KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 1

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ

Hrvatska gastro ponuda je bogata i svatko može pronaći deliciju po svome ukusu. Odluka koji hrvatski grad ili mjesto posjetiti na godišnjem odmoru ili gdje ljetovati ovo ljeto nije nimalo laka zbog bezbroja hrvatskih ljepota – kulturnih, povijesnih i prirodnih.

Ipak, ako pronađemo inspiraciju u gastronomiji i poželimo jesti najkvalitetnije delicije iz lokalnog uzgoja, možemo i na temelju toga planirati svoje putovanje. Lokalnu hranu i privatne smještaje pripremaju domaći ljudi koji mogu maksimalnu pažnju posvetiti gostu i prirediti mu najbolje iskustvo ljetovanja. Ako volite sljedeću hranu, trebali biste posjetiti sljedeće destinacije Hrvatske, odmoriti u privatnim smještajima i kušati najkvalitetnije delicije.

ŠKAMPI – KVARNER

Kvarnerski škampi iz mulja slove za najukusnije škampe na svijetu i to više od stoljeća otkad je talijanski pjesnik Gabrielle D’Annunzzio proglasio ih takvima. Ugostitelji često pričaju legendu da ta posebna vrsta škampa je nastala križanjem domaćih škampa Jadranskog mora sa škampima iz Južnog kineskog mora koji su dospjeli u Jadran preko britanskih ratnih brodova. Znanstvenici pak smatraju da je ova vrsta škampa donesena iz Norveške jer sliči škampima iz Sjevernog ledenog mora. Bez obzira na nedoumice kako je nastao kvarnerski škamp, sigurna je činjenica da se radi o ukusnoj, nutritivno bogatoj i niskokaloričnoj hrani koja je drag izbor svim posjetiteljima Kvarnera. Gastronomski stručnjaci smatraju da je najukusniji na žaru, ili pripreman u kipućoj vodi ili kipućem ulju jer se tako najbolje čuva okus škampa. Ako želite kušati ovu izvrsnu kvarnersku deliciju, posjetite Rijeku, Krk, Cres, Rab, Lošinj, Pag ili neko drugo od brojnih prekrasnih mjesta na Kvarneru, a privatne smještaje pronađite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 2
Izvor: Unsplash/ maggie hung

ŠARAN NA RAŠLJAMA – BARANJA

Iako nam je možda prva asocijacija na ribu more, hrvatske rijeke nude bogat izbor ukusne i nutritivno bogate riječne ribe. Ističe se šaran ulovljen na području Baranje koji se tradicionalno priprema na rašljama. Riba se treba očistiti tako što će se otvoriti pored leđne kosti po dužini i odvojiti glava, nakon toga se soli i premazuje baranjskom mljevenom paprikom, šprica se uljem i ostavlja u hladnjaku 12 sati kako bi odležao i kako bi se arome spojile. Nakon toga se stavlja u drvene rašlje pored razgorene vatre te se povremeno okreće. Tako se šaran peče 2 i pol sata sve dok se iz njega ne iscijedi masnoća i ne postane zlatne boje. Šaran na rašljama ili popularni fiš-paprikaš neizostavni su na badnjim trpezama u Baranji. Kako biste kušali ovo autohtono jelo, posjetite Baranju koja, osim ukusne hrane, ima i izvrsna lokalna vina baranjskih vinarija, a privatni smještaj pronađite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 3
Izvor: Pixabay/ Manfred Richter

TARTUFI – ISTRA

Ljubav prema tartufima najbolje je započeti ili nastaviti u Istri kojoj je tartuf zaštitni gastronomski znak. Tartufi su gomoljasta gljiva koja raste ispod zemlje i poznata je po svom specifičnom okusu. Raste u vlažnoj i sivoj istarskoj zemlji u šumama koje se nalaze u blizini rijeke Mirne i Buzeta. Tartufe nije samo tako lako pronaći, već ih pronalaze posebno izdresirani psi. Tartufi se najčešće kombiniraju s tjesteninama, najčešće istarskim fužima, pljukancima ili njokima. Od delicija s tartufima sigurno treba probati ulja, med i sireve koji su obogaćeni aromom tartufa, a moguće je kušati i sladoled od tartufa. Ako želite uživati u ovoj posebnoj istarskoj deliciji, posjetite Istru – Pulu, Rovinj, Poreč, Pazin, Umag i brojne druge prekrasne gradove i mjesta, a pristupačne privatne smještaje pronađite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 4
Izvor: Pixabay/ SanderSmit

