Odmor u sjeverozapadnoj Istri

ODMOR U SJEVEROZAPADNOJ ISTRI

Na sjeverozapadnom dijelu našeg najvećeg poluotoka, smjestila su se mjesta koja predstavljaju idealan sklad plave i zelene Istre.

S obzirom da je riječ o području koje obuhvaća kako priobalni tako i kopneni dio, bit će vam odmor u sjeverozapadnom području Istre bit će vam interesantan i lijep tijekom svakog godišnjeg doba.

Gradovi i mjesta koja pripadaju sjeverozapadnom dijelu Istre su Buje, Umag, Novigrad, Brtonigla, Grožnjan, Oprtalj, Momjan itd., a zajedno predstavljaju idealnu oazu za sve ljubitelje opuštanja uz lijepe krajolike, spomenika, odlične eno-gastronomske ponude i nezaobilazni aktivni odmor.

Sjeverozapadna Istra

Ovaj dio Hrvatske karakterizira mediteranska klima, iako je riječ o dijelu Istre koji je prvi kontakt sa slovenskim Alpama. Prostire se od granice sa Slovenijom na sjeveru pa do rijeke Mirne koja je svojevrsna granica s područjem Poreča. Na obalnom dijelu sjeverozapadne Istre dočekat će vas područje ravnice u kojoj prevladava makija, borove šume, plodne oranice na kojima se nalaze maslinici i vinogradi, dok zaleđe obilježavaju slikoviti zeleni brežuljci s nasadima vinove loze. To je područje ujedno i područje gdje nastaju neka od najpoznatijih hrvatskih vina.

Ovaj dio Istre osim spomenutih pogleda na more i brežuljke tijekom vedrih, burovitih dana omogućuje i pogled na talijanske Alpe, dijelove Slovenije te Učku.

PRŠUTA, FUŽI, VINA I MALO FRITULA

Ovo područje je većini poznato kao raj za gurmane. Konoba, oštarija, agroturizama, restorana, vinarija je na ovom području napretek. Na obalnom dijelu nemojte propustiti uživati u morskim specijalitetima, a kontinentalni dio sjeverozapadne Istre oduševit će vas tradicionalnim istarskim jelima kao što su istarski pršut i sir, žgvacet, fuži s tartufima, fritaja sa šparogama, a obroke obavezno zaokružite kapljicom tradicionalnih sorti kao što su malvazija, teran i momjanski muškat. Ukoliko ste ljubitelji vina, tada biste svakako trebali posjetiti područje oko mjesta Momjan jer se na brežuljcima nalaze neke od najpoznatijih vinarija Hrvatske, a dok uživate u omiljenoj kapljici vina, moći ćete i prizalogajiti nešto, a zasigurno ćete shvatiti zašto je riječ o „it” mjestima svih influencera te ni sami nećete moći odoliti da ne podijelite pokoju fotografiju na svojim društvenim mrežama. Važnost terana, malvazije i muškata očituje se i u činjenici da su se vinari koji proizvode neke od navedenih sorti udružili te su nastali „putovi terana”,„putovi malvazije” kao i „putovi momjanskog muškata” koji se odnose na obilazak vinarija i degustiranje navedenih sorti vina.

Obilazak vinarija neizostavan je dio odmora u sjeverozapadnoj Istri

Da je gastronomija vodeća sastavnica turizma sjeverozapadne Istre dokazuje i „put mesa istarskog goveda” koji u biti predstavlja restorane koji nude ponudu jela koja se baziraju na boškarinu, tijekom sezone šparoga u proljeće lokalni agroturizmi i restorani udružuju se te nastaju vrhunska jela u kojima dominiraju šparoge, a ljubitelji bijelog tartufa svoje će zadovoljstvo pronaći na istoimenoj stazi koja se sastoji od restorana od Plovanije pa sve do Livada gdje se nude jela s bijelim tartufom. Doma se nemojte vraćati ako osim već spomenutih niste posjetili lokalne uljare i degustirali, a na internetu možete pronaći i tzv. „putove maslinovog ulja”.

