Najljepše crkve kontinentalne Hrvatske

NAJLJEPŠE CRKVE KONTINENTALNE HRVATSKE

Čari i ljepote Hrvatske mogu se pronaći na svakom kutku pa zasigurno nije loša ideja da zavirite u unutrašnjosti jednih od najljepših crkva u kontinentalnoj Hrvatskoj i otkrijete njihovu povijest i posebnosti.

OSJEČKA KONKATEDRALA

Konkatedrala svetog Petra i Pavla koja se nalazi u Osijeku definitivno će se uvijek naći na listi najljepših crkvi u Hrvatskoj. Ona je također i treća najveća katedrala u Hrvatskoj. Sama crkva je sagrađena od tri i pol milijuna opeka, te ima oltare od kamena u boji. Glavni oltar u crkvi dar je biskupa Strossmayera koji je ujedno zaslužan za izgradnju crkve, posvećen je apostolima svetom Petru i Pavlu između kojih je kip Srca Isusova. Toranj je podijeljen u četiri galerije i ima četiri velika zvona. Crkva ima 33 vitraja koji uz pomoć sunčeve svjetlosti krase unutrašnjost katedrale te joj daju posebnost i prekrasan osjećaj duhovnosti. Osječku katedralu dao je sagraditi Josip Juraj Strossmayer biskup tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije. 1894. službeno je započeta izgradnja ove prekrasne crkve koja krasi centar Osijeka.

Osječka konkatedrala
Izvor: Pixabay/ croatiatipscom

ĐAKOVAČKA KATEDRALA

Đakovačka katedrala svetog Petra definitivno je najznačajniji spomenik grada Đakova, a uz Osječku katedralu i najljepša crkva u Slavoniji. Izgrađena je u neoromaničkom stilu te je stolna crkva Đakovačko-osječke nadbiskupije. Crkva je prekrasno oslikana, a hrvatski kipari su najvećim dijelom zaslužni za skulpture na oltarima i reljefe u katedrali. Jedna od najvećih vrijednosti katedrale su orgulje koje su izgrađene u vremenu od 1879. i 1882. godine u Bavarskoj. Putujući u Bugarsku papa Ivan XXIII. proglasio je đakovačku katedralu najljepšom crkvom između Venecije i Carigrada. Glavni inicijator za podizanje ove crkve je biskup Josip Juraj Strossmayer, koji je zaslužan za podizanje i Osječke katedrale.

Đakovačka katedrala
Izvor: Shutterstock/ Opis Zagreb

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Zasigurno vas neće razočarati ni posjeta najdominantnijoj i najraskošnijoj crkvi u glavnom gradu Hrvatske, katedrali uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava ili poznatije Zagrebačkoj katedrali. Ona je najznačajnija gotička građevina i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine. Do rušenja tornjeva bila je visoka 105 metara, a sada je visoka 92 metra. Kroz 17. stoljeće katedrala je više puta stradavala u požarima. Sagrađena je grobnica za zagrebačke natpastire iza glavnog olatara, tu počivaju i hrvatski mučenici Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. U njoj su sahranjena posljednja 3 nadbiskupa blaženi Alojzije Stepinac, Franjo Šeper i Franjo Kuharić.

Zagrebačka katedrala
Izvor: privatnismjestaj.hr

FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA NA KAPTOLU

Nikako ne bi bilo loše spomenuti i prekrasnu unutrašnjost crkve koja je posvećena svetom Franji Asiškom na Kaptolu. Priča kaže da su franjevci na tom mjestu ugostili svetoga Franju te da je u njegovu čast izgrađena kapelica posvećena njemu, taj događaj seže iz 13. stoljeća. U središnjem medaljonu kapele prikazan je u slici bit Franjina života i franjevačkog poslanja. Zanimljivo je to da prije Bolleovog zahvata nije ostalo gotovo ništa u crkvi osim slike Žalosne Gospe pred kojom je često molio Eugen Kvaternik. Zajedno sa samostanskim kompleksom i kapelom svetog Franje, jedna je od 3 najstarija objekta na Kaptolu. U samostanu se danas nalazi franjevačko sjemenište, u njemu žive mladi franjevci koji se pripremaju za svećenički red. Samostan je i središte Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Crkva sv. Franje Asiškog u Zagrebu
Izvor: https://hr-hr.facebook.com/franjevcikaptol9/photos/2462208104109834

CRKVA SVETOG ANTE PADOVANSKOG, SESVETSKA SELA

Župa svetog Ante Padovanskog nalazi se u Sesvetskim Selima. Župa je osnovana 1980.godine, a osnovao ju je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Gradnja je počela u jeku Domovinskog rata te je prva crkva koja je građena u to vrijeme. Geslo izgradnje crkve glasilo je „ Gradimo crkvu i gradimo Crkvu“ dakle gradimo crkvu kao građevinu i crkvu kao zajednicu vjernika. Sama crkva će vas najprije zadiviti veličanstvenim vanjskim izgledom, a zatim i unutarnjom raskoši. Ispred crkve postavljen je kip svetog Antuna Padovanskog u stvarnoj veličini, koji krasi istoimeni trg.

Ako biste željeli posjetiti neke od ovih prekrasnih crkvi kontinentalne Hrvatske rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmještaj.hr!