Zelena oaza Plitvičkih jezera: Upoznajte Prirodni Raj

Zelena oaza Plitvičkih jezera: Upoznajte prirodni raj

Hrvatska je zemlja bogata prirodnim ljepotama, ali među svim draguljima koje nudi, Plitvička jezera zauzimaju posebno mjesto.

Ovo prirodno čudo smješteno je u srcu Hrvatske, na istoku Like, a njegova ljepota i jedinstvenost privlače posjetitelje iz cijelog svijeta. Plitvička jezera predstavljaju pravu zelenu oazu, prirodni raj koji oduzima dah raznolikošću flore i faune te zvucima i bojama prirode.

ZELENA OAZA PREPOZNATA OD UNESCO-A

Plitvička jezera sastoji se od niza 16 imenovanih te manjih jezera međusobno kaskadno povezanih slapovima. Nalaze se u Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji je osnovan 1949. godine te je kao takav najstariji Nacionalni park Republike Hrvatske. Osim što je riječ o najstarijem, NP Plitvička jezera je i najveći nacionalni park RH. Zbog svojih jedinstvenih sedrenih barijera i ljepota, Plitvička su jezera 1979. uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ova zelena oaza prostire se na oko 300 km2, a iako je najpoznatija po vodenim ljepotama, one zauzimaju manje od 1% površine Nacionalnog Parka Plitvička jezera. Najveći dio Plitvica obuhvaća šumsku vegetaciju, a potom travnjake.

Zelena oaza Plitvičkih jezera: Upoznajte prirodni raj 1
Izvor: Unsplash/ Isa Christis

Područje Plitvičkih jezera ima dugu povijest naseljavanja, a tragovi ljudske prisutnosti datiraju od prapovijesti kada su na ovom prostoru živjeli Japodi da bi u 1. st. prije nove ere ovo područje potpalo pod rimsku vlast. Kraj 14. stoljeća obilježava turska osvajanja koja je rezultirala opustošenosti ovog prostora. Tijekom Habsburške Monarhije predio Plitvičkih jezera bio je u sastavu Vojne Krajine. Do 19. stoljeća ljepote Plitvičkih jezera nisu bile poznate široj javnosti, no dolaskom Fridrika Augusta II, započinje turistički razvoj Plitvica gradnjom turističke kuće i prenoćišta za putnike.

PRIRODNA RAZNOLIKOST

Ono što čini Plitvička jezera posebnima je njihova bioraznolikost. Jezera su poznata po svojim smaragdnim vodama, koje variraju u boji od tirkizne do zelene, ovisno o kutu sunčevih zraka i dobu godine. Raznolikost biljnog i životinjskog svijeta dodatno obogaćuje ovaj ekosustav.

Prirodna Raznolikost
Izvor: Unsplash/ Nuno da Costa Pereira

U samim jezerima živi niz biljnih (preko 1460 zabilježenih) i životinjskih vrsta (321 vrsta leptira, preko 163 vrsta ptica, 58 sisavaca itd.) prilagođenih ovom jedinstvenom okolišu. Ribe poput potočnih pastrva plivaju u bistrim vodama, dok se ptice gnijezde u obližnjim šumama. Nacionalni park dom je i mnogim drugim životinjama poput medvjeda, vukova, divljih svinja te raznih vrsta ptica grabljivica.

SUSTAV JEZERA I SLAPOVA

Plitvička jezera sastoje se od 16 međusobno povezanih jezera raspoređenih u dva dijela – Gornja koja karakterizira dolomitna podloga i Donja jezera koja se nalaze u vapnenačkom kanjonu. Gornja jezera se sastoje od njih čak 12: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak dok je Donjih jezera 4: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

SUSTAV JEZERA I SLAPOVA
Izvor: Mike Swigunski

Sustav slapova povezuje ova jezera na spektakularan način, a završni su Sastavci ispod kojih počinje tok Korane. Slapovi su rezultat djelovanja vode na kamenje i stijene, stvarajući tako slikovite prirodne vodopade. Najpoznatiji slapovi su Veliki slap, najviši u Hrvatskoj, koji se s visine od 62 metara strmoglavljuje u prvo jezerce, te slapovi Veliki prštavac, slapište Velike kaskade, Milke Trnine, Galovački buk i druge ljepote koje očaravaju posjetitelje.

