ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE 1

ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

Um i tijelo najbolje se odmaraju u prirodi, a ako poželite takav odmor Šibensko-kninska županija izvrsna je destinacija. Bogata slikovitim uvalama, šarmantnim rijekama i jezerima, brojnim mirnim otocima i planinom koji pružaju avanture onima željnima aktivnog odmora. Svatko može pronaći idealnu lokaciju u prekrasnoj prirodi u kojoj će uživati tijekom godišnjeg odmora, vikend izleta ili putovanja. Donosimo nekoliko ideja gdje se možete odmoriti u zagrljaju prirodnih ljepota Šibensko-kninske županije.

NACIONALNI PARKOVI

Želite li šetati i uživati u nacionalnim parkovima, u Šibensko-kninskoj županiji možete u njih dva – Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka.

Posebna otočna skupina Kornati nalazi se u središnjem dijelu Jadrana među zadarskim i šibenskim otocima. Veći dio kornatskog arhipelaga proglašen je nacionalnim parkom 1980. zbog prirodnih ljepota, interesantne geomorfologije, razvedene obale i bogatog ekosustava tog područja. Danas je ovaj nacionalni park nalazi na površini od 220 kilometara kvadratnih i obuhvaća 89 otoka, otočića i grebena. Ako se odlučite posjetiti ovaj nacionalni park, obavezno posjetite prekrasne vidikovce, uživajte u zanimljivom krajobrazu, ali posjetite i neke znamenite građevine koje se nalaze na području parka kao što su ilirska gradina, utvrda Tureta i kilometrima dugi suhozidi.

Nacionalni park Krka koji je nadaleko poznat po veličanstvenim slapovima i umirujućoj prirodi, a uspomene iz parka posjetitelji pamte cijeli život. Kanjon rijeke Krke dug je 75 km i tvori bučne i veličanstvene slapove od kojih su najpoznatiji Roški slap i Skradinski buk. Od spomenika kulture u parku nalaze se samostan Visovac i manastir Krka. Samostan se nalazi na istoimenom otoku koji je smješten u sredini Visovačkog jezera koje okružuje građevinu zelenom vodom.

ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE 2
Izvor: Unsplash/Leopold

PARKOVI PRIRODE

Park prirode Vransko jezero omogućuje uživanje u plavetnilu jezera, a Park prirode Dinara u planinskom krajobrazu.

Jedinstveno močvarno područje hrvatskog priobalja je Vransko jezero koje se pruža paralelno s morskom obalom, a posebno je po biološkoj raznolikosti na uskom pojasu poplavljenih travnjaka koji se nalaze na području ornitološkog rezervata. Brojne vrste ptica su zabilježene na tom području koje je međunarodno važno područje za hranjenje i odmor ptica selica. Prema procjenama u parku se svakodnevno nalazi čak 20 tisuća ptica selica, a ta brojka nekad raste i do 400 tisuća.

U Parku prirode Dinara moguće je prošetati brojnim pješačkim stazama čiji vidikovci pružaju nezaboravan panoramski pogled. Planinski lanac Dinare tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na njoj se nalazi istoimeni vrh u obliku kamene ljudske glave koji je najviši planinski vrh u Hrvatskoj. Brojni avanturisti rado se zapute na planinarske rute Dinare. Osim toga, ova planina prirodno je stanište mnogim endemima i ugroženim vrstama, zbog toga je od velikog ekološkog značenja.

ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE 3
Izvor: https://www.maslenica.hr/media/k2/items/cache/2a14beb1aee2d71c6fecb12f25c690f7_XL.jpg

PRIRODNE LJEPOTE NA OBALI

Kanal sv. Ante šetnica je koja se nalazi u blizini Šibenika, a ovaj očaravajući i zaštićeni krajolik obuhvaća područje od šibenskog mosta do mletačke tvrđave Sv. Nikole. Kanal uz koji se pruža šetnica s prekrasnim vidikovcima dug je oko 2000 metara. Šetnica je uređena, a zalasci sunca na njoj su nezaboravni. Prokljansko jezero i zatonska uvala nalaze se između Nacionalnog parka Krka, Šibenskog zaljeva i kanala sv.Ante, i sve čini jednu neprekinutu vodenu površinu, stoga kada odaberete posjetiti jedno, ni ostale lokacije vam nisu daleko. Prokljansko jezero i zatonska su boćate vode, a u njima stanuju mnoge endemične vrste. Šetnjom uz njih odmorit ćete dušu i tijelo.

ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE 4
Izvor: https://www.kanal-svetog-ante.com/imagecache/maxsize/5822428e-f02c-4023-9a70-68607c6f10ee/20-05-2019/ewalkpath_054.jpg

PRIRODNE LJEPOTE U ZALEĐU

Nakon što istražite šarmantnu obalu Šibensko-kninske županije, uživanje u njezinim ljepotama ne mora završiti. U zaleđu se nalaze brojne prirodne ljepote, među kojima su spomenuti Nacionalni park Krka, Park prirode Velebit i Park prirode Dinara. Osim toga, posjetite Vrela Cetine, zaštićeni krajolik u kojem se nalazi nekoliko krških izvora koji su bistri, modrozelene boje i veoma duboki. Posebno se izgledom ističe Veliko vrilo , često poznato kao i Oko Dalmacije jer svojim tamno plavim središtem i svijetloplavim pojasom oko njega podsjeća na oko. Radi se o potopljenom speleološkom objektu koji je dubok preko 150 metara, a nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva sv. Spasa iz 9. stoljeća. Ljubitelji rijeka uživat će u šetnji kanjonom rijeke Čikole koji je zaštićen kao značajni krajobraz. Na području krajobraza nalazi se veliko ekološko bogatstvo, a od životinjskih vrsta ističu se po broju jedinki šišmiši. Osim toga, u špiljama kanjona pronađeni su tragovi ljudi iz doba paleolitika. Još jedan zanimljivi lokalitet zaleđa je geološki spomenik prirode Stara staza. Radi se o formaciji stijena koja se nalazi udaljena nekoliko kilometara od Knina na cesti koja vodi prema Gračacu. Ovaj geološki spomenik interesantan je zbog vidljivih bora u kamenu koje su široke oko 15, a visoke oko 5 metara.

ODMOR U ZAGRLJAJU PRIRODNIH LJEPOTA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE 5
Izvor: Unsplash/ Vlad Hilitanu

Ako želite odmarati u zagrljaju prirodnih ljepota Šibensko-kninske županije, privatne smještaje u njoj možete brzo i jednostavno pronaći na našem portalu. Ako posjedujete jedinicu privatnog smještaja u Šibensko-kninskoj županiji, ili bilo gdje u Hrvatskoj, možete je besplatno oglasiti na našem portalu.