Odmor bez djece

ODLAZAK NA ODMOR BEZ DJECE

Glavni osjećaji i pitanja koja se nameću je kako prevladati osjećaj brige, straha, ali i krivnje. Tko će čuvati djecu, hoće li sve proći dobro, ima li smisla otići na odmor tijekom kojeg ćete (često) razmišljati je li sve doma u redu?

Razmišljanja roditelja o odlasku na odmor bez djece su dvojaka. Jedni će reći da im je nezamisliv odlazak na odmor bez svojih najmanjih i najdražih, dok drugi tvrde da je odlazak na odmor bez djece od velikog značaja za brak te posvećivanje partnera isključivo jedno drugom.

Vjerujemo da će se svaki roditelj složiti s nama da su obiteljski odmori s djecom nezaboravni i stvaraju se uspomene koje se pamte za cijeli život, no ako iz bilo kojeg razloga osjećate da vam je potreban odmor bez djece, počnite planirati strategiju, unaprijed dogovorite i najsitniji detalj i onda se posvetite rezerviranju detalja vezanih uz vaše putovanje, a mi vam donosimo sve prednosti kratkog odmora bez djece.

VAŠ ODMOR KORISTIT ĆE I VAŠOJ DJECI

Većina roditelja voli imati pod kontrolom svaki spektar života svoje djece, što je i sasvim normalno, posebice kada su djeca mala. No, odlazak na odmor bez djece, koliko isti kratak ili dug bio, dat će Vašoj djeci i pozitivan osjećaj neovisnosti. Budimo realni, mnogi od nas imaju obiteljske rutine koje baš i ne pružaju mogućnosti za neovisnost, osjećaj slobode i razvijanje samostalnosti od najmanjih nogu. Ostavljajući djecu samom s rodbinom, kumovima, prijateljima djeci također pokazuje da vjerujete u njih.

Vaš odlazak na odmor bez djece dat će vašoj djeci uvid u činjenicu da i vi imate svoje potrebe, ali i da brinete o sebi, što je veoma pozitivno stvaranje slike djeteta od najranije dobi.

Još jedna važna stavka vašeg odmora bez djece je to što će se vaša djeca povezati s osobama koje ih čuvaju na nekoj sasvim novoj razini. Čuvalice su najčešće bake i djedovi, tete, ujak, kumovi ili prijatelji. Mnogi danas žive udaljeni od najuže obitelji te se djeca nemaju priliku povezivati s bakama, djedovima, tetama, ujacima, sestričnama itd. na svakodnevnoj i dubljoj razini. Ukoliko je to slučaj i u Vašoj obitelji, Vaš odmor bez djece osigurat će djeci stvaranje novih sjećanja i produbljivanje veze.

Baka i djedovi najčešće čuvaju unučad
Izvor: Unsplash/ Nikoline Arns

VAŠ ODMOR KORISTIT ĆE VAMA KAO RODITELJIMA

Po povratku s odmora, djeca će Vam toliko nedostajati da ćete željeti što kvalitetnije i zabavnije provesti zajedničko vrijeme, što ponekad, uslijed stresne svakodnevice, baš i nije lako. Po povratku s godišnjeg odmora bez djece bit ćete puno opušteniji, vedriji i pozitivniji što će se reflektirati i na ponašanje vaše.

Također, po povratku s odmora koji ste proveli bez djece, shvatit ćete da se možete uputiti na put, što poslovno tako i privatno, te da neće doći do smaka svijeta.

Tijekom odmora bez djece napunite baterije
Izvor: Unsplash/ Jeremy Banks

VAŠ ODMOR KORISTIT ĆE VAMA KAO INDIVIDUAMA I PARTNERIMA

Iako ćete možda tijekom planiranja putovanja i samog putovanja imati određenu dozu grižnje savjesti, odmor bez djece mogao bi vam povratiti energiju, napuniti baterije i dati neku novu dozu elana. Zasigurno će vam osigurati predah od rutine i spontanost. Tijekom tog odmora nećete trebati planirati dan, moći ćete spavati do kad želite, ići na večeru kad želite, baviti se aktivnostima koje vas raduju i vesele. Odmor bez djece i poneki trenuci „mira” omogućit će vam da se povežete sa sobom samima, ali i s partnerom/icom.

Moderna svakodnevica postaje sve stresnija, a kada se tome pridodaju aktivnosti i potrebe djece, parovi sve teže odvajaju vrijeme za sebe. Tijekom zajedničkog putovanja imat ćete svo to vrijeme kako biste se posvetili potrebama vas u vašoj vezi, partnera/ice, kao i zajedničkim potrebama.

Zajednički odmor vratit će strast
Izvor: Wim Van T Einde

Prije odlaska na godišnji odmor bez djece važno je sve ključne stvari isplanirati. Naravno, nećete znati jesu li vaša djeca večerala u 18h ili 20h, gledala crtić duže no što im to vi dopuštate, ali to i je jedna od draži (za djecu) vašeg putovanja. Nećete moći (napokon) sve kontrolirati. Osobi ili osobama koje će čuvati vašu djecu dajte glavne upute i smjernice, ali jednako tako postavite i očekivanja od djece (naravno ukoliko nije riječ o dojenčadi koja teško da će se držati vaših uputa). Tijekom odmora budite u kontaktu s djecom, ali nemojte stalno tipkati poruke ili zvati, dopustite si odmor, ali i njima od vas. Odmor bez djece nije česti događaj pa zato s partnerom dobro isplanirajte zajedničko vrijeme, sve aktivnosti u kojima želite uživati i što je najvažnije – opustite se.

Planirate li na odmor bez djece u Hrvatskoj, ponudu smještajnih jedinica pronađite na PrivatniSmjestaj.hr-u.