ŠETNJE STAZAMA

Nacionalni park Plitvička jezera pruža posjetiteljima brojne staze i pješačke puteljke koje omogućuju istraživanje ove prirodne oaze. Staze vode kroz šume, preko drvenih mostova i pored jezera, pružajući posjetiteljima jedinstven doživljaj prirode uz nezaobilazni žubor vode.

ŠETNJE STAZAMA
Izvor: Unsplash/ Elisa Jeanne

Na području Plitvičkih jezera moguće je prisustvovati stručnim vođenjem kroz Park, a ture se razlikuju po tematici – geološke, biološke, šumarske. Svim posjetiteljima Plitvičkih jezera nude se 4 različita programa obilaska na Ulazu 1 te na Ulazu 2. Razgledavanja traju od 2 pa sve do 7 sati, pri čemu najkraća staza iznosi 3500m, a najdulja čak 12500m. Također, nudi se 5 različitih planinarskih staza: Čorkova Uvala, Medvjeđak, Plitvica, Mrsinj-grad i Gola Plješevica.

UČUVANJE PRIRODE

Održavanje ove prirodne ljepote i očuvanje ekosustava Plitvičkih jezera od izuzetne je važnosti. Nacionalni park poduzima različite mjere kako bi zaštitio biljni i životinjski svijet, uključujući i programe edukacije posjetitelja o važnosti očuvanja prirode. Plitvička jezera su uključena u ekološku mrežu Natura 2000 čiji je cilj očuvanje područja na kojima borave ili obitavaju rijetke te ugrožene vrste kao što su primjerice biljke zlatna jezičnica Ligularia sibirica, gospina papučica Cypripedium calceolus te životinjske vrste kaoMočvarni plavac hengaris alcon alcon ivelika četveropjega cvilidreta Morimus funereus te mnoge druge nažalost rijetke i ugrožene vrste flore i faune.

Zelena oaza Plitvičkih jezera: Upoznajte prirodni raj 2
Izvor: Unsplash/ Sam Quek

Kako bi se ljepota ovog prirodnog raja očuvala i za buduće generacije izražen je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Plitvička jezera te su posjetitelji su pozvani da se pridržavaju pravila posjeta, zabranjeno je oštećivanje drveća, branje biljaka, bacanje smeća, hodanje van staze, uznemiravanje životinja, paljenje vatre, pecanje, oštećivanje stijena te hranjenje životinja. Također, zabranjeno je bicikliranje, korištenje dronova, kampiranje, kupanje u jezerima, hodanje van staze te vikanje na području Parka.

DOŽIVLJAJ HARMONIJE PRIRODE

Plitvička jezera nude jedinstven doživljaj prirodne harmonije. Tiha jezera nasuprot žuboru slapova, miris šuma i svježeg zraka stvaraju atmosferu koja opušta dušu i um, svojevrsni prirodni raj. Bez obzira na godišnje doba, svaki posjet ovoj zelenoj oazi pruža jedinstvenu perspektivu ljepote koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Prirodni raj Plitvičkih jezera ima sposobnost povezivanja ljudi s prirodom na način koji rijetko koji drugi lokalitet može pružiti. Bilo da istražujete staze, plovite čamcem po jezerima ili jednostavno sjedite na klupi i promatrate ptice, ribe ili nezaobilaznu igru vode, svaki trenutak proveden u ovom čudesnom krajobrazu obogatit će vaše duše.

Plitvička jezera su neiscrpni izvor inspiracije čovjekovu dušu, kreativnosti, ali i odmor i to za posjetitelje zemalja diljem svijeta. Njihova prirodna ljepota, biološka, ali i kulturno – povijesna raznolikost čine ih ne samo draguljem Hrvatske, već i svjetskim blagom koje zaslužuje posebno poštovanje i koje smo dužni očuvati ne samo kako bi buduće generacije mogle uživati u ovim ljepota, već kako bi i očuvali dom mnogih vrsta iz svijeta flore i faune.

Doživljaj Prirodne Harmonije
Izvor: Unsplash/ Artiom Vallat

Tražite li bijeg od gradske vreve i želite doživjeti netaknutu prirodu u svom najčišćem obliku, Plitvička jezera su destinacija koju ne smijete propustiti. Ovdje, u zelenoj oazi, svijet se usporava, a priroda preuzima glavnu ulogu, podsjećajući nas na važnost očuvanja ljepote koja nas okružuje.

Posjedujete li apartman, sobu ili kuću za odmor u okolici Plitvičkih jezera, oglasite iste u potpunosti besplatno na specijaliziranoj platformi PrivatniSmjestaj.hr.