KAMO IĆI DA BISTE VIDJELI RIJETKE I ZAŠTIĆENE VRSTE

KAMO IĆI DA BISTE VIDJELI RIJETKE I ZAŠTIĆENE VRSTE ?

Tema o rijetkim i zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama i nije tako česta. Pa evo donosimo vam koju informaciju o zaštićenim vrstama Hrvatske i gdje ih možete pronaći.

SMEĐI MEDVJED

Smeđi medvjed najveća je europska zvijer, a u Republici Hrvatskoj medvjeda na sreću ima dovoljno. Živi u šumama Gorskog Kotara i tamo vlada gustim šumama. Nedaleko od Otočca nalazi se Kuterevo gdje je smještene utočište za mlade medvjede. Tamo se pruža sklonište za medvjeđe siročiće i zbrinjava ih se. Ulaz je slobodan za posjetitelje, a u sklopu posjete organiziran je edukativni program za posjetitelje o medvjedima i njihovu načinu života. Posjete se preferiraju u proljeće, ljeto i jesen, a na zimu su posjete otkazane kako bi ipak medvjedima koji su u stanju mirovanja dali njihov mir za slatki san.

SMEĐI MEDVJED
Izvor: Unsplash/ laukev

ČAPLJA ŽLIČARKA

Od svih čaplji koje su svoje stanište našle na hrvatskom tlu, najrjeđa je čaplja žličarka. Ova ljepotica specifičnog kljuna prema kojem je prepoznatljiva, živi na vlažnim staništima, slatkovodne i slane vode. One kao i sve čaplje vole pliće vode poput močvara, poplavljenih livada i potoka da mogu gacati po njima sa svojim dugim nogama. Hrani se malim ribama, ličinkama i rakovima. Ona je svoje stanište našla na području Lonjskog polja  te na mnogim slavonskim ribnjacima. Tamo je možete vidjeti kako uživa u slavonskom staništu uz mnoge druge ptice.

LOMBARDIJSKA SMEĐA ŽABA

Ova vrsta žabe vrlo je slična smeđoj šumskoj žabi pa je ne rijetko mijenjaju s njom. Međutim, lombardijska smeđa žaba endem je u cijeloj Europi, a u Hrvatskoj je možemo pronaći samo u Istri. Najviše obitava na području Motovunske šume, te glasi kao jedna od najmanjih smeđih žaba u cijeloj Europi. IUCN Navodi vrstu lombardijske smeđe žabe kao ranjivu, a glavne prijetnje dolaze uništenjem staništa. U nekim državama su zbog ove vrste odredili čak i zaštićena područja.

BJELOGLAVI SUP

Bjeloglavi sup je vrlo poznat i pod nazivom „čistač“ te je vrlo bitan za ravnotežu ekosustava. On se naime hrani lešinama i tako sprječava širenje zaraza. U Hrvatskoj se najviše hrane uginulim ovcama, a polaganim nestankom stočarstva izumiru i supovi jer nemaju dovoljno hrane za preživjeti. Također sve više nestaju i ugroženi su i zbog srednjonaponske mreže na kojima se zadržavaju kao i uznemiravanje njihovih gnijezda i postavljanje otrova. Sve su to nažalost razlozi smanjenja njihove populacije. Bjeloglavi supovi su svoje utočište našli na otoku Cresu te ih tamo još možete sresti.

bjeloglavi sup
Izvor: Unsplash/ Les Argonautes

VELEBITSKA DEGENIJA

Velebitska degenija kraljica je Velebita. Raste samo na Hrvatskom tlu na malenom području planine Velebit. Izrazito je zaštićena i najrjeđa je biljka u Hrvatskoj, a uspijeva rasti na područjima jakog vjetra. Premda je vrlo rijetka postoje rasadnici koji prodaju sadnice i sjemenke. A njim možete nabaviti u Zagrebu u Botaničkom vrtu. Velebitska degenija ima uske listove i prekrasne žute cvjetove. Kada ne cvate teško je se može primijetiti među kamenjem. Cvate u svibnju i lipnju. Ona je simbol Hrvatske i posebna naša endemska vrsta, čak se nalazi i na hrvatskoj kovanici od 50 lipa. Ne bi ju bilo dobro dirati i brati, kako bi i oni koji dođu poslije vas mogli vidjeti tu ljepoticu.

BIOKOVSKO ZVONCE

Biokovsko zvonce naziva se još i patuljasto zvonce. Raste na Biokovu, hrvatskoj planini koja je iznimno bogata biljnim svijetom baš zbog toga što je tamo najmanji utjecaj čovjeka i industrije. Može se pronaći na vrhovima Biokova svetom Iliji, Juri i Troglavu. Najviše joj paše planinsko područje i nadmorska visina od 1400 metara. Ako je želite presaditi teško će vam  uspjeti jer planine voli više od sadnica. Sastoji se od malenih ljubičastih cvjetova koji svojom gustoćom tvore izgled malenog ljubičastog jastuka. Lijepo se ističe među sivim stijenama baš zbog prekrasne boje. Ljudi su ovu vrstu dosta uništili gradnjom ceste i TV repetitora na području planine svetog Jure. Naravno, ova vrsta bi svakako više voljela da ju samo gledate i ne dirate.

Ako imate želju potražiti neke od ovih rijetkih vrsta zaputite se u dijelove Hrvatske i divite se ovim ljepotama, a prije toga svakako rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmjestaj.hr!