VARAŽDIN

VARAŽDIN

Na sjeverozapadu Lijepe naše uz obalu Drave smjestio se je grad-država – Varaždin, sam Varaždin je jedno vrijeme bio glavni grad Lijepe naše, to samo govori o njegovoj važnosti!

Danas je povijesno, gospodarsko, kulturno, sportsko i turističko središte Varaždinske županije. Varaždin se od ostalih gradova ističe po spomeničkoj i umjetničkoj baštini koja je najočuvanija barokna cjelina u Lijepoj našoj.

POVIJESNO-KULTURNA BAŠTINA VARAŽDINA

Grad Varaždin imao je važnu ulogu u povijesti, bili smo već spomenuli da je bio glavni grad u razdoblju od 1767. do 1776. godine. Njegovoj važnosti u prilog ide i činjenica da su brojni hrvatski vladari, plemići, veleposjednici, obrtnici i umjetnici izabrali Varaždin kao svoj dom. Bogata povijesno-kulturna baština imala je utjecaj na razvoj ovog baroknog grada.

BAROKNO UREĐEN SALON U VARAŽDINU

Nezaobilazne postaje u Varaždinu su:

 • Stari grad, feudalna utvrda – najvredniji i najmonumentalniji kompleks Varaždina građen je u periodu od četrnaestog do devetnaestog stoljeća, a od 1925. godine to je „dom” Gradskom muzeju koji čuva najstarije zbrke, a neki najvredniji predmeti zbirke su: cehovski predmeti, portreti, namještaj, porculan, oružje, predmeti koji su bili dio svakodnevice obitelji na području baroknog Varaždina.
STARI GRAD - VARAŽDIN
 • Gradska vijećnica – je najstarija na Starom kontinentu, što potvrđuje i činjenica da je „dom” već pet stoljeća poglavarstvu Grada.
 • Kula stražarnica – odnosno, kula s lančanim mostom je građevina iz šesnaestog stoljeća, služila je kao dom kapetana straže tvrđave i za smještaj vojnika, ostatak feudalne utvrde uspio se je do danas očuvati i ostati „trajni” spomenik na prošla vremena.
 • Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta – stalno gradsko kazalište od 1915. godine djeluje kao dramsko, glazbeno-scensko kazalište.
HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U VARAŽDINU
 • Palača Keglević – reprezentativna barokna palača iz sedamnaestog stoljeća, danas je „dom” znanstvenog odjela Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a nalazi se nasuprot bedema Starog grada.
 • Varaždinsko groblje – prvi put se spominje 1773. godine, a groblje je biser krajobrazne arhitekture, park prirode najviše kategorije; zimzelene biljke se na groblju šišaju u geometrijska prava tijela, a samo groblje je zbog toga poprimilo izgled francuskog parka. Jedan od znamenitosti groblja je skulptura koja prikazuje opraštanje živih od mrtvih – „Anđeo smrti”. Varaždinsko groblje dio je Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE) te Rute europskih groblja, to dovoljno govori o njegovoj ljepoti i važnosti.
GROBLJE U VARAŽDINU
 • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – je ranobarokna crkva, a ujedno i Varaždinska katedrala, izgrađena je u sedamnaestom stoljeću.
 • Crkva sv. Ivana Krstitelja – franjevačka crkva i samostan, a njezin zvonik iz 1641. godine je najviša građevina u gradu, visok je pedeset četiri i pol metra.

MANIFESTACIJE I ATRAKCIJE VARAŽDINA

Varaždin je poznat po brojnim manifestacijama i aktivnostima koje okupljaju ljude iz svih krajeva Lijepe naše, ali i iz susjednih zemalja.

Neke od atrakcija Varaždina:

 • Špancirfestnajpopularniji i najraznovrsniji festival u Lijepoj našoj više od dvadeset godina. Za Špancirfest možemo reći da nosi cijeli niz sadržaja od kojih bi svaki sadržaj mogao funkcionirati zasebno. Možete uživati u: glazbenom, kazališnom, uličnom,… festivalu, a zadnjih desetak dana u kolovozu rezervirano je za nezaobilaznu zabavu za čitavu obitelj.
 • Purgari” – garda grada Varaždina, a najveća atrakcija je smjena gradske straže koju imate priliku vidjeti svake subote od svibnja do listopada, od jedanaest do dvanaest sati. Zanimljiva je činjenica da pristup gardi ima samo rođeni Varaždinac koji se kako piše u Statutu „može podičiti čašću i neporočnošću”.
 • Trg tradicije obrtnikaod travnja do listopada možete vidjeti tradicionalne proizvode starih zanata te ćete za uspomenu od gradskog kovača dobiti Varaždinski medaljon.
RAD OBRTNIKA U VARAŽDINU

AKTIVNI ODMOR U VARAŽDINU

Za ljubitelje aktivnog odmora, Varaždin je idealna lokacija.

Kako provesti aktivni odmor u Varaždinu? Slobodno vrijeme možete iskoristiti u idućim aktivnostima:

 • bicikliranju – prirodne i kulturne ljepote možete istražiti na dva kotača jer je Varaždin grad bicikala, u gradu ima oko dvadeset i dvije tisuće bicikala, to je omiljeno prijevozno sredstvo Varaždinaca. Varaždin ima dobro razvijenu biciklističku infrastrukturu. Također, Varaždin se nalazi u blizini međunarodnih biciklističkih ruta.
POSVETA BICIKLU U VARAŽDINU
 • Riječne radosti – ljubitelji adrenalina mogu uživati u: sve popularnijoj sup daski za veslanje, raftingu dnevnom i/ili noćnom,… Europska „Amazona” nudi i safari adrenalinsku avanturu s jeepom po starim tokovima Dravske rijeke, uživanje je zagarantirano.
SUP U VARAŽDINU
 • Bogata flora i fauna – ljubitelji lova i ribolova doći će na svoje, ako se odluče za odmor u Varaždinu. Drava je ribolovni raj, a u okolici Drave se nalazi i „Zelendvor” najveće lovište u ovom kraju. Ljubitelji lova i ribolova dolaze iz svih krajeva Lijepe naše i inozemstva kako bi uživali u prirodnim ljepotama.
RIBOLOV U VARAŽDINU

GASTRONOMSKA SCENA VARAŽDINA

Nakon cjelodnevnog razgleda ili nekog drugog oblika aktivnog odmora treba nadoknaditi izgubljene kalorije, a najbolji način su tradicionalna jela Varaždina.

GASTRONOMIJA U VARAŽDINU

Ako niste znali, Varaždin se može pohvaliti s čak trinaest poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni.

Ponuda restorana i konoba se temelji na autohtonim specijalitetima, ako ćete imati priliku svakako probajte iduće specijalitete: varaždinsko zelje, meso zagorskog purana, purek z Bednje, zagorskog purana z varaždinskog kraja, varaždinski klipić, varaždinski gibanik, trnovečku makovnjaču, kučanski koščičjak, varaždinske medenjake, vabučin, varaždinsko bučino ulje,… a prije jela ide domaća medena rakija za potpuni doživljaj tradicije!

VARAŽDINSKO ZELJE

Varaždin je lokacija koja je pogodna za turizam koji živi tristo šezdeset pet dana u godini, vidimo se u Varaždinu!