Otok Zlarin je otok blaga i koralja

OTOK BLAGA I KORALJA

Zlatni, zeleni, plavi, otok blaga i koralja. Pitate se o kojem je jadranskom biseru riječ? Saznajte zašto su Zlarinu dodijeljeni svi ovi epiteti i možda baš ovaj otok bude sljedeća destinacija vaših ljetovanja.

Ovaj mali otok nalazi se u Šibensko – kninskoj županiji, a zbog svog je položaja tijekom povijesti bio svojevrsni nadzornik svih onih koji su namjeravali prići kanalu sv. Ante. Iako je smješten veoma blizu Šibenika, a ni Vodice nisu daleko, Zlarin je još uvijek netaknuti dio jadranskog raja.

ZELENI I PLAVI OTOK

Otok Zlarin još uvijek krasi netaknuta priroda. Bogatstvo vegetacije, ali i životinjskog svijeta prisutno je na svakom kutku ovog otoka. Otokom se ne širi samo zamamni miris dalmatinske kužine, već i smilja, brnistre, borove šume i maslina. Zvukovi dalmatinske pisme, na ovom se otoku miješaju sa šumovima mora, kuckanjem djetlića o debla, lepetom fazana ili pak graktanjem stalnih stanovnika Zlarina – galebova.

Zlarin je zeleni i plavi otok

ZLATNI OTOK

Ne zna se točno zašto je Zlarin već u 15. stoljeću prozvan zlatnim otokom. Je li to zbog njegove ljepote , bogate povijesti ili pak kulturnog nasljeđa. Je li atribut zlatni otok dobio zbog nezaboravnih zalazaka sunca čije zrake moru daju zlatni odbljesak? Riječ zlarin potječe od latinskog izraza Insula auri što znači zlatni otok. Je li se na otoku nekada nalazilo zlato ili je otkriveno blago velikih količina. Možda nikada nećemo saznati, ali posjetom Zlarinu svatko od nas doživjet će svoju verziju “zlatnog” otoka.

Zbog prirodnih ljepota Zlarin se naziva i zlatnim otokom

OTOK BLAGA

Otok Zlarin svim svojim posjetiteljima nudi bogatstvo kulturnog i povijesnog nasljeđa. Oltari su ukrašeni crvenim koraljima i zlatom te i danas svjedoče nekim davno danim zavjetima pomoraca Zlarina i svih onih koji su na ovom otoku pronašli sigurno i mirno pristanište. Na otoku Zlarinu pronađeni su mnogi arheološki artefakti, a bogatstvu Zlarina svakako je doprinijela i šibenska biskupija čiji je feudalni posjed otok Zlarin bio čak više šest stoljeća.

Na području otoka Zlarina pronađene su kamene sjekire koje datiraju iz kamenog doba, no najbrojniji arheološki nalazi su antički grobovi te amfore. U podmorju uvale Platac pronađen je trgovački jedrenjak iz 1. stoljeća.

Najbrojniji spomenici na otoku Zlarinu su crkve i kapelice. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije podignuta je u 18. stoljeću u baroknom stilu, a sadrži čak sedam oltara pri čemu se na jednom čuva tijelo sv. Fortunata koji je ujedno i zaštitnik Zlarina, ali i pomoraca. Postoji legenda koja se vezuje uz ovu crkvu, točnije uz bunar koji se nalazi ispred crkve, no ne zna se od kud voda u njega dopire. Prema vjerovanjima ispod glavnog oltara nalazi se izvor slatke vode koji je razlogom pokajničkog raspoloženja. Crkva sv. Roka svjedok je strašne pošasti kuge, a sagrađena je nad grobovima tri brata. Crkvica sv. Šime nekada je bila dijelom palače, a u njoj se nalazi bogata numizmatička zbirka. Crkva Gospe od Rašelje je najmisterioznija zlarinska crkva uz koju se veže legenda o djevojci koja je prilikom odlaska na misu vidjela ženu u bijelom koja se nalazila na drvetu rašeka te koja joj je rekla da poruči svećeniku i mještanima da na tom mjestu izgrade crkvu.

Osim crkvi i kapelica, posebnost otoku daje i Leroj – sat postavljen na tornju izgrađenom 1839. godine.

OTOK KORALJA

Osim što ove neobične životinje daju posebnost podmorju otoka Zlarina, koralji su tijekom povijesti priskrbili bogatstvo Zlaranjanima. Dugovječnost koraljarstva na Zlarinu seže i prije 1412. godine, a koralji su se osim na području Zlarina, izlovljavali sve do rta Matapan u Grčkoj.

Zlarin je otok koralja

Znanje o lovu na koralje prenosilo se s koljena na koljeno, a ključni alat bio je „križ sv. Andrije”. Poneki primjerci crvenog koralja nalaze se i na dubini od 200 metara pa su potrebe značajne vještine, spretnost, iskustvo, ali i odvažnost.

Crkveni koralj je danas zaštićena dragocjenost hrvatskog dijela Jadrana, a mnogim zlarinskim manifestacijama je baš koralj polazište pa se tako, među ostalim, uprizoruju nekadašnji prizori kako su žene ispraćale svoje muževe na lov na koralje. Na „otoku koralja” danas postoje dvije prodavaonice, a u sklopu jedne je i brusionica koja vjerno prikazuje ručnu tradicionalnu obradu koralja.

Na Zlarinu postoje prodavaonice i brusionica koralja

Osim prirodnih i kulturnih znamenitosti, otok Zlarin svojim posjetiteljima nudi odlične mediteranske gastronomske specijalitete, ali i ponuda povoljnih jedinica privatnog smještaja. Na Zlarinu vlada zabrana dolaska na otok automobilom što samo znači da ćete u svim ljepotama ovog zlatnog, zelenog, plavog, otoka koralja i blaga moći uživati u miru i tišini. Nije li to i poanta potpunog odmora tijela i misli?