zdravstveni turizam Istre

ISTRA KAO ODREDIŠTE ZDRAVSTVENOG TURIZMA

Istra je oduvijek bila usmjerena na brigu o zdravlju i razvijala svoj zdravstveni turizma. Zato u potrazi za dobrim toplicama, kirurgom ili rehabilitacijom zaputite se u Istru.

Vrlo je bitno za reći da se zdravstveni turizam dijeli na tri grane, a to su:

  • Lječilišni turizam
  • Wellness turizam
  • Medicinski turizam

Zdravstveni turizam u Istri potječe još od doba Rimljana koji su na području današnjih Istarskih toplica koje su jedini izvor termalne vode u Istri njegovali zdravstvo, wellness i rehabilitaciju.

Samim ulaskom u Istru ušli ste u područje zdravlja baš zbog toliko prirodnih čimbenika dobrih za vaš organizam. Morska voda, mediteranska klima i aromatično raslinje za vaše zdravlje čine samo dobro.

 LJEČILIŠNI TURIZAM

Lječilišni turizam naziva se još i rehabilitacijski ili toplički, a provodi se u toplicama ili bolnicama. Najpoznatije toplice u Istri su lječilište Istarske toplice koje se nalaze  u Motovunskoj šumi te su pobijedile u izboru za top destinaciju godine u potkategoriji  „Najuspješnija destinacija turizma zdravlja“. Istarske toplice svrstavaju se među prva tri termalna izvora u Europi. Medicinsko rehabilitacijski centar ima i personalizirani pristup pacijentu. Zatim, vrlo poznata bolnica za ortopediju i rehabilitaciju prim. dr. Martina Horvata koja datira još iz doba Austro- Ugarske. Bavi se raznim vrstama terapije i rehabilitacije uz korištenje pansiona ili polupansiona. Do sredine 90. -ih bila je aktivna i kirurgija nažalost danas nije.

lječilišni turizam
Izvor: Unsplash/ Matt Bennett

WELLNESS TURIZAM

Wellness turizam najpopularnija je i najrasprostranjenija grana zdravstvenog turizma. Za razvoj wellnessa nisu potrebni prirodni ljekoviti činitelji iako je njegovo razvijanje lakše uz to. Wellness možete susresti u sklopu brojnih hotela, a kada je wellness u sklopu hotela, hotel sam sebe diže na ljestvici popularnosti. Također, wellness se možete susresti potpuno odvojeno od hotela kao zasebni wellness centar. U Istri se nude neki od najboljih hotela koji u sebi imaju wellness odjeljak, a neki od njih su Kempinski hotel Adriatic, hotel Coral Plava Laguna, hotel Ambasador i mnogi drugi. Danas možemo susresti razne vrste wellness turizma, a neke od njih su emocionalni wellness gdje spoznajete pozitivne osjećaje i optimizam, intelektualni wellness gdje dobijete želju za učenjem i usmjeravanjem sebe u nekom kvalitetnijem smjeru u životu, fizički wellness obuhvaća fitness i efikasnost u poslu koji obavljate. Nadalje tu je socijalni i duhovni wellness koji čine osobu zadovoljnom i pomaže im da spoznaju svoju vrijednost i pravilnu komunikaciju s drugima. Wellness turizam se može svrstati u programe očuvanja zdravlja i prevencije te programe namijenjene ljepoti, rekreaciji i opuštanju. Zaputite se u Istru i iskusite čari wellness turizma koji vas zasigurno neće razočarati.

WELLNESS
Izvor: pixabay/ rhythmuswege

MEDICINSKI TURIZAM

Medicinski turizam je definitivno najbrže rastuća grana zdravstvenog turizma. Vrlo često ljudi misle da je zdravstveni i medicinski turizam sličan, no glavna im je razlika što medicinski turizam obuhvaća konkretne medicinske zahvate te preventivne aktivnosti dok se zdravstveni turizam bazira na održavanju, poboljšanju zdravlja i prevenciji bolesti. Medicinski turizam također se grana na samo dvije vrste estetski i dentalni turizam. Kada govorimo o medicinskom turizmu, bitno je spomenuti da se kod njega podrazumijevaju putovanja na određena odredišta radi zdravstvene zaštite. Medicinski turizam obuhvaća kirurške zahvate, stomatološke i kozmetičke tretmane. Neke od ustanova medicinskog turizma su dentalna klinika Identa, dentalna klinika Morelato, Lovrić Medical, dentalni centar Rident i slični. Istra je zaista prepuna mjesta gdje vam se nude estetske korekcije i dentalni tretmani. Medicinski turizam iznimno je rasprostranjen i gotovo u svakom većem gradu možete naići na neku od boljih poliklinika medicinskog turizma. Nikada vam ne može biti loša ideja otići na estetsku kirurgiju u Istru i prepustiti se u ruke jednima od najboljih kirurga u Hrvatskoj. Isto vrijedi za dentalnu estetiku i kirurgiju, koja je mnogima vrlo bitna i neizbježna u životima.

DENTALNA MEDICINA
Izvor: Unsplash/ Yusuf Belek

Dajte Istri priliku i upoznajte zdravstveni turizam diljem ovo prekrasnog poluotoka i rezervirajte svoj smještaj,
Apartmani Istra na PrivatniSmjestaj.hr!