OTKRIJTE NEISTRAŽENE DELICIJE U HRVATSKOJ

NEISTRAŽENE DELICIJE U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je moguće kušati bogatu gastronomsku ponudu i gotovo svaki hrvatski grad može ponuditi razne kuhinje, iz svih dijelova Hrvatske i iz svih dijelova svijeta.

Ipak, da je najbolje domaće i lokalno, nije nepoznata činjenica. Kušati autohtone delicije u mjestima u kojima su one nastale daje putovanju osjećaj autohtonog. Također, tada se te delicije spremaju od lokalno uzgojenih namirnica najbolje kvalitete čime ukupni dojam biva vrhunski. U nastavku otkrijte neistražene delicije u Hrvatskoj koji vas mogu inspirirati za novo putovanje.

SLAVONIJA – GUŠČJI PAPRIKAŠ

U Slavoniji su dobro poznati visokokvalitetni i ukusni suhomesnati proizvodi, a posebno se ističu tradicionalni kulen i kulenova seka. Vjerojatno je svaki turist u Slavoniji kušao tradicionalna jela iz kotla kao što su čobanac ili fiš-paprikaš, a manje poznata, ali ništa manje ukusna delicija Slavonije je i guščji paprikaš. Tradicionalno je bio jelo koje se pripremalo u vrijeme žetve za doručak ili ručak kako bi slavonski seljaci dobili snagu za cjelodnevni rad na polju.

Guščji paprikaš delicija je Slavonije
Izvor: Unsplash/ Nathan Dumlao

KONTINENTALNA HRVATSKA – SALENJACI

U kontinentalnoj Hrvatskoj prilikom kolinja izdvajalo bi se svinjsko salo od kojeg bi se radili slatki kolači, koji su se najčešće punili domaćim pekmezom, a riječ je o slasticama pod nazivom – salenjaci. Svinjsko salo prije pripreme kolača se samelje, a zatim uz brašno, mineralnu vodu, žumanjke i šećer stvori se tijesto za salenjake. Tijesto se premazuje dodatno salom i preklapa kako bi se dobila slojevita lisnata struktura koja ove kolače čini posebno ukusnima. Nakon nekoliko preklapanja, premazivanja i odmaranja tijesta, ono se reže na kvadrate koji se pune željenim okusom pekmeza i nakon toga se peku dok ne porumene. Najčešće su se jeli za doručak ili užinu, ali i posuti šećerom su izvrstan desert.

Salenjaci su tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske
Izvor: Unsplash/ Karolina Kołodziejczak

MOSLAVINA – KNEDLE S KUPUSOM

Daruvar je grad u kojem je značajan utjecaj češke kulture što je rezultiralo posebnom i bogatom gastronomskom ponudom u kojoj se ističu knedle s kupusom. Knedle s kupusom pripremaju se od tijesta od krumpira, a kuhani, a potom dinstani kupus poslužuje se s knedlama. Tradicionalno se na području Daruvara rade i slična jela, kao što su knedle dizane na pari, svježi kupus s krpicama, a za desert se rado jedu već spomenuti salenjaci.

Knedle s kupusom- delicije Moslavine
Izvor: Shutterstock/ marcobir

RAB – SUŠENA HOBOTNICA

Iako nam je tradicija sušenja mesa u Slavoniji dobro poznata, nešto manje je poznato da su ljudi u primorskim krajevima u nuždi kako bi pripremili dovoljno hrane za zimu solili ribu, ali je i sušili na vjetru. Posebna delicija s otoka Raba je sušena hobotnica koja se priprema tako što se svježa hobotnica suši na vjetru, najbolje po buri. Tako osušenu hobotnicu može se pripremiti kao gulaš, ali u nedostatku vremena kao i fritaju, odnosno omlet ili kajganu.

