Park prirode Telašćica

TELAŠĆICA – KLIFOVI, SLANO JEZERO I NAJSIGURNIJA LUKA

Uvale, otočići, strme hridi koje se obrušavaju u morske dubine, zelenilo nasuprot kamenjaru, jata dupina i utočište magaraca te jedinstveno slano jezero Mir, samo su neki od razloga zašto ne biste smjeli propustiti posjetiti Park prirode Telašćica.

Park prirode Telašćica duguje svoj naziv istoimenoj uvali na Dugom otoku, zadarskoj skupini sjevernodalmatinskih otoka. Pretpostavlja se da sam naziv potječe od latinske riječi tilagus koja je opisivala uvalu s tri jezera, točnije krške ponikve koji su bile potopljene morem prije desetak tisuća godina – Telašćica, Tripuljak i Farfarikulac.

SVE LJEPOTE PARKA PRIRODE TELAŠĆICA

Teško je izdvojiti i nabrojiti sve ljepote Telašćice. Možda su iste najupečatljivije pogledom na Telašćicu iz zraka. Strmi klifovi, mirne uvale, morske špilje, slikoviti i neobični otočići, slano jezero Mir, šuma i nasuprot nje kamenjar, bogatstvo životinjskog svijeta na kopnu i u podmorju koje okružuje Telašćicu, ali i činjenica da se u blizini Parka prirode Telašćica nalaze i tri Nacionalna parka Hrvatske, svjedoči da je riječ o području iznimnih prirodnih ljepota isprepletenih sa značajnim kulturnim baštinama.

Prirodne i kulturne znamenitosti Parka prirode Telašćica

PRIRODNE ZNAMENITOSTI

Ovaj park prirode dobio je naziv po istoimenoj uvali koja se nalazi na jugoistočnom dijelu Dugog otoka. Zaljev Parka prirode Telašćica je veoma razveden što pokazuje i činjenica da se sastoji od 25 plaža te ga dodatno krasi i šest otočića unutar uvale, a dodatnu slikovitost ovom Parku prirode daje i 13 obližnjih otočića. Telašćica je zbog svojih jedinstvenih ljepota i bio raznolikosti proglašena Parkom prirode Hrvatske 1988. godine, a 1980. godine dobiva status zaštićenog područja zbog svih geomorfoloških, arheoloških posebnosti, kao i zbog bogatstva iz svijeta flore i faune. Park prirode Telašćica prostire se na 70.5 km2 od čega se 25.95 km2 nalazi na Dugom otoku i susjednim otocima, a 44.55km2 obuhvaća površinu mora.

FLORA I FAUNA

Biljni svijet Parka prirode Telašćica spoj je ljepota prirode, ali i posljedica djelovanja čovjeka. Naime, u Parku prirode razvijene su šume alepskog bora koji nije bio autohtona vrsta ovog kraja te hrasta crnike, no krčenje šuma dovelo je do makije i gariga. S obzirom da je ovčarstvo sve rjeđe, nekadašnji kamenjarski pašnjaci kadulje i kovilja zarastaju smrikom i makijom. U Parku prirode Telašćica nailazi se i na endemične vrste poput staliova lazarkinje, ilirske perunike, pustenasto devesilje, srebroliki salak, dalmatinska djetelina, bijela šupaljka i mnoge druge endemične vrste.

U Parku prirode Telašćica raste kadulja

Flora podmorja Parka prirode Telašćica iznimno je bogata te ju čini 318 dosad zabilježenih vrsti alga i 3 vrste morskih cvjetnica.

Podvodni životinjski svijet obiluje raznim vrstama te čini ovaj Park prirode posebno zanimljiv ljubiteljima ronjenja. Park prirode obiluje dobrim dupinima, a mogu se vidjeti i vrsta kornjača glavate želve. Posebnost podmorju Telašćice daju i kolonije vrsta koralja kao što su žute rožnjače, velike rožnjače, busenasti koralj, ali u pukotinama klifova mogu se uočiti i zaštićeni crveni koralji. Još jedna posebnost ovog podmorja je i zaštićena vrsta – morski konjic, mesojedna spužva, plemenita periska, prstaci te puževi bačvaši.