KALORIJE TREBA POTROŠITI

S obzirom da će uživanje u gastronomskim ponudama sjeverozapadne Istre biti neizostavan dio vaših odmora, ne bi bilo naodmet potrošiti koju (viška) kaloriju. Ovaj dio Istre nudi vam dvadesetak različitih biciklističkih staza te desetak pješačkih staza. Naravno, posjetite li ovo područje tijekom ljeta, vjerujemo da će glavni oblik aktivnog odmora biti rekreacija u moru. Nordijsko hodanje, igranje tenisa, golfa, jahanje ili pak zabava u vodenom parku, samo su neke od mogućnosti aktivnog odmora koje nudi sjeverozapadna Istra.

Ovaj dio Istre poznat je i po sportskim događanjima kao što ATP u Umagu, biciklističke utrke i biciklijade, maratonima pri čemu su posebice zabavni oni koji ujedinjuju rekreacije do vinskih postaja – tzv. wine & run, ali i brojna europska i svjetska prvenstva.

TREBA SE I KULTURNO UZDIZATI

Kao i svi ostali dijelovi Istre i sjeverozapadna Istra diči se bogatom kulturno – spomeničkom baštinom. Trebao bi nam još barem jedan do dva članaka kako bismo naveli sve spomenike i znamenitosti svakog mjesta sjeverozapadne Istre, stoga ćemo spomenuti samo pokoja.

  • UMAG – ne propustite razgledati starogradsku jezgru u kojoj dominiraju venecijanske kuće, dijelovi zidina i kula te zgrade i crkve iz renesanse i baroka. Ne propustite razgledati stalni postav muzeja grada Umaga i postav galerije Marin.
Umag Istra
  • BUJE – ovaj slikoviti gradić smjestio se na brežuljku, a najistaknutiji dio vizure Buja je zvonik iz 15. st., kula sv. Martina, crkva sv. Servula te sv. Marije Milosrdnice. U etnografskom muzeju moći ćete razgledati izloške pučke bašine Bujštine, a ne propustite razgledati ni postav gradske galerije Orsola.
  • SAVUDRIJA – riječ je o najzapadnijoj točci Hrvatske koju odlikuju lijepe plaže, ali i svjetionik koji ovom mjestu daje izgled kao „s razglednice”
  • NOVIGRAD – sladak ribarski gradić opasan je zidinama, a jezgra grada pokazuje bogatu prošlost. Razgledajte palaču grofova Rigo, interaktivni Muzej Lapidarij, Gallerion ili ako ste pak zaljubljenici u ronjenje s bocom otisnite se u organiziranim turama u razgledavanje potopljenog ratnog broda Britanske kraljevske mornarice.
Novigrad Istra
  • GROŽNJAN – slikovito mjestašce koje se smjestilo na brežuljku s kojeg pogled seže do mora najpoznatiji je po bogatim galerijama i suvenirnicama te kulturnim manifestacijama tijekom ljetnih mjeseci kao što je festival jazz glazbe.
  • ZAVRŠJE – srednjovjekovni gradić nalazi se na klisuri koja se izdiže nad dolinom rijeke Mirne, a u daljini se pruža pogled na Motovun i Motovunsku šumu. S obzirom da je život u Završju postojao još u doba antike, gdje god da se okrenete, osjećat ćete dašak različitih povijesti koje su ostavile trag u Završju.
  • Ne propustite razgledati i Momjan, Brtoniglu, Oprtalj, ali i obližnji Motovun te Buzet.
Grožnjan Istra

Ako se odlučite posjetiti sjeverozapadni dio Istre, vjerujemo da ćete odmah po povratku planirati odmor i upoznavanje s drugim dijelovima Istre. Plava ili zelena, Istra je područje koje ne biste trebali propustiti posjetiti barem u vidu vikend odmora (premda bi sedmodnevni odmor bio puno bolja varijanta) jer nudi pregršt kulturne baštine, vrhunskih gurmanskih delicija, ali i svih mogućih popratnih sadržaja, stoga i ne čudi da je baš Istra lider turizma Hrvatske.