GRAD VRBOVSKO

IDILIČNI ODMOR U ISTOČNOM DIJELU GORSKOG KOTARA

Ako tražite idilu u Lijepoj našoj koja će vas oduševiti i ljeti i zimi zaputite se u Gorski kotar u lijepi gradić Vrbovsko koji se sakrio na istok Gorskog kotara.

GRAD VRBOVSKO

POVIJEST GRADA

Prvi pisani izvori povijesti ovog grada nalaze se u crkvenim ispravama iz 15. stoljeća. Ta tri najveća naselja Lukovdol, Moravice i Vrbovsko prvi put se spominju u ispravi iz 1481. godine. Jedno vrijeme i Frankopani su bili vlasnici ovih naselja. Ova naselja gotovo su nestala tokom turskog pustošenja. Povijest Vrbovskog osobito krasi povelja kojom Josip II. 1785. godine izdvaja Vrbovsko iz vlastelinstva i dodjeljuje mu titulu kraljevskog trgovišta. Tom poveljom ovaj gradić  je dobio gradski magistrat, sud i gradsku samoupravu, a nekadašnji kmetovi postali su slobodni građani kraljevskog trgovišća. Današnji  ustroj i izgled grada Vrbovskog započeo je1962. godine kad su se općine Vrbovsko, Moravice i Severin.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

Dvorac Zrinsko- Frankopanski bio je u vlasti Frankopana Tržačkih, kasnije prelazi u posjed Nikole Šubića Zrinskog, njegove žene Katarine i sinova Jurja, Krste i Nikole. Sami dvorac Severin je više puta obnavljan, a ono kako danas izgleda potječe iz 1803. godine u vlasništvu Oršića. Pri tom uređenju obnovljen je vrt, park i zvjerinjak. Nažalost sama unutrašnjost dvorca nije otvorena za javnost, no pored dvorca napravljen je perivoj, spomenik parkovne arhitekture. Perivoj je uređen zaista čarobno, obogaćen rijetkim vrstama drveća kao što su javor, crvena bukva i čempres za kojeg nije uobičajeno da uspijeva u goranskim šumama. Među krsnim drvećem nalazi se i ribnjak, a niz liticu nedaleko od dvorca napravljene su stazice koje vode sve do Kupe. Svakako najzanimljiviji detalj koji krasi ulaz u sam dvorac je vidikovac s kamenom šternom s kojeg se može doživjeti predivan pogled na Kupu i njen tok koji vijuga livadama i šumama.

Crkva blažene Djevice Marije na nebo uzete jedna je od najstarijih crkava na području Gorskog kotara. Smještena je na povišenom dijelu u središtu naselja. Zahvaljujući ljudima koji brinu o izgledu, a pogotovo župniku crkva je prekrasnog hortikulturnog uređenja, a 2002. godine je osvojila Zeleni cvijet  sa srebrnim znakom u konkurenciji najljepšeg sakralnog objekta kontinentalne Hrvatke.

Kapela svetog Franje Ksaverskog nalazi se u naselju Rtić kod Lukovdola, te je ona najstariji vjerski objekt na području grada Vrbovskog. Temeljito je obnovljena 1713. godine, a u oj je kapeli sačuvan prekrasan i vrijedan inventar. Pripada renesansno-baroknog stila, ima zlatan oltar koji zauzima cijelu visinu i širinu svetišta. Osim glavnog oltara postoje još 2 oltara od pozlaćenog drva. Ovi oltari spadaju u najvrijednije spomenike kulture te vrste u Gorskom Kotaru.

PRIRODNE LJEPOTE

Kamačnik idealno je mjesto za aktivni odmor, šetnje, igre, piknike, a ujedno i jedna divota koja krasi ovaj kraj. Ubraja se u 5 najdubljih izvora u Republici Hrvatskoj. Na samom ušću smješten je restoran gdje isto tako možete nakon igre uživati u dobrom jelu i piću. Do samog ušća dolazi se automobilom, a nije daleko ni željeznička stanica.

Kupa, rijeka koju nazivaju gorskom ljepoticom kroz Vrbovsko protječe dužinom  25 km, bogata je raznim obalama i koritima, dakle pogodna je za kupače, ali i kanuing i ribolov. Posebno je atraktivna i novo izgrađena šetnica koja je idealna za bicikliranje, šetanje i samo uživanje u krajoliku. Također ako odlučite doći na duže uz Kupu na obali smještene su kućice za boravak

Čogrljevo jezero smješteno je u mjestu Moravice, koje je poznato željezničko čvorište. Samo jezero je smješteno 8 km od Vrbovskog. Izvor ovog jezera sačinjava se od 5 malih izvora koji se ulijevaju jezero. Šetnica koja je smještena uz jezero oduševit će vas pogotovo jer će vas očaravati mirisi čarobne crnogorične šume.

DOGAĐANJA

Bundevijada je izložba autohtono uzgojene hrane i običaja gorskog Kotara, najpoznatija je u tom mjestu. Tada je cijeli grad okićen bundevama, te se građani mogu natjecati sa slikama svog ukrašenog kutića. Također održavaju se natjecanja u najboljem specijalitetu od buće odnosno „Najfinijeg slanog i slatkog jela“ te izbor za najmanju, najveću i najinteresantniju bundevu. Zato sudjelujte i vi na Bundevijadi i dobro se zabavite i najedite specijaliteta od buće.

Ako vas je zaintrigiralo ovo mjesto obogaćeno tradicijom i stvoreno za odmor rezervirajte svoj boravak na PrivatniSmjestaj.hr!