Na obali sjeverne Dalmacije, u srcu Jadranske obale smjestio se Biograd na Moru. Grad bogate i burne povijesti u Hrvatskoj koji privlači posjetitelje zanimljivim pričama iz svoje prošlosti, pogledima na Pašmanski kanal, prekrasnim plažama i morem. A jedna od najljepših plaža je zasigurno plaža Crvena Luka smještena u pješčanoj uvali i udaljena oko 3 kilometra od centra grada.

Biograd na Moru

Prije odlaska na plažu i uživanja u prekrasnom moru i plavom nebu, Biograd poziva sve posjetitelje da se upoznaju s njim i njegovim zanimljivostima. Biograd na Moru je grad i luka koji se nalazi 28 kilometara južno od središta županije, grada Zadra. Prostire se na kopnenom dijelu i poluotoku.

Biograd je hrvatski kraljevski grad koji se prvi put spominje u 10. stoljeću, a u 11. stoljeću je bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Tijekom dugih stoljeća do danas su se nad vlasti ovim gradom na moru izmjenjivali razni vladari i carstva. Velik broj zanimljivih artefakata iz te bogate i burne povijesti mogu se danas pronaći i razgledati u Zavičajnom muzeju. Zaljubljenici u povijest u ovom gradu u Hrvatskoj će moći pronaći i druge kulturno – povijesne znamenitosti poput ostataka bazilike svetog Ivana iz 11. stoljeća, ranoromaničke crkve svetog Ante iz 13. stoljeća, crkve svetog Roka iz 16. stoljeća i župne crkve svete Stošije iz 18. stoljeća.

Crvena Luka Biograd 1
Izvor fotografije: croatia.hr

Danas je Biograd na Moru lokalni trgovački i prometni centar, trajektna luka za otok Pašman, a glavne gospodarske grane su poljoprivreda, ribolov i turizam. Mjesto je idealna polazna točka i za velik broj nautičara, zahvaljujući svom položaju na jednom od najrazvedenijih dijelova hrvatske obale Jadrana. Ljubitelji plovidbe tako mogu otploviti do otočića Sveta Katarina i Planac u Pašmanskom zaljevu, do samog otoka Pašmana i svih njegovih zanimljivosti ili pak do Nacionalnog parka Kornati.

Plaža Crvena Luka

Obala Jadrana bogata je prekrasnim plažama koje svojom ljepotom privlače brojne posjetitelje. Tako je i u Biogradu i okolici. Ovdje svi ljubitelji ljetnih radosti, mora i sunca mogu uživati, među ostalim, na plaži Dražica, plaži Soline ili plaži Bošana. A nedaleko od samog centra grada nalazi se plaža Crvena Luka. Do ove prekrasne plaže smještene u duboko uvučenoj pješčanoj uvali možete doći kopnenim putem, automobilom ili lagodnom šetnjicom iz naselja Kumenat. Ili pak čamcem s plaža Soline i Dražice. Osim prekrasnog plavog mora, jedno od ukrasa ove plaže je svakako borova šuma koja okružuje uvalu i u doba ljetnih mjeseci i visokih temperatura pruža hlad i mjesto za predah od jarkog sunca. Miris borova, ugodan povjetarac, pogled na plavetnilo, osmijeh na licu, a sve uz pratnju orkestra cvrčaka,  Na plaži Crvena Luka posjetiteljima su na raspolaganju ležaljke, suncobrani i tuševi te manji ugostiteljski objekti za okrjepu. Svi preduvjeti za ugodan i bezbrižan odmor na Jadranu.

Crvena Luka kod Biograda
Izvor: Shutterstock/ xbrchx

Boje, mirisi i okusi

Jadranska obala i cijela Hrvatska bogati su raznolikom gastronomskom ponudom, mirisima mediteranskog bilja, zvukovima tradicionalne glazbe. I bojama, koje nisu samo u nazivima mjesta poput plaže Crvena Luka, već i u čarobnom plavetnilu Jadrana, zelenilu šuma i livada, šarenilu mirisnog cvijeća i narodih nošnji. Biograd na Moru i okolica također nisu iznimke. Ovdje posjetitelji mogu, osim u prekrasnim pogledima na Jadran, na zlaćane pješčane plaže, bjelinu dalmatinskog kamena, na mnoštvo otoka i zaleđe Dalmacije, uživati i u tradicionalnim okusima. Delicije lokalne kuhinje bogate su ribom, plodovima mora i aromatičnim biljem, a uz ukusnu hranu posjetitelji mogu nazdraviti uz izvrsna vina lokalnih vinarija.

Dalmatinska kuhinja
Izvor: Unsplash/ Anton Nikolov

Za dobru zabavu i opuštanje pobrinut će se razne manifestacije u kojima sudjeluju i domaćini i posjetitelji, poput Biogradske noći, Gastro Biograd ili pak Biograd Street Music festival. Za svakog posjetitelja ponešto, a svaki od njih će zasigurno iz Biograda na Moru ponijeti mnoštvo prekrasnih uspomena punih raznolikih boja i novootkrivenih okusa. Naravno, nemojte propustiti pronaći smještaj za odmor po svojoj mjeri na platformi PrivatniSmjestaj.hr.