TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE

Digitalni nomadi svoj posao mogu obavljati iz bilo kojeg kuta svijeta, ali ne čudi što upravo za boravak i posao često biraju Hrvatsku, zbog brojnih pogodnosti i ljepota koje im Hrvatska pruža.

Od početka 2021. u Hrvatskoj je donesen zakon koji je omogućio poslovanje iz Hrvatske za tvrtke koje nisu registrirane u Hrvatskoj, što je omogućilo dolazak digitalnih nomada koji mogu dobiti vizu na godinu dana te su oslobođeni poreza na dohodak u Hrvatskoj, uz uvjet da ne posluju s hrvatskim tvrtkama. Najradije biraju Zagreb i mjesta u Dalmaciji, a ovo su top 5 mjesta u Dalmaciji za digitalne nomade gdje posao mogu obavljati s pogledom na more!

SPLIT

Split je idealno mjesto za digitalne nomade jer je prekrasan spoj urbanizacije i prirodnih ljepota. Urbanizacija omogućuje digitalnim nomadima, osim najvažnije kvalitetne internetske veze, brojne kafiće, restorane, trgovine i administrativne ustanove koje im mogu trebati za neometan život, a sve to mogu obavljati uz pogled na more. Mogu raditi i ispijati kavu na najpoznatijoj splitskoj šetnici – Rivi, a nakon posla se mogu opustiti na nekoj od divnih splitskih plaža – Trstenik, Bačvice, Kašjuni, Bene i druge. Ako požele trening na otvorenom, Park-šuma Marjan pruža mogućnost aktivnog odmora uz šetnju, trčanje ili bicikliranje na svježem morskom zraku.

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE 1
Unsplash/ Zhivko Dimitrov

DUBROVNIK

Ako digitalni nomadi požele svakodnevno šetati ulicama koje će ih odvesti u prošlost i osjećat će se kao da žive u nekom davnom, nedigitalnom vremenu, idealna je destinacija Dubrovnik. Dubrovnik digitalnim nomadima pruža puno povijesnih sadržaja u svojoj dobro očuvanoj jezgri opasanoj poznatim Dubrovačkim zidinama. Također, Dubrovnik okružuju brojne prirodne ljepote, koje se isprepliću s povijesnima. S plaže Banje ili plaže Sv. Jakov može se plivati u čistom Jadranskom moru s pogledom na Stari Grad. Digitalni nomadi svoj posao mogu obavljati u nekom od dubrovačkih kafića i restorana u Starom Gradu, a nakon posla rekreaciju, mir i zelenilo mogu pronaći u Park-šumi Velika i Mala Petka.

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE 2
Unsplash/ Marko Hankkila

ZADAR

Još jedan grad u Dalmaciji koji spaja prirodne ljepote, povijest i urbanizaciju je Zadar. Nakon posla, koji će im biti ugodno obavljati u bilo kojem kutku Zadra, digitalni nomadi mogu prošetati ulicama stare zadarske jezgre, nastaviti šetnju uz more i slušati zvuk Morskih orgulja – čija glazba nastaje od energije valova mora, a one su odmah uz instalaciju Pozdrav suncu, gdje se mogu pozdraviti zadarski izlasci i zalasci sunca. Neke od plaža na kojima digitalni nomadi mogu uživati i raditi su Kolovare, plaža s uvalama i gradskim bazenom s morskom vodom, stjenovita plaža Punta Bajlo, šljunčano-pješčana plaža Borik i druge.

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE 3
Unsplash/ Lucas Messere

ŠIBENIK

Slikoviti grad u Dalmaciji, kojeg još nazivaju Krešimirovim gradom, je Šibenik, koji usprkos svojoj prostornoj skromnosti ima puno toga za ponuditi i turistima, ali i digitalnim nomadima. Kvalitetna internetska veza lako se može pronaći u brojnim kafićima i restoranima u Šibeniku, a posao se može obavljati s pogledom na katedralu sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Mjesta koja bi svakako trebali posjetiti u slobodno vrijeme su Tvrđava sv. Mihovila, Tvrđava sv. Nikole, Tvrđava Barone, Akvarij, a dan se može završiti uz čarobnu šetnju kroz Kanal sv. Ante. Kanal sv. Ante šetnica je koja je udaljena od grada, stoga je idealno do nje doći biciklom. Ova površinom velika šetnica pruža brojne vidikovce, zelenilo i mir. Ako je ljeto, dan je nezamisliv bez rashlađivanja u moru, a Šibenik nudi gradsku plažu Banj koja pruža pogled na staru jezgru, pješčanu plažu Amadria u parku Solaris, gradsku plažu Martinska koja je na poluotoku nasuprot stare jezgre i do koje se jednostavno dolazi brodom.

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE 4
Unsplash/ mana5280

OTOK BRAČ

Ako digitalni nomad želi imati mirniju radnu okolinu i maknuti se iz gradskih središta, svoje radno i životno odredište može potražiti na nekom od brojnih i predivnih dalmatinskih otoka. Jedan od otoka koji se zbog svojih ljepota naziva biserom Jadrana je otok Brač. Pruža digitalnim nomadima razne sportske i rekreativne aktivnosti, izlete na kopno i turističke ture po otoku. Na otoku se nalaze brojne uvale u kojima se može uživati radeći ili odmarajući, a svjež zrak, hlad i mir se može potražiti u brojnim šumama borova i čempresa. Brač privlači i svojim autohtonim delicijama – sirevima i vinom. Koze s Brača hrane se na pašnjacima brojnim travama čije arome čine brački sir posebnim i izvanredno ukusnim. Brač je poznat i po bračkom kamenu, koji je danas dio Bijele kuće u Washingtonu, ali i poznate splitske turističke atrakcije Dioklecijanove palače. Otok ima bogatu povijesnu baštinu koju digitalni nomadi u svom boravku mogu polako otkrivati, a okupati se mogu na jednoj od najljepših i najupečatljivijih hrvatskih plaža – Zlatni rat u Bolu koja se često spominje kao jedna od deset najljepših plaža na svijetu.

TOP 5 MJESTA U DALMACIJI ZA DIGITALNE NOMADE 5
Unsplash/ Mirna Dalic

Navedena mjesta u Dalmaciji nisu izvrsna samo za digitalne nomade, već su i izvrsne lokacije za odmor, ljetovanje i provođenje godišnjeg odmora u Dalmaciji, a samo su mali dio bogatstva koje Dalmacija ima.

Ako tražite privatni smještaj u Dalmaciji, ili bilo gdje u hrvatskoj, možete ga jednostavno pronaći na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr.

Ako iznajmljujte privatni smještaj, odnosno apartmane, studio apartmane, kuće za odmor ili sobe, možete ih besplatno oglašavati na našem portalu.