OBITELJSKE AVANTURE U PRIRODI

OBITELJSKE AVANTURE U PRIRODI

Slobodno vrijeme najbogatije je ispunjeno kada se družimo s obitelji.

Ako to druženje smjestimo u prirodu, tada odmor s obitelji ima još veću vrijednost. Kako druženje ne bi bilo tipično kao svakodnevno odmaranje pored televizije u dnevnom boravku, najbolje bi bilo od njega napraviti avanturu. Obiteljske avanture u prirodi koje možete iskusiti su brojne. Oni više avanturističkog duha uživat će u planinarenju, kampiranju, druženju u adrenalinskim parkovima, vožnji kajacima i slično. Ipak, ako želite vrijeme provesti u mirnoj avanturi s obitelji, evo što sve možete raditi i posjetiti u Hrvatskoj!

ODMOR UZ RIJEKE

Hrvatska je zemlja brojnih prekrasnih rijeka uz koje šetnja može biti osvježenje i odmor. Bilo da se šetate uz rijeku koja teče vašim gradom ili da šetate kroz neku rijeku u šumi ili nacionalnom parku. Krka je rijeka po kojoj je nacionalni park dobio ime, a oduševljava svojom čistom riječnom vodom i prekrasnim slapovima. Postoje pješačke staže namijenjene za uživanje uz Krku. Potom, Cetina je rijeka koju se obično veže uz adrenalinske aktivnosti kao što su kanjoning, rafting i vožnju kajakom, ali možete šetati s obitelji po pješačkim stazama u blizini rijeke. Posebno poznata staza je ona do vrela Cetine koje je specifičnog izgleda, a kako podsjeća na oko zovu ga „oko Dalmacije“. Staza je popularna među hodačima, ali i biciklistima. Rijeka Una nalazi se na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a posjetitelje privlači šarmantnim slapovima i smaragdnom vodom. Drava je rijeka kontinentalne Hrvatske uz koju s obitelji možete šetati, biciklirati ili uživati u pikniku. A to su samo neke od rijeka Hrvatske uz koje možete šetati ili rekreirati se s najmilijima!

OBITELJSKE AVANTURE U PRIRODI 1
Izvor: Unsplash/ Vlad Hilitanu

ODMOR UZ JEZERA

Hrvatska i jezera su dvije riječi koje asociraju na jedan od najpoznatijih hrvatskih dragulja – Plitvička jezera. Fenomen prirode ima status Nacionalnog parka sa 16 prekrasnih jezera koje povezuju predivni slapovi, a okružuje mirna i zelena šuma. Postoji više pješačkih staza koje prema svojim željama možete odabrati, a cijene ulaza u nacionalni park su nešto povoljnije za studente i djecu, stoga izlet za cijelu obitelj nije skup. Ako još čekate vrijeme godišnjeg odmora i ljetovanja, a živite u Zagrebu, slobodno vrijeme s obitelji provedite na jezerima Jarunu ili Bundeku. Jarun je popularno mjesto za bicikliste i trčanje, a na Bundeku ljudi radije šetaju. U primorskom dijelu Hrvatske, ljetovanje u Biogradu na Moru ne može proći bez posjeta najvećem prirodnom jezeru u Hrvatskoj – Vranskom jezeru. Uz to je oko jezera i park prirode s brojnim poučnim stazama na kojima se može saznati koja je to biljka tvrđa od kamena i istražiti biljnu i životinjsku raznolikost. Ako ljetujete u blizini Sinja, posjetite Peručko jezero koje je akumulacijsko na rijeci Cetini. Popularno je tijekom ljeta za kupanje, veslanje i ribarenje, a posebno za sportove na vodi.

OBITELJSKE AVANTURE U PRIRODI 2
Izvor: Pexels/ RDNE Stock project

ŠETNJA U PARKOVIMA

Kada nemamo puno slobodnog vremena za izlet do neke rijeke ili jezera, za popodnevno opuštanje nakon posla ili vikend druženje s obitelji dobro posluže i parkovi u gradu. Zagrepčani tradicionalno hlad u vrućim ljetnim danima traže u šumi parka Maksimir koji je jedan od najstarijih parkova Hrvatske. Uz divna jezera, na kojima će najmlađe razveseliti patke, labudovi i kornjače, nalaze se brojne staze kroz hladovinu i svježi zrak na kojima možete protegnuti noge nakon posla ili nedjeljnog ručka. Na drugom kraju Hrvatske nalazi se, možda najpoznatiji dalmatinski park, Marjan u Splitu. Tko je bio u Splitu, osim kave na rivi, obavezno mora doživjeti zelenilo Marjana na kojem i lokalni stanovnici i gosti grada rado provode vrijeme i rekreiraju se. Obitelj u splitskom Marjanu može šetati, biciklirati, rolati se i uživati u čarobnim pogledima na grad i more. Ako se vi i vaša obitelj nalazite u Istri, a želite uživati u zelenilu prirode i gradskog parka, rovinjski Zlatni rt (Punta Corrente) idealna je destinacija. Nalazi se na južnoj strani Rovinja. Savršeno je mjesto za uživanje u sportskim aktivnostima trčanja, vožnje bicikla i svakog drugog vida tjelovježbe. Za one članove obitelji željnije malo adrenalina, park nudi na području starog kamenoloma dio za ljubitelje slobodnog penjanja. U parku se nalaze u bajkovite kamene plaže na kojima je nešto nespretniji ulaz u more. Ipak, nema brige za obitelj s djecom jer postoje i šljunčane plaže prikladne djeci. Ovo je mirno područje bez motornih vozila, ali postoje beach barovi u kojima se možete okrijepiti nakon aktivnosti sa svojom obitelji i nastaviti druženje uz kavu.

OBITELJSKE AVANTURE U PRIRODI 3
Izvor: Pexels/ Erik Isaiev

BOTANIČKI VRT

Ljubitelji prirode i učenja o prirodi sigurno su bar jednom posjetili jedan botanički vrt. Uvijek je pravo vrijeme da odvedete svoju djecu u botanički vrt kako bi uživali u ljepotama prirode i novom znanju. U hrvatskoj metropoli nalazi se botanički vrt Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Otvoren je za posjetitelje od ožujka do prosinca svake godine, a cijene ulaznica su do 2 eura. U velikoj zbirci Botaničkog vrta mogu se vidjeti različiti hrvatski endemi, ruže, proljetnice, božuri, lopoči i slično. Raskošan botanički vrt nalazi se na Kvarneru u Opatiji, a ulaz u njega je besplatan. Ova oaza mira nalazi se u gradu i zove se Amerikanski vrtovi. Botanički vrt formiran je oko fascinantne ruševine Šišina mirina koja je dobro očuvana, stoga je ovaj vrt spoj prirode i arhitekture koje oduzimaju dah.

Ako želite ovog ljeta odmarati sa svojom obitelji uz rijeku, jezero, u nekom parku ili botaničkom vrtu koji nije blizu mjesta gdje živite, ne ustručavajte se doživjeti obiteljsku avanturu u prirodi, već iznajmite privatni smještaj u blizini lokacije koju želite posjetiti.

Privatne smještaje – kuće za odmor, sobe, apartmane i studio apartmane u Hrvatskoj možete brzo i jednostavno rezervirati na našem portalu. Ako ste iznajmljivač privatnog smještaja u Hrvatskoj, možete ga besplatno oglasiti na našem portalu.