RAZLIKE IZMEĐU APARTMANA, STUDIO APARTMANA I SOBA 1

RAZLIKE IZMEĐU APARTMANA, STUDIO APARTMANA I SOBA

Rezervacija smještaja za obitelj može biti zbunjujuća kada odjednom na oglasima vidite riječi: apartman, studio apartman, soba, a niste sigurni što točno obuhvaćaju te vrste smještaja i koja bi vrsta najbolje odgovarala vašoj obitelji. Donosimo objašnjenje koje su to razlike između apartmana, studio apartmana i soba kako bi jednostavnije i informiranije rezervirali svoje ljetovanje.

APARTMANI

Apartman je vrsta smještajne jedinice koja je u pravilu veća od studio apartmana, ali glavna razlika nije u kvadraturi, već u tome što apartman ima zasebne prostorije kupaonicu, kuhinju, dnevni boravak i sobe za spavanje, jednu ili više njih. Apartmani su zbog toga jedinica smještaja koja pruža najviše privatnosti svakom gostu, stoga možda poželite popiti kavu u miru u kuhinji dok se djeca igraju u svojoj sobi ili imati neometani popodnevni san dok drugi članovi obitelji druže se u kuhinji ili dnevnom boravku. Apartman je kao zasebni stan, odnosno apartmani ne mogu dijeliti prostorije (kuhinju, dnevnu sobu) s drugim apartmanima. Zbog privatnosti i uređenja, apartmani podsjećaju na stanove, stoga možda ćete ubrzo na ljetovanju imati osjećaj kao da ste kod kuće jer ništa neće nedostajati. Kada je kišno vrijeme na godišnjem odmoru, apartman je mjesto na kojem se može odmarati i družiti s obitelji, stoga veličina prostora i odvojenost prostorija su prednost kao mogućnost za bilo kakve aktivnosti koje želite. Apartmani kategorizaciju zvjezdica stječu na temelju opremljenosti i kvalitete. Ako se odlučite za apartman kao prikladnu vrstu privatnog smještaja za svoju obitelj, pripazite ima li odgovarajući broj soba i kupaonica, a nakon toga odaberite one koji vam odgovaraju po lokaciji i sadržajima koji se nude.

RAZLIKE IZMEĐU APARTMANA, STUDIO APARTMANA I SOBA 2
Izvor: Pexels/ John Tekeridis

STUDIO APARTMANI

Studio apartmani su u pravilu manje kvadrature, a cijeli sadržaj apartmana, osim kupaonice, jedna je prostorija. Odnosno, kuhinja, dnevni boravak i spavaći dio su jedna prostorija što podsjeća na garsonijeru. Ipak, postoje studio apartmani u kojima je kuhinja odvojena prostorija, ali dnevni prostor i spavaći su jedna prostorija. Studio apartmani najpogodniji su za obitelji s manje djece, posebno male djece, koja trebaju biti u blizini roditelja i stalno na oku. U studio apartmanima sve je na dohvat ruke i postoje sve važne prostorije i sadržaji potrebni ugodan boravak. Također, prednost studio apartmana je u pravilu nešto niža cijena jer su prostorno manji. Studio apartman bolji je izbor od apartmana ako ste tip gosta koji najradije većinu vremena na godišnjem odmoru provodi na plaži, u šetnji i u vanjskim aktivnostima, a smještaj je samo mjesto za odmaranje, obavljanje higijene i kuhanje. Iako studio apartmani zbog svoje veličine mogu asocirati na pretrpanost i osjećaj malog prostora, domaćini se trude učiniti ih što prostranijima tako što u pravilu imaju visoki strop, velike prozore kako bi bilo puno svjetla, namještaj je raspoređen da se stvori osjećaj što više prostora i u apartmanu nema suvišnih stvari, već su minimalistički uređeni s nužnim stvarima. Studio apartmani kategoriziraju se na temelju kvadrature i na temelju toga za koliko su osoba namijenjeni. U studio apartmanima u pravilu boravi od 2 do najviše 4 osobe jer osim kreveta na kojem noće 2 osobe, mogu imati ležaj koji je sklopiv, odnosno fotelju ili sofu, i one omogućuju boravak 3 ili 4 osobe u apartmanu.

RAZLIKE IZMEĐU APARTMANA, STUDIO APARTMANA I SOBA 3
Izvor: Pexels/ Max Rahubovskiy

SOBE

Sobe su, kao što im i sam naziv kaže, samo sobe koje su spavaća prostorija s odvojenom kupaonicom. Veoma često sobe imaju i balkon ili terasu, ali nerijetko domaćini se potrude sobe učiniti što ugodnijima i sa što više sadržaja, pa se u njima često mogu naći mali kućanski aparati kao što su kuhalo za kavu, toster i mali hladnjak za čuvanje hrane. Iako sobe možda zvuče malo i bez sadržajno, u pravilu imaju TV, klima uređaj i mogućnost dječjeg krevetića što znači da iako su u pravilu za dvije osobe, može uz dvije osobe boraviti i dijete, što čini ovu vrstu smještaja izvrsnom za roditelje s malom djecom. Sobe nisu prikladna vrsta smještaja za one koji žele kuhati i pripremati obroke kao da su kod kuće, ali idealan su izbor za one koji vole jesti vani, a u smještaju pojesti samo hranu koju nije potrebno pripremati ili za koju su dovoljni kuhalo i toster. Cijene noćenja u sobama su zbog manje prostorija i manje kvadrature u pravilu niže, pa ako vam nije potreban veći prostor, na iznajmljivanju soba možete uštedjeti novac za ukusnu hranu ili aktivnosti na ljetovanju.

RAZLIKE IZMEĐU APARTMANA, STUDIO APARTMANA I SOBA 4
Izvor: Unsplash/ Vojtech Bruzek

Ako ste već odabrali svoju ljetnu destinaciju, onda na temelju broja gostiju i vaših potreba odaberite vrstu smještaja u kojoj biste voljeli odsjesti jer tako ćete dobiti sadržaje koji vama odgovaraju po najpovoljnijoj cijeni. Stoga, ako želite što veći prostor i privatnost, ili ste velika obitelj, odaberite apartmane. Ako vam odgovara spajanje dnevnog i spavaćeg prostora, a maksimalno je 4 gosta, odaberite studio apartmane. A ako vam je potreban manji prostor za 2 gosta i eventualno malo dijete koje spava u dječjem krevetiću, sobe su idealna jedinica privatnog smještaja.


Svoju idealnu jedinicu privatnog smještaja možete pronaći i rezervirati na našem portalu. Nakon upisivanja lokacije, datuma prijave i odjave i broja gostiju, na opciji Više filtera možete odabrati željenu vrstu smještaja: soba, apartman, studio apartman ili kuća za odmor kako biste si suzili i olakšali pretragu.


Ako iznajmljujete privatne smještaje u Hrvatskoj, besplatno ih možete oglasiti na našem portalu.