ŠTO JESTI NA OTOKU RABU – OTOKU „SREĆE” ?! 1

ŠTO JESTI NA OTOKU RABU – OTOKU „SREĆE” ?!

U Kvarnerskom zaljevu smjestio se je otok „sreće”, otok Rab. Ovaj otok osim prirodnih ljepota posjetiteljima nudi uživanje u mediteranskim gastronomskim delicijama pa je sreća dvostruka.

Pogodna klima, čisto more te više od sto pedeset sunčanih sati godišnje omogućava uzgoj povrća, voća, životinja te svakodnevni ulov svježe ribe što podrazumijeva spremanje gastronomskim delicija i uživanje u istima!

SPECIJALITETI OTOKA „SREĆE”, OTOKA RABA

Zaljubljenici u dobru hranu odnosno, hedonisti trebaju posjetiti otok Rab te uživati specijalitetima od kojih na sam spomen „rastu zazubice”. Iduća jela bi bilo dobro da probate prije nego što napustite otok „sreće”:

  • brudet na rapski način – tradicionalno težačko jelo, brudet na rapski način osim u lokalnim restoranima i konobama imate priliku probati i na „Kanati” gastronomskom natjecanju na samom koncu turističke sezone. Natjecatelji ovaj poznati brudet spremaju u brunčićima odnosno bakrenim posudama koje daju poseban štih jelu. Također, brudet na rapski način se poslužuje s palentom, a neki od sastojaka ovog brudeta su: ulje, luk, umak od rajčice, vino, kvasina, miješana svježa riba, bosiljak,…
  • Crni rižoto – najpoznatije jelo od sipe je crni rižoto. Kod ovog jela je najvažnije imati svježu sipu, dobar riblji temeljac te izabrati pravu rižu. Zašto je crni rižoto na otoku Rabu drugačiji od ostalih?! Zbog otočnog aromatičnog bilja i domaćeg vina čija kombinacija s ostalim sastojcima budi sva osjetila…
  • Ribe na žaru – svježe ulovljene ribe na gradelama, nezaobilazna su ponuda ugostiteljskih objekata na otoku sreće.
  • Sušena hobotnica s jajima – jelo koje budi autohtone okuse povijesti otoka „sreće”. U prošlosti su stanovnici otoka sušili hobotnice kako bi ih mogli konzumirati i u zimskim mjesecima, taj običaj se je zadržao do današnjih vremena, a zahvaljujući sušenoj hobotnici možete uživati u ovoj neobičnoj kombinaciji. Ljubitelji svježe hobotnice mogu uživati u salatama te hobotnici ispod peke.
  • Rapsko sočivo – tradicionalno težačko jelo, a radi se od sitnog graha kojeg možemo pronaći samo na otoku Rabu, takozvani Rapski zelenčić, kukuruza, pšenice, slanutka, slanine, a ako je vegetarijanska verzija onda ide bez slanine!
  • Kvarnerski škampi – prati ih glas „najfinijih škampi na svijetu”, zato što obitavaju u plitkom Kvarnerskom zaljevu s puno izvora pitke vode što im omogućava da budu izrazito slatki i mekani. Na Rabu ih možete kušati na buzaru, s tjesteninom ili jednostavno sirove.
KVARNERSKI ŠKAMPI
  • Janjetina – još jedan od specijaliteta otoka Raba. Na skoro svakom koraku možete uživati u obrocima pečene janjetine, lešo, „tripicama” te ovčjem siru. O vrijednosti janjetine na otoku Rabu govori i činjenica da postoje njezini dani odnosno, festival otočne janjetine koji se održava tijekom svibnja.
JANJETINA
  • Rapska torta – slatki specijalitet od badema u obliku puža radi se prema receptu starom osamsto godina i nekada je bilo desert rezerviran samo za imućne otočane, a danas je ova prhka slastica, ali ne i njezin recept dostupan svima! O vrijednosti ovog deserta govori činjenica da na otoku Rabu postoji kuća „posvećena” ovoj torti.

Gore navedene specijalitete trebate „zaliti” s najzastupljenijim vinskim sortama: brajdica, plavac mali, plavina i pošip i/ili s domaćim rakijama!

RAKIJA

GDJE SE MOŽE DOBRO JESTI NA OTOKU „SREĆE”, OTOKU RABU

Na otoku Rabu možete uživati u gastronomskim delicijama u brojnim konobama, restoranima, seoskim imanjima te raznim večerima….

Neke od lokacija na kojima možete kušati gore navedene specijalitete su:

  • Restaurant & Wine bar In Vino Veritas,
  • Restoran Gardens,
  • Agatini vrtovi,
  • Konoba Šanpjer,
  • Restoran Astoria,
  • Restoran Koralj,
  • Restoran Palma,
  • Restoran Velum,
  • Ugostiteljski objekt Paradiso,…
RESTORAN

Na otoku Rabu poznatijim po nazivu otok „sreće” uživat ćete u mediteranskim specijalitetima spremljenim na tradicionalan način; jedno je sigurno, Vaši osjetilni pupoljci bit će Vam zahvalni na ovom specifičnom gastronomskom užitku. Dođite i uživajte u specijalitetima otoka „sreće”!