NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE VINSKOG TURIZMA

NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE VINSKOG TURIZMA U SVIJETU

Pravi ljubitelji vina sigurno već poznaju neke od ovih vinskih destinacija u svijetu, no za one koji bi htjeli možda saznati pokoju informaciju o jednima od najpoznatijih destinacija vinskog turizma u svijetu u nastavku vam donosimo neke od cjenjenijih.

DOLINA BAROSSA, AUSTRALIJA

Možda niste ni znali koliko je Australija bogata vinom, no južna Australija zaista je bogata vinogradima. Neke od uzgojnih područja odnosno regija su Barossa, obala vapnenca, Donji Murray, Daleki sjever i Fleurieu. Svaku od ovih regija krasi različit stil vina. Najstarija regija je Barossa, ona obuhvaća još 2 podregije koje imaju različite stilove vina, Barossa valley i Eden valley. Shiraz iz doline Barossa glasi kao jedno od najboljih vrsta vina ne samo u Australiji već i u svijetu. Rajska dolina (Eden valley) se nalazi na povišenoj nadmorskoj visini te je tamo jako hladna klima, što se odražava i na vina te ih čini jakima i izrazito kiselima. Ovo područje također proizvodi većinu Barossinih bijelih vina. Jako dobra ideja koje su se dosjetili vinogradari koji su svoje vinograde i podrume ponudili posjetiteljima jest da u vinarijama Thorne Clarke, Grand Burge i Seppetsfield možete kušati vino iz godine svoga rođenja. Za one malo kreativnije ljubitelje vina tu je prilika da spojite vlastitu berbu koristeći Shiraz, Mataro i Grenache, a svoju kreaciju možete ponijeti kući. Preporuka za posjetu ovih vinarija su veljača i ožujak.

BAROSSA VALLEY
Izvor: Unsplash/ Mikael Andreasson

PIJEMONT, ITALIJA

Mjesto proizvodnje 2 najbolje vrste crnih vina Barolo i Barbaresco. Prijemont jedan je od 3 klasične vinske regije Italije. Smješten je na sjeverozapadu Italije, u podnožju zapadnih Alpa. Pozicija ove regije ima nevjerojatnu klimu. S jedne strane krase ju prohladne Alpe, a s druge mirni Mediteran. Zbog tih noćnih i dnevnih varijacija u temperaturi i nastaju ovako dobri okusi vina, a njihova kvaliteta nije upitna također. Oni koji su se zaputili na putovanje sa svojim obiteljima zasigurno bi trebali posjetiti Isolobella Della Croce. Tamo posjetitelji mogu uživati u piknicima ili ručku u vinariji imanja gdje mogu probati nareske i sireve. Tamo ćete moći probati od kiselkastih vina do najslađih i sigurni smo da ćete ostati bez teksta. Uostalom koga su do sada Talijanska vina razočarala, još pogotovo ona koja dolaze iz regije u kojoj se uzgajaju najbolje sorte vina u svijetu. Nemojte zaboraviti da je šteta ako od tamo odete, a da niste probali Dolcetto, Barbera, Barbaresco ili Barolo.

Piedmont italy
Izvor: Pixabay/ Scoob_switzerland

LA RIOJA, ŠPANJOLSKA

Za ljubitelje vina La Rioja je raj. Ovo mjesto obogaćeno je dvorcima, katedralama i vinskim gradovima koji proizvode vina raznih crvenih boja. Priča se da su stari Rimljani uveli vino u ovu Španjolsku regiju. Od tada La Rioja postaje tradicionalna vinska regija. Ovu regiju krase vinarije koje su svakako preporuka za posjetiti, a to su Bodegas Muga i Bodegas Lopez de Heredia. Svakako biste trebali posjetiti i Vivanco muzej vina u Brionesu, tamo možete naučiti mnogo o povijesti proizvodnje, profiliranju okusa te posluživanja vina. Preporuča se posjet u vrijeme berbe krajem rujna.

LA RIOJA
Izvor: Pixabay/ Pradillacarlos

SAINT EMILION, BORDEAUX

Ovaj grad u Francuskoj u regiji Bordeaux iznimno je poznata po vrsnim vinarijama, kvaliteti vina, prekrasnom krajoliku i građevinama. Oko Saint Emiliona postoje brojni vinogradi još od rimskih vremena, a danas je jedna od najpoznatijih i najplodnijih mjesta u regiji Bordeaux. Tamo se proizvodi više od 250 000 hl po berbi. Najviše se proizvode Merlot i Cabarnet Franc. Tajna u kvaliteti vina je što se proizvode na vapnenačkom tlu koje mu daje posebnost. Posjetite ovu regiju i divite se okusima vina i krajoliku koji je nevjerojatan, te probajte neke od najboljih sorti. Kvaliteta vas nikako neće razočarati zato za degustaciju odaberite vino koje je po vašem ukusu i probajte jedna od najboljih vina u cijelom svijetu. Preporuča se posjeta vinariji Les Cordeliers koja je definitivno najpoznatija turistička atrakcija. To je rustikalna vinarija koja stoji usred ruševina franjevačkog samostana iz 14. stoljeća. Također o osnovama kušanja vina možete naučiti u Maison du Vin vinskoj školi u Saint Emilionu.

Bordeaux
Izvor: Pixabay/ Blancalml

DOLINA DOURO, PORTUGAL

Dolina rije Douro ima iznimno velik utjecaj na ovu regiju. Tamo se rade jedna od boljih ojačanih vina, a proizvode se na strmim obalama rijeke Douro još od 17. stoljeća. Od Dourovih vina proizvode se ojačana i mirna, te se rade od više od 80 sorti grožđa. Najcjenjenija sorta je aromatična Touriga Nacional, a najrasprostranjenija Touriga Franca. Posjetite vinske podrume ovog kraja i dopustite fantastičnoj kvaliteti i okusu da vam se ureže u sjećanje.

Douro
Izvor: Pixabay/ Ramiro

Ako vas put ipak nanese u Hrvatsku, istražite koje vinske blagodati ona nudi te prije posjete vinskim podrumima diljem Lijepe naše rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmještaj.hr!