Odmor u hotelu ili obiteljskom smještaju?

ODMOR U HOTELU ILI OBITELJSKOM SMJEŠTAJU?

Prilikom planiranja putovanja tijekom godišnjeg odmora potrebno je odlučiti o destinaciji, prijevozu do destinacije, potom većina nas prije samog odlaska već ima u potpunosti isplanirani itinerar – što vidjeti, gdje jesti, kojim se aktivnostima baviti. No, nakon odluke o odlasku na putovanje, prvo sljedeće pitanje je – gdje odsjesti?

Odabir vrste smještaja ovisi o mnogim faktorima: ponudi i raspoloživosti smještaja mjesta u kojemu ste odlučili provesti godišnji odmor, financijama, broju osoba koje odsjedaju u smještaju te vlastitim preferencijama vezanim uz vrste smještaja.

Iznajmljivanje (doduše u drugom obliku od ovog kojeg danas znamo) postoji od kada je i godišnjih odmora te putovanja. No, informatizacija, tehnološki napredci i pristupačnost informacijama dovelo je do toga da smještaj mogu nuditi svi koji imaju viška sobu, studio, apartman i/ili kuću za odmor, internetsku vezu (naravno iznajmljivati se može i putem agencija) te potrebne dozvole za iznajmljivanje.

Dok su početkom 20. stoljeća primarni smještaji bili su hoteli, 21. stoljeće donijelo je raznovrsni izbor vrsti smještaja koji su maknuli s trona vladavinu hotela. Naravno, boravak u hotelima i danas ima niz prednosti, no sve više gostiju traži što veću razinu udobnosti, samostalnosti i distanciranosti od ostalih gostiju.

Hotelski smještaji daju dašak luksuza, većina nudi obroke kao i poneke popratne aktivnosti, no danas i mnogi obiteljski smještaji imaju vrhunsku ponudu dodatnog sadržaja – od klasičnih B&B-a pa sve do angažiranja chef-a koji će doći u smještaj i skuhati obrok po želji, odlične opremljenosti popratnim sadržajima pa sve do organiziranja aktivnosti po narudžbi…mogli bi još mnogo toga nabrajati, no najvažnije što nudi obiteljski smještaj za razliku od hotelskoga je viša razina privatnosti.

Odabrali smo 5 razloga zbog kojih dajemo prednost obiteljskom smještaju naspram hotelskog:

UŠTEDA NOVACA

Svi znamo da je odlazak na putovanje uvijek popriličan izdatak, a prilikom planiranja putovanja veći dio budžeta odlazi upravo na smještaj. Iako se možda na prvu određeni obiteljski smještaj čini skup, važno je podijeliti iznos s maksimalnim brojem osoba koji može boraviti u istome te se tada (većinom) dolazi do računice da su obiteljski smještaji (sobe, studija, apartmani, pa čak i kuće za odmor) povoljniji no hoteli.

VLASTITA KUHINJA

Većina vrsta privatnog smještaja sadrži i kuhinju. Kuhinja je posebno važna ako je riječ o obiteljskom odmoru s djecom, no i ukoliko putujete sami ili s prijateljima, kuhinja u smještajnoj jedinici omogućuje fleksibilnost – jer nećete ovisiti o predviđenim terminima obroka u hotelu, no podjednako tako uštedjet ćete ponešto novaca. Naime, ukoliko razmotrite cijene doručka u hotelskim smještajima, shvatit ćete da za isti iznos možete skuhati barem doručak i večeru u apartmanu ili kući za odmor. Također, mnogi hoteli nude samo doručak, što znači da ostale obroke morate objedovati u restoranima što je najčešće veliki udarac za novčanik (ukoliko imate određeni budžet koji možete iskoristiti tijekom godišnjeg odmora).

Većina obiteljskog smještaja sadrži i kuhinje

PROSTRANOST i ZAJEDNIŠTVO

Putujete li primjerice na odmor s dvoje djece, hotelske sobe ponekad znaju biti veoma skučene. Krevet, kupaonica i eventualno balkon, najčešće je maksimum koji prosječni hotelski smještaji nude. Za povoljniji iznos u primjerice apartmanu, vaše će obitelji imati i dnevni boravak te kuhinju. Također, recimo da je riječ o putovanju veće grupe prijatelja. U većini hotelskih smještaja je gotovo nemoguće boraviti u istoj hotelskoj sobi. Umjesto provođenja što više vremena zajedno, većinu vremena najčešće ćete boraviti u odvojenim sobama, na različitim katovima. Boravak u apartmanu ili kući za odmor osigurat će vam zabavu, intimnost, slobodu, te ono najvažnije – neprestano ćete zajedno moći uživati u svim aktivnostima.

Odmor u obiteljskom smještaju osigurava zajedništvo, zabavu i privatnost

PRIVATNOST

Svi oni koji vole uživati u privatnosti i miru, obiteljski smještaji poput apartmana te posebice kuća za odmor, osiguravaju veću privatnost od hotelskog smještaja. Zamislite sve goste u hotelu, tanke zidove, bučne susjede, spremačice koje svaki dan kucaju na vrata, a vi baš želite biti u sobi, mnoštvo ljudi u bazenima, toga baš i nema odlučite li se za obiteljski smještaj.

Privatni smještaji osiguravaju višu razinu privatnosti

OSJEĆAJ DOMA IZVAN SVOG DOMA

Jedna od najvećih prednosti rezerviranja apartmana ili kuće za odmor naspram hotelske sobe je osjećaj doma. Većina apartmana i kuća za odmor opremljena su jednako, ako ne i bolje, od naših domova. Opremljene kuhinje i kupaonice, udobne spavaće sobe, igre za djecu, društvene igre, balkon/ terasa, ležaljke, bazeni, bicikli, ovisno o budžetu takva je i ponuda dodatnog sadržaja koji će vam osigurati ono najvažnije tijekom godišnjeg odmora – dobar osjećaj i opuštenost.

Obiteljski smještaj daje toplinu i osjećaj doma

Iako smo istaknuli prednosti obiteljskog smještaja naspram hotelskog, ne kaže se uzalud da se o ukusima ne raspravlja. Stoga, koja god da vam je vrsta smještaja omiljena, uživajte u istoj i ne zaboravite svoj boravak rezervirati na vrijeme! I ono najvažnije – opustite se i pritom pokušajte stvoriti što veći broj uspomena jer je to i poanta putovanja i godišnjih odmora.