciju je li smještajna jedinica u tom vremenskom razdoblju slobodna.