slušajte lokalno

POZNATI ZVUCI HRVATSKE

Uz sve zanimljivosti koje vam krajevi prekrasne Hrvatske mogu donijeti tu su i lokana muzika, pjesme i plesovi. Pa prođimo skupa zvuke lokalne muzike kroz sve regije Lijepe naše.

Svakome tko dolazi u posjetu nekoj od regija Hrvatske bit će zadivljen svim blagodatima tog kraja. Od gastro ponude do kulture i običaja, sve to će vam ostati urezano u sjećanje i pamtit ćete to uvijek. Što se tiče lokalne muzike ona svakom kraju daje dašak posebnosti i čini taj kraj specifičnim i jedinstvenim. Po određenim lokanim plesovima ili pjesmama krajevi Hrvatske su prepoznatljivi i kada netko čuje neke od lokalnih zvuka odmah zna iz kojeg kraja Hrvatske on dolazi.

PLESOVI ISTRE

Istra vrvi starim zvucima, poznatim plesovima koji potiču još iz davnina. Mnogi plesovi i pjesme su zaboravljeni, no jedan od njih posebno se istaknuo i danas je daleko najpoznatiji. Balun se ističe kao najrašireniji i najizvođeniji Istarski narodni ples. U  njemu sudjeluje više plesnih parova raspoređenih u krug. Balun se pleše s muškim plesačem unutar kruga, a ženskom plesačicom van kruga. U ovom plesu plesači se kreću suprotno od smjera kazaljke na satu dok se jedan par vrti u smjeru kazaljke na satu. Neki od zaboravljenih istarskih plesova su cotić, stajeriš i boncar,  a istarski folkloraši se iznimno trude da ih se ne zaboravi u potpunosti. Dok oni njeguju opstanak tih plesova njihovim izvođenjem, najveća im je nagrada kada čuju da ljudi barem znaju za njih i prepoznaju ih baš kao i zvuke nekih narodnih instrumenata kao što su roženice, šurle, vidalice i gunci.

istra
Izvor https://i.pinimg.com/originals/ac/c2/8a/acc28a7023f670738a4dd0c193a332a0.jpg

DALMATINSKE KLAPE

Dalmacija osim što je prepoznatljiva po pršutu i lijepim plažama iznimno je prepoznatljiva i po klapama, pjevačkim zborovima iznimnih glasova koji svojim zvucima uljepšavaju dane. Ovo višeglasno pjevanje bez instrumenata zaista zvuči muzikalnije nego ijedan nastup popraćen glazbalima. Klape su jedan od glavnih simbola Dalmacije i svatko tko ih čuje ostane zadivljen i rado ih posluša još mnogo puta. Najpoznatije klapske izvedbe su klape Intrade i Tomislava Bralića, klape Rišpet, klape Cambi i mnoge druge. Zaputeći se u Dalmatinske krajeve zasigurno ćete negdje susresti prekrasne zvuke klapa. Isto tako ne bi bilo uredu da zaboravimo poznatog Olivera Dragojevića koji je svojim pjesmama spojio mnoga srca, tugovao s njima, liječio ih i proživio svaki osjećaj s njima. Najpoznatiji je pjevač u Hrvatskoj i svaka generacija je upoznata s njegovim vječnim hitovima. Svi ga vole i uživaju u zvucima njegovih pjesama.

KLAPE
Izvor: https://camping-simuni.hr/wp-content/uploads/2018/01/img_6176.jpg

ZVUCI SLAVONIJE

U Slavoniji u svako doba godine i na svakoj povorci ili slavlju možete čuti prepoznatljive zvuke koji će vas točno uvijek podsjetiti na ovaj kraj. Specifičan zvuk bećarca najpoznatiji je zvuk u ovom dijelu Hrvatske. Daje dašak Slavonije gdje god da se pojavi i svakog rado podsjeća na ravnicu. Uz bećarac i stare slavonske pjesme koje zrače posebnom energijom Slavonci rado uživaju, ponekad i zapjevaju, a uz pravu domaću rakiju zaplesati i zapjevati na bećarac uvijek je dobra ideja. Isto tako uz zvuke tamburice koja je najpoznatiji instrument nema većeg gušta nego zaplesati slavonsko kolo i zabaviti se kao nikad. Kako god ako ste u posjeti slavonskim krajevima sigurno ćete se vratiti bogatiji za koji korak ili kiticu iz pjesme.

SLAVONIJA
Izvor: https://proleksis.lzmk.hr/slike1/n0194.JPG

ZAGORJE ZELENE

Zagorje je poznato kao dio Hrvatske gdje se uvijek dobro jede i pije, a kako svi znamo uvijek je popraćeno dobrom muzikom. Stare tradicionalne zagorske popevke ore se cijelim Zagorjem, svakom feštom, u mnogim kafićima, restoranima, a nije rijetka pojava, dok se radi na polju da se ori pjesma o Zagorju zelenom iz usta vrijednog radnika. Zagorske popevke znaju se čuti u mnogim dijelovima Hrvatske, možemo ih čuti na mnogim svadbama, feštama i diljem Zagreba i okolice, a svojim specifičnim zvukom zasigurno ćete znati o kojem dijelu Hrvatske se radi.

POPEVKE
Izvor: https://www.kaj.hr/wp-content/uploads/2017/09/popevke-zavr%C5%A1nica.jpg

Kako bi iskusili tradicionalni glazbeni dio iz svakog dijela Hrvatske rezervirajte svoj smještaj u nekom od dijelova Lijepe naše na PrivatniSmjestaj.hr!