otok Rab

Ne znate gdje na ljetovanje? Zašto ne biste ljetovali na Rabu?

Znate li da otok Rab posjeduje najviše pješčanih plaža na Jadranu? Znate koliko? Čak 30 pješčanih plaža možete pronaći na otoku Rabu, a jedna od najpoznatijih i najvećih je Rajska plaža u mjestu Lopar koja ne samo da je okićena Plavom zastavom zbog svoje čistoće i uređenosti nego je dospjela i na CNN-ov popis Top 100 svjetskih plaža.

A znate li da je ogroman dio otoka Raba prekriven gustim borovim i hrastovim šumama koje su mu donijele epitet zeleni dragulj i smaragdni otok?

No nisu samo prekrasne plaže, prirodni hlad i ljekoviti zrak jedini razlog zašto biste trebali ljetovati na Rabu.

Tu je i kristalno čisto more, bogata gastronomska ponuda (ne zaboravite probati Rapsku tortu, mmm), nevjerojatno zanimljiv noćni život, raznovrsna ponuda aktivnog i outdoor turizma, prekrasne šetnice te relativna blizina kopna što je ovaj otok iskoristio tako što je tu 15 minutnu morsku udaljenost premostio čestim i redovnim trajektnim i katamaranskim linijama.

S pravom možemo napisati da je ovaj otok koji je smješten u Kvarnerskom zaljevu u sjevernom dijelu Jadrana pravi raj na zemlji, a da su njegovi stanovnici pravi sretnici što žive na otoku koji ne samo da posjeduje prirodne izvore vode već i bujnu vegetaciju te raznolik i bogat biljni i životinjski svijet.

Na kraju krajeva, čak su i drevni Rimljani prepoznali čari ovog otoka te mu nadjenuli ime Felix Arba, tj. Sretan Rab.

Bilo da ste u potrazi za noćnom zabavom ili ste više ljubitelj aktivnog odmora, na otoku Rabu pronaći ćete dovoljno aktivnosti koje će vam uljepšati ljetovanje.

Također, i to je ono što Rab ističe od mnogih drugih turističkih mjesta na Jadranu, Rab je idealna destinacija i za obitelji s djecom, pogotovo zbog velikog broja pješčanih plaža koje su magnet za dječju zabavu (od kula u pijesku do ukusnih pješčanih kolačića, malci će uživati, garantiramo!).

Kulturno-povijesne znamenitosti otoka Raba

Ljetovanje na Rabu možete obogatiti i obilaskom zanimljive kulturno-povijesne baštine ovog otoka koja se većinom nalazi u gradu Rabu.

Ljubitelji povijesti i kulturne baštine mogu obići srednjovjekovne zidine grada Raba s dvjema kulama (kula Smjelihi kula sv. Kristofora) te razotkriti koje se sve crkve nalaze u podnožju četiri rapska zvonika.

Tu je i benediktinski samostan sv. Andrije iz 11. stoljeća, zatim Knežev dvor u kojem su danas smješteni vijećnica i uredi gradske uprave, pa srednjovjekovna renesansa Gradska loža iz 16. st., Gradski sat iz 16. st., zatim romanička katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 15. st., te mnoge palače, samostani i crkvice koje svjedoče o bogatoj povijesti grada Raba.

U Kamporu, u Uvali sv. Eufemije, smjestio se istoimeni samostan iz 15. stoljeća u kojem se nalazi knjižnica s nekoliko tisuća rijetkih i vrijednih knjiga i zapisa, a možete posjetiti i otočno mjesto Lopar odakle je potekao sv. Marin, svetac zaštitnik Lopara koji je u 4. stoljeću utemeljio Republiku San Marino.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i Rab Archaeological (T)races, svojevrsni muzej na otvorenom gdje je kroz edukativnu stazu predstavljeno 30-ak arheoloških lokaliteta koji se nalaze na Kamporu, Loparu i Supetarskoj Dragi. Radi se o zanimljivoj arheološkoj, sakralnoj i etnografskoj baštini do koje ćete doći uz pomoć informativno-edukativnih panoa i interaktivne mobilne aplikacije koja će vas do zanimljivih i vrijednih lokaliteta dovesti ako i nemate internet konekciju.

Prirodne ljepote Raba

U isto vrijeme Rab Archeological (T)races je i odlična promocija prirodnih ljepota otoka Raba budući da se lokaliteti nalaze unutar zaštićenih park-šuma koje će vas zadiviti svojim prirodnim bogatstvom.

Uz ovu arheološko-kulturološku stazu koja je idealna za ljubitelje prirode i pješačenja (zašto ne, i bicikliranja), tu su i prekrasne šetnice uz morsku obalu i pješčane plaže s kojih možete otpratiti sunce na počinak i stopiti se s prirodom koja vas okružuje.

Kako doći do Raba?

Kao što smo već bili napisali, otok Rab je od kopna udaljen tek 15 minuta vožnje trajektom od trajektnog pristaništa Stinica s kopna do rapske trajektne luke Mišnjak. Ova trajektna linija vozi svakodnevno i redovito te povezuje Rab s kopnom po nekoliko desetaka puta dnevno.

Isto tako, iz Rijeke prometuje katamaranska linija koja povezuje Rijeku s Rabom i Pagom.

Rab administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji, nalazi se između Cresa, Krka i otoka Paga, a mjesta na otoku (Banjol, Barbat na Rabu, Kampor, Lopar, Mundanije, Palit, Rab i Supetarska Draga) povezana su kvalitetnim i dobro označenim mjesnim prometnicama.

Gdje odsjesti na Rabu?

Budući da smo vas s ovim tekstom definitivno zainteresirali za ljetovanje na otoku Rabu, bilo bi pristojno da vam pomognemo i pri odabiru smještaja.

Dovoljno je tek da posjetite naš portal Privatni smještaj te odaberete stranicu Apartmani na Rabu i već ste na pola puta do željenog smještaja.

Ovdje ćete pronaći na desetke različitih apartmana i drugih smještajnih objekata koji se nalaze duž cijelog otoka Raba.

Svaki predstavljeni apartman posjeduje svoju stranicu na kojoj možete razgledati fotografije interijera i eksterijera te saznati dodatne informacije o položaju apartmana, koliko je udaljen od najbliže plaže, trgovine, restorana, itd.

S vlasnicima možete jednostavno stupiti u kontakt i to kroz dva načina.

Prvo, možete ih kontaktirati preko naznačenog broja telefona.

Isto tako, svaki apartman koji je predstavljen na našem portalu posjeduje i kontakt formu preko koje možete odmah upisati datume dolaska i odlaska i poslati upit vlasnicima na mail. Cijene boravka u apartmanu naznačene su u kontakt formi kao i u samom opisu tako da ćete imati sve potrebne informacije prije nego donesete odluku u kojem apartmanu na otoku Rabu želite odsjesti.

Iskoristite priliku i kroz nekoliko jednostavnih koraka odaberite svoj smještaj na Rabu te neka planiranje godišnjeg odmora započne,

Vaš Privatni Smještaj