7 SLAPOVA NASLOVNA

ISTRAŽITE STAZU 7 SLAPOVA

Priroda je oduvijek bila najbolji izvor aktivnog odmora, najbolji „punjač baterija” nakon stresnog tjedna i najljepši prizor za oči. Okrenutost prirodi posebno je došla do izražaja u uvjetima kada se manje, rjeđe ili veoma rijetko međusobno družimo, a posebice kada izbjegavamo zatvorene prostore.

I oni koji nisu imali afiniteta prema šetnjama, pješačenju, planinarenju i drugim aktivnostima u prirodi, nekako su obgrlili sve blagodati koje nam iste pružaju, a mnogi su u tim aktivnostima pronašli i hobije koji su postali sastavnim dijelom života. U ovom članku istražit ćemo popularnu pješačku stazu Istre – 7 slapova.

No, prije informacija o ovoj kružnoj stazi važno je napomenuti da je staza prikladna i za planinare rekreativce kao i one s iskustvom. Riječ je o stazi srednje zahtjevnosti. No, staza je poprilično dugačka (cca. 15 km) te ima određenih težih dijelova pa se početnicima savjetuje kretanje po jednostavnijim dionicama. Kako biste prošli ovu stazu trebat će vam realno minimalno 5:30 sati. Bez obzira na vrijeme, određeni dijelovi staze su veoma skliski, stoga ni ne pomišljajte kretati na ovu turu bez adekvatne planinarske obuće. Također, s obzirom na dužinu staze ne bi bilo naodmet ponijeti dovoljne zalihe vode i hrane.

Gojzerice

STAZA 7 SLAPOVA

Kada se zelenilu, kamenim gorostasima, slapovima, rijeci i rječici, jezercima, pećinama, stazicama, povijesnom mostu i tradicionalnim istarskim selima pridoda boravak i fizička aktivnost u zdravom okruženju, vjerujemo da već sada mnogi od vas ozbiljno razmišljaju o odlasku u ovu kružnu pješačko – planinarsku pustolovinu.

Ukoliko želite proći cijelu stazu i sve planinarske punktove trebali biste se automobilom uputiti prema Buzetu. Tamo je najbolje parkirati na parkiralištu pored Istarskog vodovoda ili lijevom makadamskom cestom nastaviti dalje uz rijeku Mirnu. No, imajte na umu da ukoliko su prethodili kišni dani, makadamska cesta bit će teško prolazna automobilom.

Buzet

Samo početak staze je poprilično nezahtjevan, a izrazito slikovit. Ubrzo će vas dočekati rječica Draga, slap Zagon, mostići, zelenilo šume te drugi slap – Bačva i rudarska okna.

Bačva

Slijedi još relativno kratko pješačenje i doći ćete do najimpozantnijeg slapa pod nazivom Vela peć. Oni odvažniji moći se se zaljuljati užetom i na taj način skoro pa „dohvatiti” sam slap. Ovo vam može biti (već) prva točka gdje ćete napraviti kraću pauzu jer se podno kamenog gorostasa/ peći nalazi veći kameni plato. Naravno, diljem staze su markacije.

Vela peć

Nakon fotografiranja i/ili odmora pored Vele peći, vratit ćete se nazad na stazu i slijedi najzahtjevniji dio. Uspinjanje koje slijedi je po skliskom i nezgrapnom kamenju i metalnim stepenicama, no uz stazu je sajla koja će vam pomoći pri uspinjanju stijenom Greben. Sav umor prilikom uspinjanja vrijedit ćete kada ugledate pogled ispred vas. Imat ćete osjećaj da ukoliko se oblaci još malo spuste, da ćete ih moći rukom dotaknuti.

pogled Buzet

Skrenite s „glavne staze” kako biste vidjeli slap Mala peć, a potom slijedi ugodna šetnja kroz šumu i možda najzvučnija točka – kameni Napoleonov most.

Mala peć

Nastavite putem dalje jer slijedi dio koji je idealan za sve one koji daju prednost civilizaciji napram divljini prirode. Sljedeća postaja bit će slatko, djelomično napušteno, autohtono istarsko selo Kuhari. Imate li snage dalje, bit ćete nagrađeni možda i najljepšim prizorom staze (premda je veoma nezahvalno govoriti o najljepšim prizorima i isticati određena). Riječ je o napuštenom selu Kotli koje je poznato po veličanstvenim usjecima u kamenju koje je napravila rijeka Mirna. Uživajte u slapu, pogledu na tirkizno – zelene kotle, a ovo vam može biti i odlična stanica za malo duži predah. Također, u Kotlima je i restoran (dobro je imati tu informaciju na umu).

Kotli

Nakon kraće ili duže stanke nastavite dalje jer vas očekuje predivno jezero koje kreira slapić Zelenšćak. Zadnja postaja na stazi 7 slapova je slap Grjok. Odmorite se na klupicama jer slijedi povratak!

POVRATAK STAZOM 7 SLAPOVA

Staza 7 slapova ima 2 smjera. Ovo što je nama bio polazak, drugima je povratak, no vjerujemo da je puno jednostavnije savladati uspon kada ste u naponu snage, nego savladati silazak niz (često) sklizavo kamenje i metalne stepenice nakon višesatnog hodanja.

Ukoliko ste se odlučili ići „našom”, tj. Rutom koju preporučuje i TZ Buzet, tada vam na povratku slijedi i mala zabava. Riječ je o tri prelaska preko rijeke od kojih je jedino zadnji preko mosta, stoga da se vratimo na sami početak, kvalitetna obuća je ključna!

Na kraju same staze, moći ćete si priuštiti i bisku, istarski teranino, a pivoljupci bi trebali probati izvorno buzetsko pivo.

Random

Teško je i nezahvalno reći koja je planinarska staza u Istri najljepša jer ih je toliko mnogo i svaka ima svoje posebnosti. Staza 7 slapova je idealan aktivni odmor tijekom proljeća i rane jeseni jer će vode biti dostatno, no ne i previše te se nećete previše smočiti. Tijekom ljetnih mjeseci vodostaj rijeke Mirne je u padu pa se može dogoditi da nećete doživjeti svu impozantnost 7 slapova. Nasuprot ljetu, zima pak ima svoje čari jer ćete doživjeti Kotle, a i mnoge druge dijelove u slikovitom zimsko – zaleđenom ugođaju. Želite li uživati u zelenilu, mirisu samoniklog bilja, žuboru slapića, impozantnom pogledu na Buzet i okolicu, tada biste svakako trebali odabrati omiljeno godišnje doba, ulaštiti gojzerice i uputiti se u istraživanje ljepota staze Sedam slapova.