Shopping na Hvaru

SHOPPING NA HVARU

Nismo sigurni postoji li osoba koja se barem s jednog putovanja nije vratila kući i donijela kakav magnet, razglednicu, figuricu, lokalnu gastronomsku deliciju, poneki komad nakita ili odjeće.

Suveniri su sastavni dio putovanja, poklon za drage osobe i nešto što će nama samima biti podsjetnik na lijepe trenutke provedene u destinaciji odmora kada svakodnevica zagusti, ono što u stvari čini uspomene na putovanje „svježima”. Svi smo drugačiji i imamo različite prioritete pa je jednako tako nekima shopping jedna od vodećih aktivnosti tijekom odmora/ putovanja, dok je drugima veoma usputna stavka i shopping suvenira se najčešće obavi dan prije povratka doma. Isto tako, postoje destinacije koje su poznate kao odredišta „shopping odmora”, dok je na određenima gotovo i nemoguće vratiti se s kakvim suvenirom, a kamoli obaviti povoljan shopping.

Kupovina suvenira mnogima je sastavni dio putovanja

Bez obzira jesu li spremljeni u kakvoj kutiji na tavanu ili u podrumu ili ponosno krase vitrine dnevnih boravaka i spavaćih soba, prije ili kasnije svatko od nas će dobiti ili kupiti si nekakav suvenir. Većina turista promatra ponudu suvenira tijekom svog odmora, uspoređujući samu ponudu i cijene te se na kupovinu odluči pred kraj odmora. Najčešće je riječ o sitnicama koje simboliziraju određenu baštinu kraja koji posjećujemo, no ponekad je riječ i o predmetima koji na prvu izgledaju besmisleno, no iza njih stoji priča čime ti predmeti dobivaju smisao.

Trgovine i štandovi sa suvenirima na Hvaru

Mnogi imaju ograničen budžet koji si mogu dopustiti potrošiti na suvenire, pa su zato i najčešći suveniri posljednjih desetljeća bili privjesci za ključeve, magneti, majice s aplikacijom destinacije koju se posjećivalo, no danas se ti suveniri smatraju „dosadnima”. Provjerili smo koji se suveniri smatraju popularnim (dobrodošlim) danas:

 • razglednice – posebice iz različitih muzeja gdje fotografiranje nije dozvoljeno, a mogu se i uokviriti pa krasiti zid osobe kojoj je poklonjena
 • dekor predmeti interijera poput slika, jastučnica s tradicionalnim uzorkom određenog kraja, vaze…
 • lokalne BIO proizvode za njegu lica i/ili kozmetiku
 • hrana – svaki kraj ima autohtone gastronomske proizvode koji su otporni na transport, a hrana je jedan od boljih načina upoznavanja nekog kraja. Također, ako tijekom odmora kupite lokalne delicije, po povratku možete organizirati druženje s prijateljima/ obitelji te im uz slasne delicije koje ste donijeli možete prepričati impresije s putovanja
 • lokalna pića – vina, likeri, rakije itd.
 • knjige – o tom gradu, na jeziku države koju posjećujete ili pak nešto što znate da bi se svidjelo osobi kojoj želite pokloniti knjigu
 • autentični predmeti određenog grada, regije, države koji su ručno izrađeni

No, iako se postavljaju određeni trendovi u kupnji suvenira, provjerili smo što je unatoč trendovima popularno kupiti sebi ili dragim osobama kao suvenir:

 • napraviti si tetovažu
 • donijeti pijesak u bočici, posudi
 • magneti
 • majice s aplikacijom lokalne atrakcije
 • privjesci za ključeve
 • hrana, piće, lokalni začini
Pijesak u boci je jedan od popularnijih suvenira

Ukoliko ste se odlučili provesti odmor na Hvaru, u nastavku saznajte koji su autohtoni hvarski suveniri i što je uopće dostupno. Vi najbolje poznajte osobe kojima ćete kupiti poklončiće – suvenire, no svakako pokušajte da oni budu što autentičniji otoku Hvaru.

Tradicionalni hvarski prehrambeni proizvodi koji su idealan suvenir:

– proizvodi koji sadrže lavandu (sapuni, eterično ulje, vrećice sušene lavande, bonboni itd.)

Neka suvenir s Hvara bude lavanda

– maslinovo ulje i proizvodi koji sadrže hvarsko maslinovo ulje (sapuni, proizvodi za njegu tijela i lica)

– vino (autohtone sorte poput bogdanuše, plavac itd.) i prošek

– med (posebice od lavande, kadulje ili ružmarina)

Suvenir s Hvara može biti i med od lavande

– rakije (od oraha, smokvi, lavande…)

– kekse paprenjake

– kolač Hvarski cviti

– masline u slanoj vodi

– arancine – ušećerene korice naranči

– ušećerene bademe

Ostali suveniri koji predstavljaju hvarsku tradicionalnu baštinu:

– čipka od agave

– nakit od koralja ili predmeti s elementima od koralja

Suvenir s Hvara može biti i nakit od koralja

– eterična ulja (lavanda, smilje, mirta, kadulja, ružmarin, alepski bor)

Generički suveniri na hvarski način:

– magneti u obliku hvarskih spomenika ili natpisa Hvar

– majica s aplikacijom otoka Hvara ili sekvence koja predstavlja život/ svakodnevicu/ tradiciju s otoka Hvara. Art shopovi i galerije nude zaista posebnu i nesvakidašnju ponudu majica koje su oslikali lokalni umjetnici

– umjetnička djela (slike, skulpture) hvarskih umjetnika

– komad odjeće, obuće ili modni dodatak napravljen od strane hvarskog umjetnika

Iako je Hvar posljednjih godina odredište i svjetskih celebrity-ja i bogataša koji su spremni izdvojiti pozamašne iznose na shopping tijekom svog odmora, na Hvaru ne postoje šoping centri niti mnogobrojne prilike za „velike” kupovine. Ako se nas pita, utoliko bolje jer se odmor može provesti istražujući prirodnu i kulturnu baštinu kao i skrivene kutke otoka Hvara te upoznavajući se s običajima i tradicijama lokalaca kroz hranu, pjesmu i razgovor.