ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 1

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR

Šibensko-kninska županija nalazi se u središnjoj i sjevernoj Dalmaciji, a svoje današnje granice zauzela je 1997.

Predivan je spoj Dalmatinske zagore i Jadranskog mora s otocima. Voljeli više kopno, more, otoke ili nacionalne parkove, svatko može u ovoj županiji pronađi savršeno odredište za opuštajući odmor. Donosimo četiri savršena odredišta za opuštajući odmor u granicama ove županije i zašto ih trebate posjetiti.

KNIN

Knin je gradić Šibensko-kninske županije koji sigurno nije njezino najpopularnije odredište jer većinu posjetitelja u ovu županiju privlači more. Ali s druge strane upravo zbog mirnoće pruža opuštajući odmor u gradu s dalekom poviješću, stoga svi ljubitelji mirnog odmora, trebali bi razmisliti o posjeti Kninu. U prapovijesti jedino naselje ranog brončanog doba na istočnoj obali Jadrana bilo je na području Knina. Brojni su osvajači svoje tragove ostavili u ovom gradu – Rimljani, Ostrogoti, Ugari, Templari, Turci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani i Nijemci. Današnja posebna povijesna znamenitost je popularna Kninska tvrđava koja je jedna od najvećih i najstarijih u Europi. Unutar tvrđave trenutno se nalazi muzej, izložbeni prostor i restoran. Samo desetak minuta vožnje od centra Knina nalazi se oaza prirode uz slap Krčić. Iako mu je ime napisano umanjenicom i zbog toga se čini da se radi o maloj sedrenoj barijeri, ipak se radi o veličanstvenom visokom slapu 22 metra. Na tom mjestu se rijeka Krčić ulijeva u rijeku Krku. Nakon povijesti i prirode, u Kninu možete pronaći izvrsne restorane i bistroe u kojima se služe jela s roštilja, popularna janjetina, ali i svjetske kuhinje.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 2
Izvor: Pixabay/ Dragan Tomić

ŠIBENIK

Vjerojatno najpopularnije odredište ove županije jest Šibenik – spoj povijesti, prekrasnih plaža i čiste prirode. Ovaj Krešimirov grad potječe iz 11. stoljeća, a u njemu se nalaze čak 24 crkve među kojima je katedrala sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a, a znamenita je zbog predivne apside na kojoj se nalaze 74 glave koje je isklesao Juraj Dalmatinac te se pretpostavlja da se radi o licima njegovih suvremenika. Osim toga, u Šibeniku od povijesnih građevina mogu se vidjeti čak četiri tvrđave: tvrđava sv. Mihovila, tvrđava sv. Ivana, tvrđava sv. Nikole i tvrđava Barone. Neke od najpoznatijih plaža šibenskog područja koje oduševljavaju posjetitelje su pješčana Amadria, gradska plaža Banj, Martinska nasuprot gradske jezgre i popularna Jadrija. Ako želite odsjesti u Šibeniku, brzo i jednostavno pronađite privatne smještaje na sljedećoj poveznici.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 3
Izvor: Pixabay/ Commander05

VODICE

Iako su Vodice popularno odredište za ljetovanje, to najčešće nije zbog njihove povijesti kojom se svakako mogu pohvaliti, već više zbog bogatog noćnog života koji vole mlađe generacije. Crkve, bunari, Čorićev turanj, Rašina bunja, Ljetnikovac obitelji Vrančić i brojna arheološka nalazišta te slične atrakcije ipak i dalje privlače brojne turiste. Brojni restorani, gastro događanja, konobe, pizzerije, kafići i klubovi tijekom ljeta ugošćuju brojne posjetitelje, a domaćini se trude pružiti autohtone proizvode i nezaboravnu zabavu. Diljem obale Vodica nalazi se desetak plaža, a svima im je zajedničko čisto kristalno more i zagarantiran odmor. Ako se želite ili odmoriti ili zabaviti, Vodice su idealna destinacija za vas, a privatne smještaje pronađite na našem portalu.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 4
Izvor: Unsplash/ Szabolcs Antal

MURTER

Najveći je otok šibenskog arhipegala Murter. Odvojen je od kopna uskim Murterskim kanalom preko kojeg je u Tisnom sagrađen most. Na otoku se nalaze četiri naselja Murter, Betina, Jezera i Tisno. Za Murter se smatra da je nastanjen još od doba Ilira, a ostatci povijesti mogu se vidjeti na otoku. Murter je omiljeno odredište onih koji cijene mir i tako se oporavljaju od svakodnevnih obaveza. Na otoku se nalaze brojne čiste plaže, šetnice, romantične uvale s predivnim zalascima sunca, a otok miriše na dalmatinske začine i borove uz dašak mora. Plaže se ističu tirkiznom bojom i urednošću, a oni koji žele otkriti apsolutni mir mogu potražiti osamljenije uvale na kojima je manje ljudi nego na javnim plažama. Brzo i jednostavno pronađite svoj idealni privatni smještaj na Murteru na sljedećoj poveznici.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 5
Izvor: Pixabay/ Walter Kärcher

NACIONALNI PARKOVI ŠIBNESKO-KNINSKE ŽUPANIJE

Nacionalni parkovi Kornati i Krka biseri su prirode kojima se ponosi ova županija. Kornati su otočje koje se nalazi južno od Dugog otoka i zapadno od Murtera s kojeg se pruža pogled na njih. Ova iznimna krajobrazna vrijednost proglašena je nacionalnim parkom 1980. godine, a više od ¾ parka pripada moru. Sastoji se od dvije skupine otoka Kornatska i Pučinska. Bogata flora i fauna, zanimljiva geologija, kulturno-povijesna baština i tradicija čine posjet ovom nacionalnom parku nezaboravnim. Otoci se mogu organizirano istraživati krstarenjem, ronjenjem i pješačenjem do vidikovaca s kojih se pružaju očaravajući pogledi. Nacionalni park Krka glasi kao jedan od parkova koji bi svatko tko je u prilici morao posjetiti bar jednom u životu. Očaravajući slapovi uz uređenu šetnicu pružaju opuštanje od svakodnevnog stresa. Životinjski svijet je u parku veoma bogat, a postoji čak deset endemskih vrsta riba, osim toga, zbog velike raznolikosti ornitološkog svijeta, Krka je i ornitološko područje od iznimne vrijednosti. Sedam je veličanstvenih sedrenih slapova na Krki, a to su Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA: SAVRŠENO ODREDIŠTE ZA OPUŠTAJUĆI ODMOR 6
Izvor: Pixabay/ Tom1000

Odaberete li bilo koje mjesto u Šibensko-kninskoj županiji za svoje putovanje, sigurno ste odabrali savršeno odredište za opuštajući odmor. Pronađite privatne smještaje – apartmane, studio apartmane, sobe i kuće za odmor u cijeloj Hrvatskoj na našem portalu.