KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 1

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ?

Ponekad pred sobom imamo datume slobodnih dana, imamo budžet za odmor, ali nemamo ideju kamo bismo mogli otići.

Onda besciljno pretražujemo po internetu, a ne nalazimo ništa što će u nam probuditi osjećaj: „To je to!“. Na papir napišite svoje potrebe, želje, budžet i vrijeme, a onda pročitajte naš članak i odlučite koja se kategorija najviše slaže s vašim željama i imat ćete odgovor na pitanje kako pronaći savršenu lokaciju za odmor u Hrvatskoj. Također, možda vas inspiriramo za neka buduća putovanja koja još nemate u planu.

VIKEND ODMOR

Ako na raspolaganju imate samo vikend za putovanje, a trebam vam opuštanje, odmor i detox od stresa svakodnevice, razmislite prvo želite li odmor uz more ili na kopnu. Ako je zima, vjerojatno je kontinentalna Hrvatska bolji izbor, a ako je ljeto, možete kratko uživati na plaži, stoga je more bolji izbor. U jesen i proljeće dobar izbor su i kontinent i more, ovdje izbor ovisi samo o tome što osobno više volite. Možete s prijateljima dogovoriti zajedničko vikend putovanje i iznajmiti neku kuću za odmor, gdje vam i nije toliko važna lokacija jer velik broj ovih kuća ima bazene, pa u njima možete potražiti osvježenje u toplim danima. Kuće za odmor po noćenju najčešće dosta pristupačne kad cijenu dijelite na više ljudi, a dobra zabava, roštilj i druženje su tako zagarantirani. Najbolja stvar kod takvih zabava je što nakon druženja dugo u noć ne morate zvati taksi da biste došli do svog kreveta, već samo odšećete sobu pored da biste se odmorili.

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 2
Izvor: Unsplash/ Bernard Hermant

REKREATIVNI ODMOR

Kada je u pitanju rekreativni odmor, izbor je širok – šetnja, biciklizam, planinarenje, vodeni sportovi… U Hrvatskoj je velik izbor predivnih staza za šetnju ili planinarenje, brojne zelene površine parkovi prirode, nacionalni parkovi, parkovi-šume, zaštićena područja nalaze se svuda po Hrvatskoj. Gdje god odabrali odmor – more ili kontinentalna Hrvatska, sigurno ćete u blizini imati mogućnost rekreativnog odmora. Stoga, ako se ljubitelji rekreativnog odmora, bilo koja lokacija u Hrvatskoj će biti izvrsna. Ali, kako bismo vam suzili izbor, predlažemo za šetnje i planinarenje da odabere lokaciju u gorskom dijelu Hrvatske zbog čistog zraka i velikog broja šuma, ako želite mirniju šetnju, odaberite šetnje slavonskim ravnicama, gdje u rekreativnu šetnju možete uvrstiti i kušanje vina. Ako odmor planirate ljeti, svakako je prvi izbor neko mjesto na obali kako biste svakog dana rekreirali se plivanjem. Ako ne želite samo rekreativni odmor, već spojiti nova iskustva s rekreacijom, odaberite prvo željenu aktivnost rekreativnog odmora – sport, šetnja, planinarenje… A potom nađite gdje ćete tu aktivnost raditi, a smještaj pronađite u gradu u blizini koji u danima kada odmarate od rekreacije možete istraživati.

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 3
Izvor: Unsplash/ Jake Melara

AVANTURISTIČKI ODMOR

Kratko pretraživanje na internetu pokazat će vam da u cijeloj Hrvatskoj su rasprostranjeni različiti adrenalinski parkovi u kojima vam srce može brže zakucati i možete doživjeti nova nesvakidašnja iskustva. Osim nezaboravnih iskustava adrenalinskih parkova, u Hrvatskoj možete igrati paintball s prijateljima ili s partnerom otići na zipline da biste letjeli nad predivnim pogledima. Možete se okušati i u raftingu na hrvatskim rijekama kako biste iz druge perspektive i na uzbudljiv način doživjeli prirodne ljepote. Kupa, Mrežnica, Korana, Zrmanja i Cetina su popularne hrvatske rafting rijeke, stoga najbolje je da smještaj potražite u blizini njihova toka gdje imate mogućnost raftinga. Ako vam ništa od ovih adrenalinskih aktivnosti nije dosta uzbudljivo, vrijeme je da pokušate bungee jumping ili skok iz aviona s padobranom. Oboje omogućuje iskustvo koje se pamti cijeli život, puno adrenalina i prekrasne poglede od kojih zastaje dah, ali to su aktivnosti za najveće avanturiste.

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 4
Izvor: Unsplash/ Vlad Hilitanu

ODMOR UZ MORE

Ako volite opuštajući pogled na more, šetnje uz more, udisanje morskog zraka, a ne odgovara vam vreva turističke sezone, možda biste trebali razmisliti o odmoru na moru u proljeće ili jesen. Vrijeme je ugodno toplo, često sunčano, a ako dobro isplanirate put i pripazite da izbjegnete kišne dane, bit će vam kao da ste na moru u hladnijim ljetnim danima, samo s puno manje ljudi na ulicama. Odmor na moru ljetni je klasik i ako odlučite ove godine ljetovati na hrvatskoj obali, gdje god odabrali smještaj, nećete pogriješiti jer hrvatska obala i otoci nude pregršt ljepote, kulture i povijesti koje čekaju da budu istražene. Na moru možete odmarati na plaži i u smještaju, možete pronaći neke rekreativne aktivnosti, možete pronaći avanturističke aktivnosti ili iskusiti čari ruralnog turizma, tako da more nudi ponešto za svačije potrebe i želje.

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 5
Izvor: Unsplash/ David Boca

ODMOR U KONTINENTALNOJ HRVATSKOJ

Odmor u kontinentalnoj hrvatskoj ima svoje posebne čari. Najlakše je pristupačan za ljude iz kontinentalne Hrvatske jer vjerojatno u svojoj blizini do sat vremena automobilom imaju mogućnosti uživanja u ruralnom turizmu. Mogućnosti su šarolike – gastro turizam, vinski turizam, lovni turizam, nacionalni parkovi i parkovi prirode… Ako ste u kontinentalnoj Hrvatskoj i želite se odmoriti uz rekreaciju, savjetujemo da odaberete lokaciju u blizini neke staze za šetanje, planinarske staze ili rijeke kako biste dodatno uživali u šetnjama. Ako želite mirniji odmor, izvrsna su agroturistička imanja na kojima možete doživjeti selo, odmoriti se uz prirodu, životinje, domaću hranu i piće.

KAKO PRONAĆI SAVRŠENU LOKACIJU ZA ODMOR U HRVATSKOJ? 6
Izvor: Unsplash/ Avery Meeker

Koju god vrstu odmora i lokaciju odmora od navedenih odabrali, čak da ih i sve iskombinirate u jedno dulje putovanje, ne zaboravite da vrsta i lokacija nisu toliko važne, koliko je važno da se odmorite, zabavite i uživate!

Ako svoj odmor planirate provesti na području Hrvatske, tada smještaj pronađite na našem portalu. Također, iznajmljivači mogu oglasiti smještaje u potpunosti besplatno na www.privatnismjestaj.hr .