Sušena hobotnica
Izvor: Unsplash/ Thomas Jarrand

DALMATINSKA ZAGORA – NERETVANSKI BRUDET

U restoranima Dalmatinske zagore, posebice u području oko Neretve možete probati tradicionalne žabe na brudet, često u kombinaciji s jeguljama. Osim žaba, jegulja, luka, octa i začina, za pripremu ovog specifičnog jela potrebna je vještina, a o tome dovoljno govori jedna od posebnosti da se ovo jelo ne miješa, već se okreće teća, odnosno posuda, u kojoj se priprema. Najčešće se servira s palentom i uz čašu kvalitetnog vina Dalmatinske zagore.

Neretvanski brudet
Izvor: Vilicom kroz Hrvatsku/ https://vilicomkrozhrvatsku.com/objave/kuhamo/neretvanski-brudet-od-jegulja-i-zaba-pronasli-smo-najbolji-recept-za-ovo-tradicionalno-jelo/kasandra/

ISTRA – TARTUFI S TJESTENINOM

Zaštitni znak gastronomske ponude Istre zasigurno bi mogli biti tartufi koje Istrani izvrsno kombiniraju u brojna jela, a zbog specifičnog okusa tartufa, sva ta jela podsjećaju na Istru. Tartufi se izvrsno sljubljuju s tjesteninom, a u Istri najčešće s tradicionalnom domaćom tjesteninom u obliku fuža, pljukanaca ili njoka. Tjesteninu s njokima može se naći u gotovo svim istarskim restoranima koji njeguju lokalnu gastro ponudu. Nakon ukusne tjestenine, kao desert može se jesti sladoled od tartufa, koji iako zvuči nespojivo, izvrsna je slatka istarska delicija. Istrani su pronašli izvrsne kombinacije tartufa s medom, uljima i sirom, stoga su navedene delicije značajan dio istarske gastro ponude.

Tjestenina s tartufima
Izvor: Unsplash/ Gabriella Clare Marino

ISTRA I DALMACIJA – KROŠTULE

Iako se u cijeloj Hrvatskoj za vrijeme karnevala u veljači rado jedu krafne, Istra i Dalmacija nude jednu rjeđu, ali ukusnu deliciju, a to su kroštule koje gdjegod zovu i krostule, hrostule, krustavice i frustule. Smatra se da ova ukusna slatka grickalica potječe još iz antičkog doba, a recept se prenosi s koljena na koljeno. Rade se od brašna, šećera, jaja, maslaca i korice limuna ili naranče, a kada se zamijesi tijesto reže se u vrpce i oblikuje prema želji, a zatim se prže u ulju.

Kroštule
Izvor: Shutterstock/ ninopavisic

PRIMORSKI KRAJEVI – RIBA I MORSKI PLODOVI

Neizostavno jelo svakog ljetovanja, godišnjeg odmora ili kratkog posjeta Istri, Kvarneru, Dalmaciji i otocima sigurno je riblje jelo ili jelo od morskih plodova. Nakon kupanja na plaži, strani i domaći posjetitelji rado ručaju ili večeraju u lokalnim restoranima koji nude svježu ribu i morske plodove. Iako se tijekom cijele godine rado jedu riba i morski plodovi jer su veoma zdravi i ukusni, najveću kvalitetu imaju namirnice netom izvađene iz Jadranskog mora, stoga ne čudi što to turisti prepoznaju i u primorskim restoranima najradije biraju morske delicije.

Jadranska riba
Izvor: Pixabay/ Rita E

Hrvatska kuhinja ima široku ponudu i svaki turist može pronaći nešto za sebe, a zasigurno je gastro ponuda jedan od razloga zašto se ljetovanje rado provodi u Hrvatskoj.

Ako su vas specifične gastroponude hrvatskih krajeva inspirirale za novo putovanje u Hrvatskoj, privatne smještaje, odnosno apartmane, studio apartmane, kuće za odmor i sobe možete pronaći na našem portalu. Jednako tako, svoje smještajne jedinice možete oglasiti brzo i jednostavno na PrivatniSmjestaj.hr-u.