Gastro ponuda otoka Raba

Raj za nepca na otoku Rabu

Osim prekrasne prirode, čistog mora, mnogobrojnih plaža i znamenitosti koje možete vidjeti pri posjeti otoku Rabu, iskustvo boravka ne bi bilo potpuno bez brojne gastronomske ponude restorana i konoba koju otok nudi. Rab je poznat i po svojim tradicionalnim jelima koje donosimo u nastavku.

Tradicionalna rapska kuhinja

Rapska torta- tradicionalno jelo čiji recept datira još iz 19. stoljeća, a čuvao se u samostanu sv. Andrije. Dok se kroz povijest način pripreme prenosio uglavnom usmenom predajom, a s pripremom su započele časne benediktinke, danas je slastica sastavni dio ponude jela na brojnim rapskim svečanostima i proslavama. Koliko doprinosi kulturnom identitetu Raba govori i činjenica da je upisana i u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Rapska torta
Izvor: https://www.rab-visit.com/UserDocsImages//rapska%20torta/rapska%20torta%203.jpg?width=720&height=425&mode=crop

Fritaja od sušene hobotnice (štoklja)- još je jedno jelo tradicionalne rapske kuhinje. Ovo predjelo priprema se od hobotnice osušene na buri te se, nakon narezivanja na kolutiće, miješa s jajima i zagrijava na tavi. Može se naći u ponudi restorana i konoba otoka Raba, pa, ukoliko ste ljubitelj morske hrane, svakako preporučamo!

Jela na bazi od sušene hobotnice

Ako ste ipak pobornik mesnih jela, kao dio tradicionalne gastronomske rapske ponude je i rapsko sočivo. Ovo kuhano jelo od mesa, povrća, graha i ječma vrijedi probati, ako već niste. Iako se o ukusima (ali ni okusima) ne raspravlja, vjerujemo da ćete biti i više nego ugodno iznenađeni.

Još jedan otočki specijalitet, štufad, slatka je janjetina spravljena s rapskim medom od kadulje, muškatnim oraščićem, klinčićem, suhim šljivama, pinjolima i prošekom. Uobičajeno se jede za Božić, ali može se naći i u gastro ponudi restorana i konoba Raba.

Rapski restorani i konobe

Od mnogobrojne gastronomske ponude otoka Raba, koja se sastoji od mediteranske kuhinje, ribljih i mesnih jela, roštilja, ali i ranije spomenutih tradicionalnih rapskih i hrvatskih jela, izdvojit ćemo neke koji spajaju ugodni ambijent i ukusnu hranu. Većina restorana nudi ručak, ali i rano i kasnovečernju uslugu za upotpuniti ugodne ljetne večeri.

Počinjemo našu listu s Konobom Rab smještenom u gradu Rabu u starom gradu. Uz ugodnu atmosferu i ljubazno osoblje, možete uživati u prilično velikoj ponudi jela razne vrste u ugođaju tipične tradicionalne konobe.

Još jedan restoran u gradu Rabu, naziva Šanpjer, nudi uglavnom morsku hranu, te će vas, uz prihvatljive cijene, dočekati i izvrstan i brz servis, unatoč uvijek velikom broju gostiju. Vrijednost za novac i više nego zadovoljena!

Sljedeća na našoj listi je Konoba Ankora, smještena je nekoliko metara od glavnog trga u Loparu. Osim pristupačnih cijena, pripremite se da ćete izaći „punog trbuha“ jer su porcije zaista obilne.

U restoranu Perla dočekat će vas uvijek ljubazno osoblje, izvrsna hrana, prihvatljive cijene i velik izbor raznih jela na meniju. Mnogima restoran broj jedan na otoku Rabu i mjesto koje će rado ponovo posjećivati.

Restoran Velum u mjestu Palit na otoku Rabu, unatoč nešto manje popularnoj mikrolokaciji, nudi profesionalnu uslugu i osoblje koje će imati uvijek dobru preporuku ovisno o vašim preferencijama jela i okusa. Cijene su nešto više, ali ih kvaliteta jela, usluge i ambijenta opravdava.

Ukoliko ste u potrazi za restoranom na Rabu, a pritom vam je bitno da ste u šarmantnom ambijentu, sa jednako atraktivnom terasom, svakako biste trebali posjetiti Tapas Bar Kampanel. Budući da funkcionira kao klasični tapas bar, preporuka je kombinirati nekoliko manjih jela u jednom obroku. Sudeći po recenzijama, kvaliteta jela je iznimna te ne sumnjamo da ćete otići zadovoljni i…. ipak punog trbuha.

Ukoliko ste ove godine planirali stvarati nove uspomene, ili osvježiti stare, baš na otoku Rabu, uz sve prirodne ljepote kojima otok obiluje, doživljaj će svakako biti potpuniji ako i vaše zadovoljstvo ponudom restorana i jela bude ravno ljepotama otoka. Jer, ipak svi znamo da ljubav ide baš kroz želudac.

Mediteranska kuhinja otoka Raba

No, čak i ako se još premišljate gdje za godišnji odmor ili još nemate osiguran smještaj, ne zaboravite pogledati našu ponudu na Privatni Smjestaj.hr!