PROCESIJE U HRVATSKOJ

PROCESIJE U HRVATSKOJ

Hrvatska ima dugu povijest procesija i štovanja svetaca. U nastavku možete pročitati nešto više o četiri procesije.

Neke spomenute procesije imaju dugu povijest, a neke će tek stvoriti svoju povijest i postati vjersko-kulturna baština idućim naraštajima.

PROCESIJE

U nastavku ćemo nešto više ispričati o idućim procesijama:

  • procesija „Za Križen” na otoku Hvaru,
  • procesija u čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj,
  • procesija u čast svetom Vlahi u Dubrovniku,
  • procesija u čast svetom Antunu Padovanskom u Zagrebu.

PROCESIJA „ZA KRIŽEN” NA OTOKU HVARU

Ova tradicijska procesija koja se prenosi s „koljena na koljeno” jedinstvena je nematerijalna baština čiju je važnost prepoznao i UNESCO te je 2009. godine uvrštena na popis svjetske nematerijalne baštine!

Procesija „Za križen” odvija se neprestano već pet stoljeća u Velikom tjednu, procesiju nije zaustavila ni pandemija, to je jedinstveni izraz pobožnosti samih mještana.

Kao što smo gore spomenuli procesija se održava u Velikom tjednu odnosno, u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak, istovremeno kreće iz šest mjesta odnosno, župa – Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj te Vrboska. Procesija kreće za križonošom i članovima bratovštine te se kreće u smjeru kazaljke na satu, a završava vraćanjem u matičnu župu.

Procesije se ne bi trebale susresti jer se vjeruje da susret procesija donosi nesreću. Povorka uoči najvećeg kršćanskog blagdana popraćena je vjerskim pjesmama i svijećama koje obasjavaju put, a ljepota i važnost sudjelovanja u povorci potvrđuje i činjenica da muškarci koji nose križ na tu čast čekaju i po dvadeset godina!

PROCESIJA U ČAST ČUDOTVORNOJ GOSPI SINJSKOJ

Sinj je najveće južnohrvatsko marijansko svetište, a svake godine petnaestog kolovoza na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sinj i Bogorodicu posjeti više od osamdeset tisuća ljudi. Hodočasnici iz svih dijelova Hrvatske i svijeta dolaze se pokloniti i moliti ispred Čudotvorne Sinjske Gospe.

Svečana procesija uz zvukove zvona i fanfara kreće u devet sati i trideset minuta iz crkve te se kreće ulicama Sinja. Sinjani s prozora posipaju put laticama, a na čelu procesije se izmjenjuju alkari, alkarski momci, vatrogasci, policajci, vojnici, branitelji, fratri, časne sestre, djevojke u nošnjama,… te na svojim ramenima nose sliku Čudotvorne Gospe Sinjske. Procesija je praćena uz molitve i pjesme posvećene Gospi, u pozadini se čuje pucanje mačkula; procesija dolazi na trg ispred crkve te se slavi bogoslužje.

PROCESIJA SVETOG VLAHA

Fešta svetog Vlaha ove godine se je održala po tisuću i pedeseti put, datira iz desetog stoljeća, što ju svrstava među najdugovječnije procesije na našim prostorima. Fešta svake godine počinje na Svijećnicu drugog veljače, puštanjem bijelih golubova koji simboliziraju mir i slobodu te podizanjem Vlahovog barjaka na Orlandov stup.

Na sam spomen svetog Vlaha, trećeg veljače procesija s pozlaćenim relikvijama svetog Vlaha koji u rukama nosi maketu grada kreće za festanjulima odnosno, predvoditeljima procesije uz zvukove himne „Čuj sveti Vlaho naš…”. Svečana procesija ide po Stradunu i okolnim ulicama, a na samoj Fešti uz crkvene dostojanstvenike sudjeluju, mještani, svi štovatelji svetog Vlahe te brojni turisti koji se zateknu u to vrijeme u Dubrovniku. Također, tog dana je svećenici blagoslivljaju grla jer se vjeruje da sveti Vlaho čuva od bolesti grla.

Procesija završava spuštanjem barjaka svetog Vlaha, podizanjem državne zastave i misnim slavljem.

Na procesiji svetog Vlaga uvijek su bili svi dobrodošli, što potvrđuje i podatak da tijekom fešte su svi bili oslobođeni od progona na par dana! Važnost ove procesije prepoznao je i UNESCO koji je 2009. godine procesiju uvrstio na popis svjetske nematerijalne baštine!

PROCESIJA U ČAST SVETOM ANTUNU PADOVANSKOM

Antunovski hod mladih održava se već četiri godine u lipnju te okuplja više tisuća katolika iz čitave zemlje i Europe. Hod se održava u čast svecu čitavog svijeta, svetom Antunu Padovanskom, a sama procesija ide iz svetišta svetog Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima te završava na istoimenom svetištu na Svetom Duhu.

Sudionici evangelizacijskog hoda program započinju svetom misom, nakon mise procesija kreće prema Svetom Dugu, a na putu sudionici evangeliziraju i prezentiraju svoju vjeru. Procesija u čast svetom Anti završava klanjanje, slavljenjem te čašćenjem relikvija sveca čitavog svijeta!