Pustolovni turizam

PUSTOLOVNI TURIZAM

Bilo da ste aktivni ili rekreativni sportaši, neprestano tragate za novim adrenalinskim avanturama ili jednostavno u sebi želite otkriti pustolovnu stranu, ovaj oblik turizma je idealan za vas!

Pustolovni turizam pripada posebnim oblicima turizma i nastao je kao posljedica potreba modernih putnika za ponudom koja nudi odmak od masovnog turizma, koja se ne bazira isključivo na ljepotama prirode, već i aktivnostima u prirodi koje ubrzavaju bilo, daju posebnu dozu adrenalina, omogućuju nova iskustva aktivnog odmora, ali od kojih poneke uključuju i svojevrstan rizik.

Pustolovni turizam u Hrvatskoj

Svakodnevni stres na poslu, pandemijska situacija u kojoj se nalazimo, povratak prirodi na moderniji način, kao i želja za novim, nesvakidašnjim iskustvima, dovela je do toga da sve više gostiju koji borave u Hrvatskoj želi iskusiti barem jednu sferu pustolovnog/ avanturističkog/ robinzonskog turizma.

Neke od aktivnosti koje pripadaju uslugama aktivnog i pustolovnog turizma su:

 • biciklizam
 • planinarenje: pješačenje, planinarenje, trekking i ferrata
 • slobodno penjanje
 • kanuing
 • kajak po moru
 • kajak po rijekama
 • veslanje na dasci – SUP (Stand Up Paddling)
 • rafting i INLineRaft
 • kanjoning
 • kitesurfing i kiteboarding
 • špiljarenje
 • zipline
 • skakanje s užetom
 • parajedriličarstvo – paragliding i parasailing
 • jahanje
 • nezaobilazne aktivnosti adrenalinskih parkova
 • usluge na motoriziranim vozilima poput quada, buggyja, jeep vožnje ili tzv. safari vožnje te
 • promatranje ptica i mnoge druge aktivnosti.

PUSTOLOVNI TURIZAM U HRVATSKOJ

S obzirom na koncentraciju prirodnih ljepota u Hrvatskoj koje su dostupne u relativno malom vremenskom periodu, Hrvatska je odlična destinacija s velikim potencijalom dodatnog razvoja pustolovnog turizma. Dok „stariji” turisti teže jednostavnijim aktivnostima poput biciklizma, planinarenja i/ili jahanja, mlađa populacija preferira aktivnosti koje će im omogućiti nesvakidašnja, pomalo riskantna iskustva. Također, veći je postotak stranih gostiju koji uživa u aktivnostima avanturističkog turizma, no domaćih što je djelomično i posljedica boljih financijskih mogućnosti stranih turista. Pustolovni turizam predstavlja izvrstan potencijal proširenja turističke sezone mimo ljetnih mjeseci, posebice jer se u određenim aktivnostima poput planinarenja i biciklizma više uživa kada temperatura ne iznosi +30ºC.

Osim uživanja u prirodnim ljepotama Hrvatske, avanturističkim i ponekad pomalo robinzonskim aktivnostima, pustolovni turizam najčešće nudi i uživanje u gastro ponudi koja se temelji na tradicionalnoj kuhinji tog područja. Naime u blizini mnogih pustolovnih atrakcija nalaze se i restorani, konobe, odmorišta koji nude predah nakon aktivnosti te zaokružuju doživljaj te i nepcima osiguravaju nove okuse i doživljaje.

No, osim pružanja novih iskustava i stvaranja novih uspomena korisnicima pustolovnog turizma što naravno generira i profit, važno je očuvati i prirodne ljepote o ovisi samo postojanje avanturističkog turizma.

Aktivnosti pustolovnog turizma u Hrvatskoj

RAZVOJ PUSTOLOVNOG TURIZMA U HRVATSKOJ

Razvoj ove vrste turizma započeo je u Hrvatskoj krajem 19. stoljeća pri čemu je važan događaj bilo osnivanje Hrvatskog planinarskog saveza, ali i speleoloških i inih grupa. Neke od glavnih aktivnosti pustolovnog turizma prošlog stoljeća bile su jedrenje i regate, jedrenje na dasci, a pred kraj stoljeća posebno popularan postaje rafting na rijekama diljem Hrvatske. Iako u Hrvatskoj i dalje dominira „masovni” turizam koji se temelji na suncu, moru i spomenicima, sve više gostiju zahtjeva odmak od generičke ponude te teži pustolovnom, kulturnom, eno-gastronomskom, vjerskom, ribolovnom, lovnom i ostalim specijaliziranim granama turizma.

Razvoj pustolovnog turizma

VAŽNOST PUSTOLOVNOG TURIZMA ZA HRVATSKU

Kako ne bismo bili država koja svoju sezonu temelji na 2-3 mjeseci turističke posjećenosti, svi alternativni oblici turizma koji produžuju posjećenost Hrvatskoj dobrodošli su. Razvojem pustolovnog turizma, ne prosperira samo Republika Hrvatska već i pojedinci koji dobivaju koncesije za rad i vođenje aktivnosti te objekata, a često se otvaraju i nove radne pozicije čime se poboljšava zaposlenost u Hrvatskoj.

Aktivnosti pustolovnog turizma mogu biti individualne ili grupne, a najčešće su pod stručnim vodstvom. Ukoliko je riječ o grupnim aktivnostima, a da nije riječ o aktivnostima u sklopu tzv. Team-buildinga, one najčešće uključuju ljude koji se do tog trenutka nisu poznavali, čime pozitivno utječe i na socijalne aspekte. Određene aktivnosti pustolovnog turizma ovise o timskom radu čime pojedinci mogu i moraju biti fleksibilniji te prihvaćati stavove i svog tima.

Pustolovni turizam je osmišljen na način da bude dodatak prirodi, bez narušavanja vrsta i trajnog uništenja prirodnih ljepota. Ukoliko se aktivnosti odvijaju na za to predviđenim prostorima, te posebice pod stručnim vodstvom, ne bi trebalo dolaziti do pretjerane devastacije prirode. Osim stručnog vodstva, zadaci voditelja su i podizanje svijesti sudionika o važnosti brige za prirodu te adekvatnom skladištenju otpada tijekom/ nakon aktivnosti.

Ono najvažnije je da pustolovni turizam svoj temelj ima na prirodi i uživanju u avanturama kroz istodobno sagledavanje raznolikosti i bogatstva prirodnih ljepota Hrvatske.

Budućnost pustolovnog turizma Hrvatske

Hrvatska posjeduje izuzetno velike potencijale prirodne i ljudske resurse za dodatni razvoj pustolovnog turizma. Zadnja dva desetljeća, s naglaskom na proteklo desetljeće, organiziraju se i međunarodne utrke koje uključuju aktivnosti pustolovnog turizma čime Hrvatska raste na ljestvici vrijednosti svjetskog pustolovnog turizma. Razvedenost obale, odličan geografski položaj, raznolikost flore i faune, čistoća prirode samo su neke od prednosti Hrvatske za razvoj pustolovnog turizma koji mogu doprinijeti i poboljšanju prometne infrastrukture te sezonalnosti hrvatskog turizma koji su glavne prepreke u bržem razvoju istog.