Top 7 lokacija slatkovodnog ribolova

TOP SEDAM LOKACIJA SLATKOVODNOG RIBOLOVA

Volite provoditi vrijeme u prirodi? Volite mir i tišinu? Budite se rano i imate strpljenja? Možda je pravo vrijeme da razmislite o slatkovodnom ribolovu.

Ova aktivnost ne iziskuje velika ulaganja i pripremu već sve što trebate je štap, šačica dodatne opreme i osnovno znanje koje ćete nadograđivati iz sata u sat pored vašeg odabira jezera, rijeke ili potoka. Ne trebate dugo putovati jer ima pregršt predivnih lokacija po cijeloj Hrvatskoj. Odličan odmor i super terapija od stresnog radnog tjedna.

Ako ste se pronašli u dosadašnjem tekstu preporučamo Vam da pročitate i ostatak teksta gdje će biti nešto više o slatkovodnom ribolovu i top sedam lokacija u Hrvatskoj.

RIBOLOV I OSNOVNA OPREMA U RIBOLOVU

Osnovna oprema za ribolov
Izvor: Pixabay/ The DigitalWay

Ribolov je aktivnost koja obuhvaća niz različitih djelatnosti, sredstva i tehniku koja se primjenjuje u lovu na ribe, mekušce, rakove, morskih sisavaca i u skupljanju morskoga bilja.

Za početak slobodnog ribolova u Hrvatskoj trebati će Vam odgovarajuća ribolovna dozvola. Sam proces dobivanja dozvole je vrlo jednostavan. Trebate posjetiti turistički ured i tamo ćete dobiti svoju ribolovnu dozvolu.

Za neke vrste riba koje su zaštićene postoji ograničenje, a neka područja Hrvatske su zabranjene za ribolov. Također postoji i ograničenje na količinu ribe koja se smije uloviti.

Osnovna oprema koja će Vam trebati:

 1. ribarski štap i kolut
 2. ribarski najlon
 3. ribarske udice
 4. mamci
 5. tegovi
 6. plovci
 7. kliješta

SLATKOVODNI RIBOLOV

Ribolov slatkovodnih riba u Hrvatskoj popularan je iz sve većih razloga, predivna priroda, bezbroj divnih lokacija u kojem svaki pojedinac bio početnik ili profesionalac može pronaći ono šta mu najviše odgovara. Hrvatska je pogodna za ribolov u svako doba godine, međutim da biste povećali svoje izglede za uspješan ribolov trebate razumjeti kako sezonske promjene mogu na slatkovodni ribolov. U proljetnoj sezoni kada se površinska voda počne zagrijavati, potonut će i biti zamijenjena dubljim hladnijim vodama. Zamjena će prestati nakon što temperatura vode bude ravnomjerna. Iz toga razloga najbolje je potražiti plitke vode jer ćete tako povećati šanse. Tijekom ljetne sezone voda će biti podvrgnuta procesu stratifikacije, u kojem će se površina vode zagrijavati kako bi se stvorio Ljetna stagnacija: Tijekom ljeta površina vode će zagrijati kako bi se stvorio sloj preko hladnije vode, u području između ta dva sloja je najbolje loviti ribu. Tijekom sezone jeseni površina vode krenuti će se hladiti i miješati s hladnijim ,dubljim vodama stvarajući jedinstvenu temperaturu u kojoj se ribe kreću slobodnije te je to pravo vrijeme za slatkovodni ribolov.

Ribolov u slatkovodnim vodama
Izvor: Unsplash/ Corey Hearne

NAJPOZNATIJE SLATKOVODNE RIBE

Izdvojili smo neke slatkovodne ribe u našim krajevima. Ovo su šest najpoznatijih slatkovodnih riba u Hrvatskoj

 1. Šaran
 2. Som
 3. Štula
 4. Pastrva
 5. Grgeč
 6. Smuđ

TOP SEDAM LOKACIJA SLATKOVODNOG RIBOLOVA

 1. Rijeka Gacka

Uz Gacku su obale pristupačne i blage jer teče ravnicom, a vodeni tok je relativno miran i vrlo pogodan za ribolov. U Gackoj su uhvaćeni trofejni komadi pastrve teški više od 6 kg. Gacka je pravi izazov za ribolovce koji žele pokazati svoju spretnost.

 1. Rijeka Drava i Dunav

Danas se smatraju najbogatija lovišta nizinskih ribljih vrsta u našoj zemlji. Na području samog ušča Drave u Dunav su izvrsna lovišta krupnijih somova.

 1. Jezero Sabljaci

Nalazi se na ulazu u Gorski Kotar. Okružen predivnim brežuljcima i bujnim crnogoričnim šumama u blizini grada Ogulina odlično je mjesto za slatkovodni ribolov.

 1. Rijeka Kupa

Rijeka Kupa je djelomično granična voda između Republike Hrvatske i Slovenije. Izvire u Gorskom Kotaru, jugoistočno od Risnjaka. Rijeka je vrlo pristupačna jer je prati cesta.

 1. Rijeka Bosut

Bosut je svojevrsna prirodna pojava, pa ga još zovu rijekom bez izvora, a nalazi se u Slavoniji i Srijemu.

 1. Rijeka Dobra

Rijeka Dobra, najduža ponornica, izvire u dva izvora u Gorskom kotaru: jedan kod Bukova vrha, a drugi kod Skrada. Ponire u samom središtu grada Ogulina.

 1. Vransko jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, nalazi se u Dalmaciji pokraj Pakoštana.

Izvor: Unsplash/ Sticker Mule

Bez obzira gdje se nalazili, sigurno ćete u blizini pronaći izvrsno ribarsko mjesto. Vjerujemo da će svatko tko je došao do ovdje iskusiti u svom novom hobiju ili staru naviku. Uz to se nadamo da će Vam sve informacije o ribolovu biti od koristi i da ćete uživati, a svoj idealan smještaj pronaći na PrivatniSmjestaj.hr!