OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA 1

OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA

Rabac je mjesto na zapadnoj obali Kvarnerskog zaljeva i pripada Istarskoj županiji.

Nalazi se samo 3 kilometra od većeg središta područja – Labina. Rabac ima tek nešto više od tisuću stalnih stanovnika, ali tijekom ljeta broj ljudi se poveća zbog toga što je Rabac popularno turističko mjesto. Ovaj šarmantni grad privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Iako u Rapcu turisti rado posjećuju znamenitosti i prekrasne plaže s čistim morem, danas donosimo gdje možete pobjeći u prirodu kada ste u Rapcu.

ŠETALIŠTE LUNGOMARE RAPSKA JE PROMENADA

Šetalište Lungomare proteže se uz more, stoga pruža prekrasan pogled na plavetnilo Jadrana, slikovite uvale i impresivne stijene. Bez obzira u koje godišnje doba šetali ovom šetnicom, osjetit ćete mir, uživati i opuštati se uz spektakularne poglede. Idealna je lokacija za one koji vole prirodu, a ne vole otići na dulje izlete daleko od grada i apartmana u kojem su smješteni. Šetalište je uz srce grada, a oko njega je bogata vegetacija koja stvara uz šum mora veoma opuštajuću atmosferu, stoga Lungomare omiljeno je šetalište i domaćeg stanovništva, ali i brojnih turista.

OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA 2
Izvor: Unsplash/ Eszter Naujoks

SENTONINA STAZA KOJA POVEZUJE LABIN I RABAC


Već smo naveli da su Rabac i Labin udaljeni samo tri kilometra, ali ne morate uvijek od jednog do drugog mjesta ići prometnicom automobilom ili biciklom, već možete zaviriti u prirodu i put od jednog do drugog mjesta pretvoriti u zelenu avanturu. Staza se zove Sentonina po labinskoj božici Sentoni koja je zaštitnica putnika. Staza počinje u starom dijelu grada Labina. Labin je grad starine i bogate povijesti koji poziva posjetitelje da otkriju njegove čari. Možete u Labinu posjetiti Memorijalnu zbirku Matije Vlačića Ilirika, Narodni muzej i atelje likovnih umjetnika Labina. Nakon toga može se uživati u pogledu s vidikovca Fortice na Rabac, otok Cres i Učku. Nakon uživanja u povijesti spustite se prema Rapcu Alejom velikana kroz ugodnu zelenu borovu šumu do staze koja prolazi pored ureda Turističke zajednice grada Labina. Staza je prirodni zaštićeni krajobraz Labinštine, a na njoj se osjeti svježi miris lovora i primorskih borova. Šuma je ispresijecana potočićima i brzacima preko kojih se uzdižu mali mostići, a preko sedrenih barijera prelijeva se voda i tako se kreiraju slapovi na potoku Pećina. Potrebno je kratko skrenuti sa staze da bi se došlo do starog puta koji je nekada povezivao Rabac i Labin, a na njemu su ostaci romaničke crkve iz 12./13. stoljeća sv. Hadrijana. Ova romantična staza duga je skoro 4 kilometra, a da je prođete u jednom smjeru potrebno je oko sat i pol vremena. Staza nije zahtjevna, a u oba smjera pruža jedinstven doživljaj prirode.

OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA 3
Izvor: https://rabac-labin.com/app_assets/default/media_images/266_original_sentonina-staza-25.jpg

STAZA BOŽANSKIH IZVORA

Ovom stazom možete prošetati od istog mjesta gdje je u Rapcu završila Sentonina. Nakon devetsto metara skreće se lijevo i tako se može otići do Labina novim putem. Prekrasna priroda obogaćena je izvorima i Negrijevom spiljom, a šetnjom uz potok Pećinu doći ćete do izvora Šćurka koji je nekada bio glavni izvor vode za grad. Nakon izvora i desetak minuta hoda doći će se do raskrižja gdje se treba skrenuti desno prema sjeveru kako bi tom stazom došli do Labina. Doći ćete do starih stepenica koje se nalaze podno grada. Ova staza duga je 3,3 kilometra i za nju je potrebno oko sat i pol, ali ako ćete odmarati po putu i uživati u fotografiranju, isplanirajte si bar dva sata. Posebno imajte na umu prilikom planiranja ovog izleta u prirodu da staza od Rapca prema Labinu ide uzbrdo, a staza od Labina prema Rapcu nizbrdo.

OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA 4
Izvor: https://rabac-labin.com/app_assets/default/media_images/317_original_staza-bozanstvenih-izvora-16.jpg

SKITAČA STAZA SV. LUCIJE I STAZA KADULJE

Skitača je malo selo na jugu labinskog poluotoka koje je 30-ak minuta vožnje automobilom udaljeno od Rapca, a pruža predivne staze u prirodi koje su vrijedne spomena i posjeta. Staza Sv. Lucije nazvana je po zaštitnici župe i crkve, a proteže se od planinarske kuće i prolazi kroz selo prema vrhu Brdo. Ispod vrha Brdo nalazi se izvor vode Skitača koji je završni cilj ove jednostavne i većinom ravne staze koja je upravo zbog jednostavnosti omiljena svim dobnim skupinama. Staza kadulje, kao što joj i samo ime kaže, prepuna je cvata kadulje na labinskim proplancima. Ova staza se proteže od sela Skitača do planinarske kuće Skitaci do vrha Orlić. Na njoj se mogu vidjeti obronci na kojima raste kadulja, a tijekom šetnje se može uživati u njezinu mirisu. Kadulja se inače stoljećima koristi za liječenje kašlja, infekcija desni i grla. Ovom stazom najbolje je da šetate krajem travnja i u svibnju kada kadulja cvate kako biste doživjeli njezinu ljubičastu magiju koja okrepljuje oči, nos i dušu.

OTKRIJTE PRIRODNU LJEPOTU RAPCA 5
Izvor: https://rabac-labin.com/app_assets/default/media_images/333_original_staza-kadulje-skitaca-7.jpg

Bilo gdje da se nalazite na istarskom poluotoku, izvrsna je ideja posjetiti šarmantni Rabac i otkriti njegove prirodne ljepote. Cijela Istra bogata je prirodnim ljepotama, onima koje su poznatije kao što je Nacionalni park Brijuni, ili manje javnosti poznatima kao što su navedene staze na kojima možete potražiti mir i odmor u zelenilu.

Ako želite otkriti prirodne ljepote Rapca, privatne smještaje možete pronaći na našem portalu.