KAKO BITI TURIST U SVOM GRADU

ISTRAŽITE SVOJ GRAD KAO TURIST

Zasigurno niste razmišljali da bi grad u kojem živite mogao biti odlično “turističko odredište” za vas. Kao što volite istraživati druge gradove i vaš grad zasigurno krije poneku tajnu iz prošlosti, zgradu, muzej, uličicu kojom niste prošli, a kako biti turisti u vlastitom gradu, saznajte u nastavku.

KAKO ISTRAŽITI SVOJ GRAD…

Najprije morate postati svjesni da ste u prednosti nad stranim turistima koji su došli posjetiti svoj grad jer znate jezik i poznajete ulice. No sigurno nikada baš niste gledali svoj grad iz perspektive turista. Pa kako bi razbili monotoniju i mišljenje o svom gradu koje možda i nije zanimljivo stavite se u cipele nekoga tko prvi put dolazi ovdje i istražuje.

1.PONESITE FOTOAPARAT U ŠETNJU GRADOM

Prva stvar koja bi vam mogla šetnju svojim gradom učiniti zanimljivom je da ponesete fotoaparat i uslikate neke dijelove grada koji su vam zanimljivi. Možete napraviti prava remek djela, nemojte misliti da samo u stranim gradovima možete vidjeti krasne građevine arhitekturu i slično. Samo trebate pogledati u dubinu slike vašeg grada i istražiti ono što ste do sada površno gledali, jer naravno obično je poznato da nikome njegovo mjesto nije zanimljivo.

2.USTANITE RANO I DOČEKAJTE IZLAZAK SUNCA

Kao što bi u nekom gradu koji posjetite ustali i divili se krasnom izlasku sunca, napravite to i u svojem gradu. Možda se iznenadite i doživite krasne doživljaje za koje ste mislili da ih nikada nećete naći baš kod vas. Kada dočekate izlazak sunca zasigurno ćete biti ispunjeni pozitivnom energijom i moć ćete sretniji krenuti u dan, a možda i novo istraživanje vašeg mjesta.

turisti
Izvor: Pixabay/ SplitShire

3.HODAJTE PUTEVIMA KOJIMA INAČE NE IDETE

Kako u današnje vrijeme svi živimo ubrzano, neki bi rekli i dosadno, stalno imamo iste rute koje prolazimo, na putu od kuće do posla, susjedstva, dućana. Zašto ne bi promijenili rutu i prošli puteve kojima inače ne idemo. Zaputite se na rute koje će vam život ovdje učiniti zanimljivijim, a i time ćete istražiti nešto novo. Tamo gdje inače idete autom, zaputite se pješice, jer zašto ne protegnuti noge, promijeniti rutinu i istražiti sebe, a i novi put do mjesta gdje želite ići.

4.NAPRAVITE LISTU MJESTA KOJE ŽELITE OBIĆI U SVOM GRADU

Odlična bi ideja bila da doma sjednete i pripremite se za istraživanje vašeg grada. Napravite popis mjesta koje želite obići u gradu, crkve u koje želite ući, vrtove koji će vas ostaviti bez teksta možda prvi put u životu, sjednite u gradski park i uživajte u mirisima cvijeća i proljetnom povjetarcu, prisjetite se kako je zapravo vaš grad lijep. Posjetite sva mjesta s popisa, uslikajte ljepote grada, jednostavno uživajte u novo istraženom.

istražite grad
Izvor: Unsplash/ David Gabrić

PREDNOSTI KOJE ĆE VAM DONJETI STAVLJANJE TURISTIČKIH NAOČALA U SVOM GRADU

1.UPOZNAVANJE POVIJESTI

Najprije bitno je to da ćete zasigurno bolje upoznati povijest vašeg grada, koja je možda vrlo bogata. Svako mjesto koje obiđete s popisa sigurno će vas zadiviti i otkriti svoje tajne, njih gledajte kao dodatno sakupljeno znanje jer ipak ste onda za par informacija bogatiji. Također, kulturna baština o kojoj ste možda znali malo nudi vam priliku da je dodatno istražite i znate više o kulturi svoga grada.

2.GLEDANJE GRADA DRUGIM OČIMA

Nadalje, gledat ćete grad drugim očima, jer ljepota je tu ali je do sada nismo primjećivali. Naravno, nikada svoj grad ne gledamo kao nama zanimljivu turističku atrakciju, no nakon provedenog dana ili više njih mogli biste početi gledati vaš grad drugim očima. Više ga cijeniti, znati razne informacije koje možete podijeliti s onima koji ih ne znaju, pokazati drugima skrivena mjesta u gradu s najljepšim pogledom, mjesto za piti najbolju kavu baš u vašoj blizini, najbolje mjesto za ići  ispuhati se, odmoriti, otići uživati u svom miru. Također, sigurno ćete saznati i za mnoge prirodne ljepote koje odmaraju tijelo i um te shvatiti strane turiste i odgovoriti si na pitanje; Zašto se i čemu oni toliko dive, a mi to ne vidimo?

turisti dubrovnik
Izvor: Unsplash/ Patricia Jekki

Pa ako ste spremni na istraživanje svog grada, kako bi se osjećali kao potpuni turisti – bila bi dobra ideja unajmiti smještaj izvan vaše kuće i rezervirate ga na PrivatniSmjestaj.hr!😉