OPATIJA - Djevojka s galebom

KOLJEVKA HRVATSKOG TURIZMA – OPATIJA

Opatija se smjestila na istočnoj obali istarskog poluotoka, u Kvarnerskom zaljevu, podno Parka prirode Učka.

Pripada Primorsko-goranskoj županiji, a od Rijeke je udaljena 10-ak kilometara što Opatiju čini idealnom destinacijom za sve koji žele biti u blizini većeg grada, odmoriti se u opuštenoj atmosferi Opatije ili uživati u ljepotama Parka prirode Učka.

Brežuljci, uvalice, šetnice, znamenitosti, romantične vile, ali i bogata turistička povijest, svrstavaju Opatiju među top turističke destinacije ju Hrvatskoj.

Zbog prirodnih ljepota, blage mediteranske klime, ali i posebnosti mikroklime, dobre lokacije koja je ne samo lako pristupačna posjetiteljima iz drugih gradova Hrvatske već i iz Slovenije, Austrije i Italije, Opatija je već u 19. stoljeću bila začetnik hrvatskog turizma i poznato lječilište. 

Opatija je poznata po blagotvornoj klimi

ZAČETAK TURIZMA U HRVATSKOJ

Nekada malo primorsko mjesto prepoznato je kao odlična lokacija odmora već 1844. godine kada Iginio Scarpa gradi ljetnikovac, villu Angiolinu u kojoj su tijekom povijesti bile ugošćene brojne poznate ličnosti kao što je car Franjo Josip, carica Marija Ana i ban Josip Jelačić. Gradnja ville Angioline označava svojevrsni početak gradnje ladanjskih vila uzduž hrvatske obale Jadrana.

U Opatiji je mnogo laganjskih vila iz doba Austro - Ugarske

1884. godine gradi se prvi hotel na jadranskoj obali, a riječ je o opatijskom Hotel Quarnero, dans poznat pod nazivom Hotel Kvarner. Hotel Kvarner je građen u neoklasicističkom stilu, a interijer je bogat i profinjen te. Posebno se ističe Kristalna dvorana koja je kroz stoljeća postala i jedan od simbola Opatije.

Pruga koja je bila izgrađena u Rijeci 1873. godine svakako je bila važna stavka za razvoj Opatije kao mondene turističke destinacije. Grade se hoteli, uređuju kavane i parkovi te Opatija postaje Nica Jadrana. Opatiju su kroz povijest posjetile važne ličnosti ih svih sfera života, tzv. krema društva; skladatelji Puccini i Mahler, pisac Čehov, plesačica Duncan Isadora, književnik Joyce te rumunjski i švedsko-norveški kralj. Do 1913. godine u Opatiji je već bilo izgrađeno 33 pansiona, mnogobrojne vile, 4 kavane po uzoru na one u Beču, 3 uređena kupališta, 12 hotela, a čak pet su imali i toplu te hladnu morsku vodu.

Opatijske uvalice

Ono što je zanimljivost Opatije kao turističke destinacije je da se Opatija prvo bila zimsko turističko odredište, poslije proljetno da bi naposljetku postala ljetovalištem. To se događalo kako se razvijala svijest o koristima kupanja u morskoj vodi. Njezini tadašnji posjetitelji najčešće su se veoma dugo zadržavali. Aristokracija je znala boraviti i cijelu zimu u Opatiji.  

POZNATO KLIMATSKO LJEČILIŠTE

1889. godine Opatija biva proglašena klimatskim lječilištem. Leopold Schrotter Kristelli dokazao je pozitivne učinke kvalitetnog zraka na području Opatije koji u sebi sadrži visoku koncentraciju morskog aerosola i joda, kapljice eteričnih ulja aromatičnog bilja, a kvaliteti zraka svakako pridonose i bogate šume. U Opatiji je svoju ordinaciju imao i liječnik Julius Galax koji je utemeljio nekoliko pravaca moderne medicine, a posebno se ističe talasoterapija.

Već 1907. godine Opatija je imala oko 40 kilometara uređenih šetnica te su ju preporučivali stručnjaci u različitim časopisima. Opatija je bila posebice važno odredište za talasoterapiju, astmatičare, reumatičare, ali i ljude sa srčanim bolestima. 1914. godine u Opatiji se nalazilo 10-ak objekata koji su sadržavali uređaje i sve potrebne instrumente za oporavak i liječenje pacijenata.

Šetnice Opatije i Rivijere Opatija

Danas gotovo svaki hotel u Opatiji u ponudi ima i wellness te spa centar, no samo je jedna bolnica koja je primarno usmjerena na talasoterapiju.

KAVA S POGLEDOM, OPUŠTANJE U WELLNESSU, ALI I…

Šetnje parkovima, šetnicama, istraživanje ljepota austro-ugarskih vila, kupanje, obilazak ostalih mjesta Opatija rivijere, samo su neke od aktivnosti kojima možete upotpuniti svoj odmor u Opatiji.

U Opatiji razgledajte, prošetajte, istražite:

 • crkvu Marijina navještenja
 • crkvu sv. Jakova
Istražite crkve Opatije
 • Park Angiolina i Švicarsku kuću koja se nalazi u parku
 • Villu Angiolina
 • Hrvatsku ulicu slavnih
 • perivoj – Amerikanske vrtove
 • Park sv. Jakova
 • Umjetnički paviljon Juraj Šporer
 • kip (svojevrsni simbol Opatije) Djevojka s galebom
 • šetalište Lungomare – koje spaja Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran
 • šetnicu Carmen Sylve
 • Opatijski portić – najstariju opatijsku luku
Opatijski portić

Opatija zaista obiluje ugostiteljskim objektima. Kafići, noćni klubovi, elegantne kavane, fast foodovi, pizzerije, konobe, restorani i slastičarne nude zaista zanimljivu eno-gastronomsku ponudu. Od slasnih burgera, do fuzijske kuhinje gdje dominiraju lokalne namirnice poput divlje šparoge i maruna, pa sve do gastronomskog suvenira Opatije – torte Kamelije. Ne propustite posjetiti i opatijsku tržnicu, ali ponudu lokalnih OPG-a.

Restorani u Opatiji

Ljubitelji kulturno – zabavnih događanja sigurno su upoznati s bogatom ponudom zbivanja u Opatiji. Od Dore, preko karnevala i Balinjeradu pa sve do ateljea i galerija, svi ljubitelji umjetnosti uživat će u Opatiji.

Osim šetnji, ljubitelji outdoor aktivnosti mogu se otisnuti na Učku i Ćićariju i planinariti, a ukoliko Opatiju posjetite tijekom ljeta moći ćete uživati jogi, vožnji quadom, u veslanju i jedrenju na dasci, kayakom, jedrenju, parasailingu i paintballu.

Bilo da odlučite Opatiju posjetiti u vidu jednodnevnog izleta ili prenoćiti u kakvom elegantnom privatnom smještaju, raskošnom hotelu ili vili koji datiraju još iz doba Austo-Ugarske, Opatija će vam osigurati osjećaj kao da ste u kakvoj mondenoj destinaciji, a upotrijebite li maštu moći ćete zamisliti kako se ulicama Opatije kreće aristokracija Europe 19. stoljeća.