NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA 1

NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA

Raj za one koji vole prirodu i planinarenje su sigurno zanimljive planinarske rute diljem zemlje. Kao i na kopnu i otoci Lijepe naše su prepuni planinarskih staza na kojima ćete iskusiti prekrasne doživljaje i unutarnji mir uz aktivnost.

OTOK KRK

Otok Krk krase brojne planinarke staze, ali kao najljepše ipak su izabrane dvije. Kanjon Vrženica i uvala Vela luka za mnoge čine najljepšu planinarsku rutu na otoku, a sama staza nije nimalo lagana. U samom mjestu možete parkirati auto i zaputiti se u avanturu. Najprije idete stazom koja vodi do plaže Vrženica i ulazite u kanjon. Iako se kilometraža čini mala put je iznimno zahtjevan, teren je težak, nema hlada, a ako niste otišli na planinarenje u sezoni ne rade kafići na plaži i slično, pa nema ni izvora vode zato se dobro pripremite. No, kada dođete do same uvale Vela luka i vidite taj nezaboravan pogled shvatit ćete da se sve isplatilo. Dalje, Obzova i Veli Vrh najpopularnije su planinarske staze na Krku jer vode do najvišeg vrha Krka. Sa samog vrha pogled na okolne otoke je zaista nezaboravan, zaista to vam nitko ne može platiti, zato se zaputite na najpopularniju planinarsku stazu koja krasi ovaj otok i doživite čarobne trenutke i nezaboravne pejzaže.

NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA 2
Izvor: Pixabay/ Spacermistrz

OTOK BRAČ

Otok Brač krasi Vidova Gora koja glasi kao najviši vrh hrvatskih otoka, ime je dobila po crkvici svetog Vida koja je nekada stajala na vrhu a sada je smještena u ruševinama. Sa samog vrha pruža se pogled na Zlatni rat koji je vrijedan znoja koji ste prolili da dođete do tamo. U povoljnim vremenskim uvjetima vidi se i krasan pogled na Biokovo sve do otočića Jabuke. U zimskim mjesecima je vrlo često vrh prekriven snijegom. Do planinarske staze možete doći i biciklom, možete proći pustinjom Blaca te posjetiti Zmajevu spilju koja će vas oduševiti.

NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA 3
Izvor: https://www.earthtrekkers.com/hiking-vidova-gora-brac-croatia/

OTOK RAB

Na otoku Rabu mnogim planinarima je ciljni zadatak doći do vrha Kamenjak, pa se tako vrlo često organiziraju jednodnevni izleti i planinarenje na koja se prijavljuje mnogo planinara. Najviši vrh Kamenjak hvali se nadmorskom visinom od 408 m, on se nalazi na sjeveroistočnom rubu ravne visoravni, a na tom mjestu greben se naglo spušta prema moru. Zanimljivo je to da je sjeveroistočna strana strma i krševita, a jugozapadna je blaga i obrasla jednom od rijetkih hrastovih šuma Mediterana. Rab glasi kao najzeleniji otok Jadrana i mnoge oduševljava svojim krajolikom. Polazna točka počinje na Rapskom polju u naselju Mundanije. Cijela ruta je osmišljena kao kružna po čemu je vrlo zanimljiva. Na vrhu se možete odmoriti, nešto pojesti i popiti, a zatim nastaviti dalje.

NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA 4
Izvor: Pixabay/ Menita

OTOK PAG

Najviši vrh otoka Paga je Sveti Vid, do kojeg nije lako doći, ne toliko zbog teške i kršne rute već zbog toga što je toliko ogoljen i ljetna žega zna toliko upeći da postane jako teško doći do vrha. Pag i sam glasi kao najgoliji hrvatski otok. S vrha se vidi niz mjesta na otoku ali i susjedni otoci Rab, Silba, Mali Lošinj, Olib i Maun. Prema sjeveru dominiraju velebitski vrhovi. Planinari također moraju biti oprezni s obzirom na mnogobrojne poskoke, riđovke i crne udovice. Na vrhu se nalaze ostaci kapelice svetog Vida koja mnoge oduševi.

OTOK CRES

Za one koji ne vole prezahtjevne planinarske staze predstavljamo planinarsku stazu Križići koja vodi do vrha Sisa na otoku Cresu. Staza je vrlo jednostavna za orijentaciju i dosta prohodna. Uz samu stazu se nalaze neki od zanimljivih starih Hrastova te zanimljivi pogledi na more i okolinu. Sami vrh neobičan je zbog ostataka pretpovijesne građevine koja je sa vrha mogla kontrolirati cijeli Riječki zaljev. Iako Sis nije najviši vrh otoka Cresa, najviši vrh Gorice nije nimalo zanimljiv planinarima. Zato se zaputite na malo lakšu planinarsku rutu na prekrasnom Cresu.

NAJLJEPŠE PLANINARSKE STAZE NA OTOCIMA 6
Izvor: Unsplash/ emptisquare

Ako se odlučite za neku od planinarskih staza na otocima rezervirajte svoj boravak u obližnjem mjestu na PrivatniSmjestaj.hr!