SIR – PAG

Za ljubitelje sira Hrvatska je izvrsna destinacija jer se nude kvalitetni i ukusni sirevi, ipak posebno se među njima ističe Paški sir koji je čak na Popisu hrvatske nematerijalne kulturne baštine i kada se kuša kao da se kuša hrvatska kultura. Postoje dvije vrste – mladi i stari. Mladi sir je mekši i svjetliji, jede se kao predjelo s delicijama pršutom ili kulenom, a stari sir je tamniji i tvrđi te se jede za desert i najbolje ide uz čašu crnog vina. Sir se pripravlja od ovčjeg mlijeka, a ovce pasu na posebno uređenim travnjacima prepunim ljekovitim biljem. Ako želite kušati ovaj poseban sir, posjetite Pag i svoju jedinicu privatnog smještaja pronađite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 5
Izvor: Pixabay/ PublicDomainPictures

SAMOBORSKA KREMŠNITA – SAMOBOR

Ako više volite deserte i najradije otkrivate slatke delicije, sigurno rado jedete kremšnite za koje postoji velik broj varijanti i recepata. Najpoznatija kremšnita je ona iz Samobora koja je zakonom zaštićena kao autohtoni hrvatski brend i nematerijalno kulturno dobro. Samoborske kremšnite spoj su dvaju listova lisnatog tijesta s ukusnom kremom od jaja s aromom vanilije, a priprema se smatra umijećem. Potrebno je odrediti točan trenutak u kojem je krema ispravne gustoće jer ako postane pregusta, to više nije autohtona samoborska kremšnita. Kako bi se krema ispravno pripremila treba najčešće između 12 i 15 minuta brzog miješanja pjenjačom. Ako želite u Samoboru kušati samoborske kremšnite i zasladiti se, posjetite Samobor, a privatni smještaj potražite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 6
Izvor: Unsplash/ Datingscout

ROŽATA – DALMACIJA

Ako vas put nanese u Dalmaciju i poželite tradicionalni desert, izvrstan izbor je rožata. Recept za rožatu se prenosi s koljena na koljeno, a u Dubrovniku je obogaćuju s likerom od ruže koji se zove rozalin. Priprema se od mlijeka, jaja, šećera, vanilin šećera, limunove korice i karamela, što je ne razlikuje puno od talijanskog creme caramela ili francuskog creme brulea, ali posebnu aromu dodaje liker od ruže. Ova tradicionalna slastica uspjela je od davnina zadržati svoj originalan recept i izvrstan je kremasti desert kojim se može rashladiti u vrućim ljetnim danima. Ako želite kušati rožatu, posjetite Dalmaciju – Split, Makarsku, Trogir, Brač, Korčulu i brojne druge prekrasne otoke i prekrasna mjesta, a privatne smještaje pronađite na našem portalu.

KUŠAJTE LOKALNO, SPAVAJTE PRIVATNO BIRAJTE PRIVATNI SMJEŠTAJ PREMA NAJBOLJIM GASTRONOMSKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ 7
Izvor: Unsplash/ J.luis Esquivel

Izdvojili smo samo neke delicije Hrvatske koje obogaćuju gastronomsku ponudu određenih mjesta i regija, a postoji velik prostor i za daljnje istraživanje ukusa Hrvatske. Ako su vas ove delicije inspirirale na sljedeće putovanje kako biste kušali lokalno, a spavali privatno, birajte privatni smještaj na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatni smještaj, isti besplatno možete oglasiti na našem portalu.