Crkveni koralji mogu se pronaći gdjegdje u podmorju Telašćice

Na kopnu Parka prirode Telašćica dosad je zabilježeno 490 životinjskih vrsta. Vrste sisavaca koje obitavaju u Telašćici su: podivljala kućna mačka, kuna bjelica, štakor, kućni miš, poljska voluharica, , 9 vrsta šišmiša, ali i autohtona pasmina – primorsko – dinarski magarci. Do sada je zabilježeno 115 vrsta ptica, od kojih je 15 vrsta grabežljivaca, a posebice se ističe ugrožena vrsta sivi sokol. Od gmazove se ističu 3 vrste kornjača, 6 vrsta zmija te 4 vrste guštera. Najbrojnije vrste su beskralješnjaci od kojih je do sada zabilježeno 339 vrsta, a 4 vrste leptira su zaštićene. U lokvama Telašćice mogu se uočiti 2 vrste žaba – zelena krastača i gatalinka.

Gatalinka je jedna od dviju žaba koje obitavaju u Telašćici

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Arheološkim nalazištima na području Telašćice utvrđeno je da je ovaj prostor bio nastanjen od prapovijesti, a moguće je sagledati ostatke gradnje kroz različite epohe, različitih kultura. Ističemo:

 • utvrdu Grpašćak – izvidnica austrougarske mornarice
 • Mala Proversa – temelji antičkog kompleksa
 • Čuh – grobni humci, ilirski grob
 • Kobiljak – rimski kamenolom
 • Sukavac – crkva sv. Luke
 • Citorij – crkva sv. Viktora
 • Magrovica – srednjovjekovno naselje
 • Stivanje polje (Gruh) – crkva sv. Ivana
 • Dolac (Koženjak) – kasnoantička izvidnica i liburnska gradina itd.

AKTIVNOSTI U PARKU PRIRODE TELAŠĆICA

S obzirom da je predivna uvala Telašćica jedna od najsigurnijih luka na hrvatskom dijelu Jadrana, Park prirode Telašćica posebno je drago odredište nautičara, a posebno je romantičan svjetionik Tajer.

U Parku prirode Telašćica moguć je ulazak na posebno označenim mjestima gdje se kupuju ulaznice. Autonomno ronjenje dopušteno je samo na lokacijama Korotan, Garmenjak Veliki i Mali te Podusobine uz prethodno dobivenu dozvolu. Zapamtite, na području Parka nije dozvoljeno branje autohtonih biljaka i gljiva, uznemiravanje ili pak lov te vađenje školjkaša. Posjetitelji se smiju kretati samo označenim stazama te je zabranjeno penjanje po strmcima.

Na području Parka prirode Telašćica možete uživati u sljedećim aktivnostima:

 • ronjenju na dozvoljenim lokacijama
 • kupanju na pješčanoj plaži Lojišće, plaži Čašćica gdje se nalazi i jama duboka kakvih 18 m, uvali Čuška dumboka
 • uživanju u pogledu s vidikovca Grpašćak
 • promatranju životinja kao što su dupini i magarci
 • šetati se 4 poučnim stazama
 • sudjelovati u organiziranim poučnim turama kroz Park
 • djeca mogu sudjelovati u programima škole u prirodi gdje će učiti o mediteranskim suhim travnjacima i kamenjarskim pašnjacima i/ ili živim organizmima tijekom oseke i plime
 • razgledavanju ljepota slanog jezera Mir
 • razgledavanju impozantnih strmaca tzv. Stena od rta Mrzlovica do padina Velog vrha
 • neobičan otočić, točnije hrid Taljurić koji je u biti kamena ploča promjera oko 60m
 • nenaseljeni otok Katina
 • uživati u mediteranskoj gastronomiji u nekom od 6 ugostiteljskih objekata
 • PP Telašćica možete posjetiti i u vidu izletničkih tura brodom koje isplovljavaju iz Zadra, Šibenika, Splita…
Izletnički brodovi u Park prirode Telašćica

Od svih prirodnih ljepota Telašćice mnogima je najimpozantnije slano jezero Mir. Špilje, jata dupina, strme hridi, pjeskovito podmorje, odrazi oblaka na površini mora, arheološka nalazišta i mnoge druge ljepote dočekat će vas u Parku prirode Telašćica, a mi vjerujemo da će vam biti veoma teško izdvojiti samo jednu od pregršt posebnosti ovog hrvatskog Parka prirode.