VRANSKO JEZERO – TIK UZ MORE

VRANSKO JEZERO – TIK UZ MORE

Vransko jezero smjestilo se između dva bisera Jadrana – Zadra i Šibenika, a plavetnilo ove stajačice nalazi se tik uz plavetnilo Jadrana.

Vransko jezero je dokaz očuvanosti ugroženih vlažnih staništa bogate ekološke vrijednosti tršćaka i poplavljenih livada na kojima prezimljuje preko 100 000 ptica vodarica.

SVE LJEPOTE PARKA PRIRODE VRANSKO JEZERO

S obzirom na bioraznolikosti, činjenici da je riječ o značajnom staništu ptica vodarica, izvore pitke vode te druge prirodne značajnosti, Vransko jezero sa okolnim područjem proglašeno je parkom prirode 1999. godine.

No, prije no što je ovo područje proglašeno Parkom prirode, područje Vranskog jezera bilo je 1983. godine uvršteno na listu važnih ornitoloških područja u Europi – Important Bird Areas in Europe. Također, 2013. godine je Park prirode Vransko jezero uvršten na popis svjetski važnih močvara koje ima izuzetnu važnost za rijetke i ugrožene ptice u Europi.

Sve ljepote Parka prirode Vransko jezero

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Ovo najveće prirodno jezero u Hrvatskoj krasi mediteranska klima te pličina s obzirom da je jezero u pravilu duboko od dva do 5 metara. Park prirode Vransko jezero prava je oaza močvarnog područja, a najznačajniji prirodni fenomen je kriptodepresija koja uvjetuje bogati jezerski život. Kriptodepresija je zemljopisna pojava kada površina jezera nadmašuje razinu mora, no dno je ispod nje.

Park prirode prostire se na 57m2, a Vransko jezero je dugo više od 13 kilometara, a površine je od 30,02 m2. Granice Parka određene su mjestima Pirovac i Pakoštane.

FLORA I FAUNA

Kako to uvijek biva u prirodi, sve je u uzročno-posljedičnoj vezi pa je tako i u Parku prirode Vransko jezero. Da nema močvarnog bilja i tla, suše, ali i poplave bile bi učestalije, a time Park prirode Vransko jezero ne bi bio tako značajan dom mnogobrojnim vrstama ptica.

Do sada je na području Parka prirode Vransko jezero zabilježeno 707 vrsta biljaka. Područje Parka obraslo je travom, šašem, trskom i rogozom, a posebice je važan tršćak jer ima ulogu pročišćavanja vode. 95 zakonom zaštićenih te 51 zakonom strogo zaštićenih biljnih vrsta nalazi se na području Vranskog jezera. Park je posebice lijep tijekom toplijih mjeseci kada livadne dijelove prekrije cvijeće u raskošnim bojama.

Vransko jezero obiluje ribom, a zbog povezanosti jezera s morem umjetnim kanalom Prosika, u jezero migriraju i jegulje te cipal putnik. Autohtona riblja vrsta jezera je i riječna babica, ali jezero ponajprije obiluje šaranima, štukama i somovima. Na području Parka dosad je zabilježeno 32 vrste kukaca i vretenaca, 8 vrsta ugroženih vodozemaca.20 vrsta gmazova, a ornitološki rezervat krasi čak 256 različitih vrsta ptica kao što su čaplje, ibisi, šljuke, prutke, mali vranac, a posebice je važna čaplja danguba.

Čaplje borave u Parku prirode Vransko jezero

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Nekada je Vransko jezero imalo naziv Vedro blato, a kulturne znamenitosti ovog područja datiraju još iz 2000 godina prije nove ere.

Prema zapisima zna se da je Vransko jezero bio važan izvor vode ne samo za okolna sela, već i Zadar, a i ovo područje je bila važna trasa rimskih puteva. U srednjem vijeku se na ovom području gradi grad Vrana čiji su benediktinski samostan kasnije koristili vitezovi templari. Iz doba turske okupacije, sačuvan je Maškovića han čija je izgradnja započela 1644., a danas taj nekadašnji sultanov dvor predstavlja najzapadniji spomenik civilne islamske kulture u Europi.

Kulturne znamenitosti Parka prirode Vransko jezero

U okolici Parka prirode Vransko jezero istražite:

 • brdo Osridak – Gradina gdje se nalaze ostaci dvije kule, ostaci stepenica koje su vodile do kula, obrambeni zid
 • poluotok Babin škoj – razgledajte obrambene zidine, ali i ilirske grobne humke na uzvisinama Babinog škoja
 • Mletačku pograničnu stražarnicu iz 16. stoljeća
 • Stari grad Vrana – ostaci benediktinskog samostana iz 9 st.
 • Maslinici Modrava čija su posebnost suhozidi
 • vidikovac na brdašcu Majdan gdje se pogled pruža na cijeli Park prirode Vransko jezero
 • kamene kućice bunje koje su težacima služile za sklanjanje od vremenskih nepogoda te kao ostave alata
Posjetite spomenike na području Vranskog jezera

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE VRANSKO JEZERO

S obzirom da se oko Vranskoj jezera nalazi 40-ak kilometara panoramska staza, park je odlično istražiti rekreacijom na biciklima. U Parku prirode također postoje tri kružne pješačke staze:

 • Kamenjak
 • Modrave
 • Prosika – Jugovir

Ima li što boljeg od istraživanja prirodnih ljepota, a da pritom saznate sve važne informacije? Kako biste naučili sve o lokvama, biljkama i životinjama, na području Parka prirode Vransko jezero osmišljene su poučne staze:

 • Ptice Vranskoj jezera
 • Vidikovac Kamenjak
 • Poučna botanička staza
 • Poučna staza o ribama
 • Modrave – kanal Prosika
 • Ptice grabljivice

Područje Parka prirode Vransko jezero raj je za ljubitelje ribolova, a u Parku se mogu kupiti dozvole za sportski ribolov, no prije no što se uputite s ciljem velikih trofeja, pripazite na lovostaje!

Ribolov na Vranskom jezeru

Ono po čemu je ovaj Park prirode u Hrvatskoj posebno zanimljiv je status ornitološkog rezervata. Svi ljubitelji ptica, trebali bi se „naoružati” strpljenjem, malim džepnim priručnikom o vrstama ptica, dvogledom, bilježnicom u koju se zapisuju viđene vrste te adekvatnom odjećom i obućom.

Vransko jezero je i ornitološki rezervat

U blizini info centra Crkvine moguće je povisiti razinu adrenalina kroz poligone adrenalinskog parka. Moguće je unajmiti kajak i provozati se jezerom ili pak uživati u turističkoj vožnji Parkom u električnom vlakiću.

Voda je oduvijek značila život, a značaj i bogatstvo područja današnjeg Parka prirode Vransko jezero spoznato je još prije nove ere. Uživajte u svijetu ptica, močvare, ali i kulturne baštine i ne propustite posjetiti Park prirode Vransko jezero!