Zanimljivosti o Hrvatskoj

ZANIMLJIVOSTI O HRVATSKOJ

Iako je Lijepa naša srednje velike površine u usporedbi s drugim državama Europe, a na svjetskoj razini relativno male, dičimo se i prednjačimo s mnogim postignućima, ljepotama i jedinstvenostima.

Istražite s nama nekolicinu zanimljivih činjenica o Hrvatskoj.

Zemlja s najljepšim zalaskom sunca (rekao je Hitchcock), mjesečevi krateri nazvani po dva hrvatska znanstvenika, prve orgulje na svijetu gdje zvuk nastaje ritmičnim udaranjem valova, samo su neke od draži Hrvatske. No, krenimo s izumima hrvatskih velikih umova koji ne samo da su promijenili način života u doba kada su bili izumljeni i kreirani, već naš današnji život ne bi bio jednak da nije bilo istih.

ZANIMLJIVOSTI O IZUMIMA

Neki od najvećih umova potječu, stvarali su u Hrvatskoj ili u svijetu u sinergiji s drugim velikim umovima svog vremena. Nažalost, zasluge za izume ponekih hrvatskih znanstvenika zbog različitih su razloga pripisane drugima.

Zasigurno jedan od najvećih hrvatskih inovatora bio je Faust Vrančić koji je u svojim djelima opisao konstrukciju mlinova koje pogoni vjetar, naprave za čišćenje morskog dna, konstrukcijsko rješenje lančanog mosta koji predstavlja preteču suvremene žičare te padobran.

O važnosti sljedećeg hrvatskog izumitelja svjedoči i činjenica da je najveći hrvatski znanstveno istraživački centar multidisciplinarnog karaktera dobio naziv po ovom velikom dubrovačkom umu 18. stoljeća – Ruđeru Boškoviću koji je konstruirao prvi optički mikrometar , razvio instrumente i pribore za izvođenje geodetskih mjerenja itd. Mogli bi cijeli članak posvetiti velikim hrvatskim izumiteljima, pa ćemo stoga samo navesti neke od najznačajnijih postignuća hrvatskih znanstvenika: torpedo (Ivan Blaž Lupis), kravata (Joža Batalekov), utemeljenje daktiloskopije Ivan Vučetić, žarulja s volframovom niti (Franjo Hanaman), kemijska olovka (Slavoljub Penkala), brodski koloturnik za jednostavnije izvlačenje ribarskih mreža (Mario Puratić), MP3 player (Tomislav Uzelac), brzinomjer (Josip Belušić), raketni motor i orbitalna svemirska stanica (Herman Potočnik), dvostruko kniženje (Benedikt Kotruljević), Vegeta (Zlata Bartl), čokolada s rižom (Zvečevo), azitromicin (Slobodan Đokić, Gabrijela Kobrehel, Gorjana Lazarevski, Zrinka Tamburašev), pametna klupa (Ivan Mrvoš), daljinski upravljam bager za podzemno kopanje rude (Dok- Ing), active mirror system (Mate Rimac) itd.

Kravata je hrvatski izum
Izvor: Unsplash/ Tim Mossholder

ZANIMLJIVOSTI O BILJNIM I ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA

Jeste li znali da osim u dijelu Slovenije te BIH, baš u Hrvatskoj živi jedini špiljski školjkaš na svijetu? Riječ je o dinarskom špiljskom školjkašu. Na području Hrvatske obitavaju 33 priznate izvorne pasmine domaćih životinja kao što su boškarin, lipicanac, ali i dalmatinski pas. Iako je riječ o staroj pasmini koja vjerojatno potječe iz Egipta, u Hrvatskoj su pronađene prve ilustracije o dalmatinskom psu te se vjeruje da su pomorci Dubrovačke Republike proširili ovu pasminu po državama s kojima je Republika trgovala.

Što se tiče biljnog svijeta i na ovom području Hrvatska ima pravo bogatstvo jer na relativno maloj površini raste oko 5500 različitih biljnih vrsta. Svijet flore nudi bogatstvo autohtonih vrsti, ali i endemičnih kao što su palagruški kupus, velebitska degenija i istarski zvončić.

Dalmatineri su pasmina koja se svijetom rasprostranila iz Dubrovačke Republike
Izvor: Unsplash/ Balmer Rosario

FILMOVI I SERIJE SNIMLJENI U HRVATSKOJ

Zbog svojih prirodnih ljepota i raznolikosti, razni dijelovi Hrvatske predstavljali su kulise brojnim filmovima i serijama koji su stekli svjetsku popularnost. Neki od njih su Mamma Mia 2. Game of Thrones, Vikend u Hrvatskoj, Ibiza, Winnetou, Bliss, Hitman’s Wife’s Bodyguard 2, Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi itd.

Game of Thrones je sniman u Hrvatskoj
Izvor: Unsplash/ Morgane Le Breton

ZANIMLJIVOSTI O MJESTIMA I SPOMENICIMA HRVATSKE

Mnoga mjesta u Hrvatskoj imaju titulu „naj” pa je tako Hum najmanji grad na svijetu, Vinkovci su najstariji naseljeni grad u Europi, Ludbreg je najcentralniji grad na mapi svijeta, a najsunčaniji otok u Europi je Hvar. Također, krčko mjesto Vrbnik ima najužu ulicu u Hrvatskoj, ali i jednu od najužih ulica na svijetu. Radi se o ulici Klančić. Ston se diči najdužim zidinama nakon Kineskog zida, Pula ima 6. najveći amfiteatar na svijetu čija su sva tri reda u potpunosti očuvana, a u Krapini se nalazi najbogatija kolekcija ostataka neandertalaca na svijetu.

Pulski amfiteatar
Izvor: Unsplash/ Niels Bosman

ZANIMLJIVOSTI O HRVATIMA

Da smo uvijek bili (pozitivno) posebni dokazuje i činjenica da smo imali svoje pismo – glagoljicu.

Vjeruje se da izvan Hrvatske živi podjednaki (ako ne i veći) broj Hrvata kao što nas živi u Hrvatskoj. Prema statistikama reklo bi se da smo mi Hrvati odlični poligloti. Naime, 78% Hrvata se izjasnilo da govori barem jedan strani jezik.

Da su nam tradicija i kulturna baština veoma važni svjedoči i činjenica da, uz Španjolsku, Hrvatska ima najveći broj nematerijalne kulturne baštine u Europi koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu.

Zvončari su dio nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovom popisu
Izvor: Shutterstock/ Happy window

Vjerujemo da smo vas ovim člankom samo podsjetili na sve ljepote i značajke Hrvatske i potaknuli da krenete u istraživanje svakog kutka Hrvatske…. a smještaj naravno možete osigurati putem portala PrivatniSmjestaj.hr.