Privlaka

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI

Ovo idilično mjesto Jadrana nalazi se u Zadarskoj županiji na 7 kilometara udaljenosti od prvog hrvatskog kraljevskog grada – Nina.

Privlaka se nalazi na jugoistočnoj obali Privlačkog zatona te se pogled pruža na Vir, a sama pozicija Privlake činila je ovo mjesto kroz povijest glavnom poveznicom između spomenutog Vira i Nina. Privlaci pripadaju i dva isključivo turistička mjesta, a to su Sabunike i Škrapavac. Riječ je o mjestima gdje se primarno nalaze jedinice obiteljskog smještaja kao što su sobe, apartmani, studija i kuće za turistički odmor, potom hotel i kamp. Ova dva mjesta krasi neobično duga pješčana obala, a Sabunike su jedno od omiljenih mjesta na Jadranu svim zaljubljenicima u jedrenje zmajem ili na dasci s obzirom da veoma često puše jaka bura koja stvara idealne uvjete za sve ljubitelje ovih adrenalinskih sportova. Vjetrovi su učestali na ovom području što je i više no dobrodošlo tijekom vrućih i sparnih ljetnih dana kad pružaju prijeko potrebno osvježenje.

IDILIČNO MJESTO ZA LJUBITELJE PIJESKA

Privlaka svoju povijest i baštinu temelji na ribarstvu i vađenju pijeska, a više o povijesti pročitajte u našem članku Privlaka – Očuvanje kulturne baštine i tradicije. Nekada je pijesak priskrbljivao kruh žiteljima ovog područja, no ni danas nije znatno drugačije, samo u vidu druge djelatnosti – turizma. Naime, baš zbog pijeska je ovaj dio Zadarske županije veoma drag mnogim turistima tijekom ljetnih mjeseci. Iako je većina plaža na području Privlake – pješčana, postoje i određene plaže kojima je podmorje prikriveno kamenjem. No, vratimo se pješčanim plažama s obzirom da su one ključna karakteristika Privlake. Pijesak na ovom području je izuzetno žute boje, a posebnu čar dobiva tijekom ranojutarnjih te kasnovečernjih sati kada ga sunce obasjava svojim najljepšim zrakama. U pogledu na horizont i romantične zalaske sunca možete uživati šećući se predvečer šetnicom koja se proteže uz duge pješčane plaže ovog područja. S obzirom da je riječ o pješčanoj obali, najčešći gosti ovog kraja tijekom ljetnih mjeseci, osim vikendaša, su turisti – obitelji s djecom. Ulazak u more je postupan i plitko što ove plaže čini sigurnim za boravak djece, a ima li bolje igre od one u pijesku. Mali problem ovih plaža predstavlja nedostatak hlada pa se obavezno prije odlaska na plažu namažite kremom za sunčanje s visokim faktorom te ponesite dodatnu zaštitu u vidu suncobrana.

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI 1
Izvor: Unsplash/ Frank Eiffert

Plaže na području Privlake su idealne za sve one koji ne ulaze u more ako temperatura ne iznosi 25ºC+ jer tijekom ljetnih mjeseci ona u prosjeku doseže od 25-27ºC, svako ljeto je generalno sve viša. Oni koji žele odmoriti i uživati u miru sami sa svojim mislima koje će biti okružene žuborom mora i zvukom vjetra, za takve je kao stvorena plaža Vrilo. Osim spomenutog Vrila, popularne plaže na ovom području su Veliko blato, Malo blato Škrapavac, Mletak, Mostina, Livadica, Kulina, Artić, Jaz, Grbići itd. Mostina je najpoznatija plaža na ovom području koja je najpoznatija po ljekovitim svojstvima koje ima blato te plaže, a vjeruje se da isto pomaže u liječenju artritisa, reume, a u spoju s čistim zrakom i aerosolima vjeruje se da boravak na ovom području pogoduje i astmatičarima.

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI 2
Izvor: https://privlaka.hr/o-privlaci/

IDEALNO MJESTO ZA LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Možda vam se na prvu čini da su Privlaka, Sabunike i Škrapavac idealne destinacije za one koji žele isključivo uživati u suncu i moru, no to nije tako. Riječ je o destinacijama u kojima će uživati i svi oni koji vole svoj odmor provesti aktivno. Sabunike smo već spomenuli kao idealno odredište za surfere, a na ovom području moći ćete unajmiti kajak, sup ili posebno atraktivan podvodni skuter kako biste istražili čari svake uvalice i uživali u pogledima, ali i određenoj dozi adrenalina.

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI 3
Izvor: https://www.privlaka-tz.hr/sea-adventure#gallery-11

Isto možete činiti individualno ili u sklopu organiziranih grupnih tura. Plićina plaža idealna je za sve ljubitelje picigina, a na svoje će doći i ljubitelji vaterpola. Duga šetnica koja se proteže ovim krajem idealna je za one koji se tijekom ranojutarnjih ili kasnovečernjih sati žele rekreirati kroz trčanje ili vožnju bicikla. Razgranate staze omogućit će vam istraživanje ovog područja kroz duge šetnje, trčanje ili vožnju bicikla kroz poljeske puteve ili pak asfaltirane ceste. Ukoliko na odmor dolazite s ekipom, ne zaboravite ponijeti loptu za odbojku jer se uz plažu nalazi teren za odbojku na pijesku. Želite se okušati u tradicionalnom sportu mjesta uz obalu – boćanju, tu je i boćalište. Na ne tako velikoj udaljenosti od Privlake nalaze čak četiri nacionalna parka: Paklenica, Krka, Kornati i Plitvička jezera te dva parka prirode: Telašćica i Vransko jezero. Osvježenje od ljetne sparine možete potražiti i ukoliko se uputite u Cerovačke špilje.

IDEALNO MJESTO ZA ODMAK OD SVAKODNEVICE

Iako je Privlaka najpoznatija kao ljetovalište, ukoliko vam je prijeko potreban odmak od svakodnevice, razmislite o odmoru na ovom području i mimo ljeta. Tako ćete primjerice tijekom jeseni moći uživati u berbi maslina, proizvodnji rakije i vina s lokalcima ili pak kosavici – sezonskom lovu na lignje.

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI 4
Izvor: Flor Saurina

Iako je riječ o malom mjestu, Advent će vam omogućiti da doživite blagdanski ugođaj i upoznate s blagdanskim tradicijama ovog kraja. Potom slijedi šarenilo karnevala i tako se polako približavamo toplijim mjesecima – proljeću – kada ćete, ukoliko se odlučite svoj odmor provesti na području Privlake tijekom Uskrsa, upoznati s tradicionalnim načinima ukrašavanja pisanica.

Privlaka je idilično mjesto na jadranskoj obali svim onima koji su veliki ljubitelji pijeska, sunca i mora, onih koji žele svoj odmor provesti u manjim mjestima, ali pritom biti nadomak velikih turističkih središta, kao što je to u ovom slučaju Zadar.

PRIVLAKA: IDILIČNO MJESTO NA JADRANSKOJ OBALI 5
Izvor: Unsplash/ Lucas Messere

Želite li uspješno i bez ikakvih troškova oglasiti svoje smještajne jedinice na području Sabunika, Škrapavca i Privlake, posjetite našu specijaliziranu platformu. Imate li dodatnih pitanja ili vam je potrebna pomoć oko oglašavanja, slobodno se obratite našoj Službi za korisnike na 01/4093-363 ili putem info@privatnismjestaj.hr!