TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ 1

TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ

Svim ljubiteljima prirode diljem svijeta koji su bar jednom posjetili Hrvatsku, Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija.

Velik broj pošumljenih površina, predivna jezera, čiste rijeke, brojni nacionalni parkovi i parkovi prirode koji su na svjetskom glasu, kristalno čisto Jadransko more samo su neka bogatstva koja Hrvatska nudi.

Ako volite provoditi vrijeme u prirodi, ne propustite priliku za odmorom u nekim od najljepših hrvatskih prirodnih krajolika, a u blizini njih možete pronaći privatne smještaje po svojoj mjeri. U ovom članku donosimo što to nudi turizam za ljubitelje prirode u Hrvatskoj.

SMJESTITE SE U OSIJEKU I POSJETITE KOPAČKI RIT

U srcu Slavonije nalazi se najveći grad istočne Hrvatske Osijek. Iako Osijek obiluje zelenim površinama i divan je spoj urbanog, zelenog i slavonske tradicije, ako poželite uživati u prirodi, posjetite park prirode Kopački rit. Kopački rit je jedna od najvećih europskih močvara koja stalno mijenja svoj izgled, nalazi se između Drave i Dunava, a dom je tisućama bioloških vrsta, među kojima se posebno ističu ptice. Posebno su lijepi bijeli lopoči na vodi, a od životinjskog svijeta ističu se ptice veliki vranci koji dnevno mogu pojesti čak pola kilograma ribe. Osim što je poznato mjesto za promatranje ptica, Kopački rit je i idealno mjesto za odmor i rekreaciju. Kroz močvaru se možete voziti i turističkim brodom, čamcem ili veslati kanuom uz stručno vodstvo. Ako radije želite prirodu promatrati s kopna, možete Kopački rit obići biciklom ili turističkim vlakom. Posebno je iskustvo posjetiti kopački rit tijekom rujna kada su česte jutarnje iznimno guste magle čije se podizanje iznad Kopačkog rita doima čudesnim. Ako želite posjetiti ovaj prirodni mozaik, pronađite na našem portalu brzo i jednostavno smještaje u Osijeku.

TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ 2
Izvor: https://pp-kopacki-rit.hr/wp-content/uploads/2019/05/kopacki_rit_foto_-134-of-268.jpg

POSJETITE PARK PRIRODE MEDVEDNICA, A SPAVAJTE U ZAGREBU

Svaki Hrvat, ako nije stanovnik metropole, rado posjeti Zagreb, prošeće Zrinjevcem, Tomislavcem i nađe se prijateljima „kod sata“ na Jelačićevu trgu. Ipak, najpoznatije prirodno odredište Zagreba je popularni odlazak na Sljeme, odnosno u Park prirode Medvednica koji se prostire iznad grada. Park nema službeni ulaz, a posjetitelji se mogu slobodno kretati nekom od 70-ak planinarskih staza, 20-ak makadamskih i tri asfaltirane prometnice. Jedan od popularnijih lokaliteta parka je špilja Veternica koja se grana u sedam kilometara kanala. Turistima je dopušteno posjetiti prvih 380 metara špilje uz pratnju vodiča. U špilji su svoj trag povijesti ostavili neandertalci, brojne odavno izumrle životinje kao što su špiljski lav, leopard, špiljska hijena i druge. Dan danas počasni stanovnici špilje su šišmiši zbog kojih spilja ima vrata koja omogućuju da oni neometano prolaze, a tijekom zime onemogućen je posjet špilji kako se ne bi smetalo šišmiše u zimskom snu. Još jedan lokalitet koji je moguće posjetiti je Rudnik Zrinski gdje danas posjetitelji mogu čuti priče o teškom životu rudara i promatrati drvene skulpture. Stoga, ako poželite prošetati Medvednicom ili posjetiti Veternicu ili Rudnik Zrinski, smještaje u hrvatskoj metropoli pronađite na poveznici.

TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ 3
Izvor: https://www.pp-medvednica.hr/wp-content/uploads/2019/03/pp-medvednica-spilja-veternica-3.jpg

UČKA I BRIJUNI U PREDIVNOJ ISTRI

Brojni posjetitelji svake godine odsjednu u Istri, bilo u većim gradovima kao što su Rovinj, Pula, Poreč i Umag, ili u manjem Vrsaru, Motovunu ili Rapcu. Ako tražite svoj smještaj u Istri, brzo i jednostavno rezervirajte ga na poveznici. A kad se smjestite u nekom romantičnom istarskom mjestu, evo dva prijedloga gdje otići u prirodu. Park prirode Učka ima posebna geološka, reljefna i biološka obilježja, a na prostoru parka mogu se vidjeti različite vrste biljnog i životinjskog svijeta. Flora parka broji oko 1300 vrsta, a s obzirom na njegovu površinu to je impozantan broj. Ovo je jedino mjesto na svijetu na kojem se može vidjeti učkarski zvončić, a nije neobično da vam iznad glave proleti bjeloglavi sup ili suri orao. Ipak, ako se nalazite nešto bliže zapadnoj obali Istre, možete posjetiti predivne Brijune. Nacionalni je to park na nekoliko otoka pa je potrebna vožnja brodom kako bi se došlo do njega. Ipak, to ne sprječava brojne turiste da svakodnevno posjećuju ovaj poseban prirodni lokalitet. U Safari parku mogu se vidjeti egzotične i autohtone životinje. U fazanteriji posjetitelji mogu vidjeti zagorske purane, kokoš biserku i paunove. Potom, u uvali Verige mogu vidjeti raskošnu rimsku ladanjsku vilu. Osim toga, na Brijunima je i bazilika sv. Marije i Mediteranski vrt.

TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ 4
Izvor: https://www.np-brijuni.hr/imagecache/maxsize/6f67e492-4a50-4136-93fd-89f06287a549/29-12-2018/verige_vila.jpg

POSJETITE ČAROBNU KRKU, A ODSJEDNITE U SPLITU

Nacionalni park Krka nalazi se 80 kilometara od Splita. Od Splita do nacionalnog parka može se automobilom, autobusom ili na organizirani izlet. Glavno obilježje ovog parka su poznati čarobni slapovi rijeke Krke, a posjetitelji mogu šetati brojnim stazama do slapova i uživati u prirodi. Impozantni slapovi rezultat su sedrenih barijera, a osim njih posjetitelji mogu istraživati biljni i životinjski svijet, gljive i lišajeve te geološke informacije. Osim prirodnih ljepota uz Krku se nalaze srednjovjekovne utvrde i sakralni objekti, od kojih se svojom ljepotom posebno ističe otok Visovac u istoimenom jezeru na kojem se nalazi crkva i franjevački samostan.  Ako odlučite posjetiti ovaj slikoviti nacionalni park, smjestite se u obližnjem većem gradu Splitu, a brzo i jednostavno privatne smještaje pronađite na našem portalu.

TURIZAM ZA LJUBITELJE PRIRODE U HRVATSKOJ 5
Izvor: https://www.npkrka.hr/wp-content/uploads/Roski-slap.jpg

Gdje god ljetovali, putovali ili boravili u Hrvatskoj, sigurno ćete osjetiti ljepotu prirode i dobro se odmoriti. A ako bilo gdje u zemlji idealne prirode za turizam tražite smještaj, isti možete pronaći na našem portalu Privatni smještaj.