Idemo u Jelas polje

IDEMO DIVNIM KRAJOBRAZOM JELAS-POLJA

Jelas polje jedno je od poznatijih zaštićenih područja u Hrvatskoj, a može se smatrati i jednim od najvećih, pa se tako neke od općina nalaze većinski u zaštićenom području Jelas polja kao na primjer općina Bebrina.

Obilježava ga biološka i krajobrazna raznolikost, te ga mnogi smatraju najposebnijim prirodnim dijelom Hrvatske. Jelas polje prostire se na 20000 ha od rijeke Save na jugu do sjeverne granice.

ŽIVOTINJSKI SVIJET RIBNJAKA

Ribnjaci Jelas su posebni ornitološki rezervat koji se smatra pravim malim rajem za ptice, mnoge vrste kao što su gakovi, žličarke, sive guske žute i bijele čaplje tamo su našle svoje stanište i tamo se gnijezde i uživaju u svom prekrasnom domu. Polja koja se nalaze u okolici ribnjaka su hranilišta ždralova. Osim pticama, Jelas polje dom je i mnogobrojnim vodozemcima kao što su razne žabe, a mogu se naći i šišmiši i vidre te barska kornjača i vretence. Sve one životinjice koje vole vodu i ovakva staništa svoj su dom pronašla ovdje na prostranom području Jelas polja.

Zanimljivo je kako je područje Jelas polja počelo sve više privlačiti bijele rode te u ovo područje sve više dolaze parovi roda i gnijezde se, a sve to zahvaljujući hrani koja je ponuđena na samom ribnjaku, u pritocima rijeke Save, travnjacima i poljima. Najviše roda po krovovima možemo vidjeti na krovovima u selu Slavonski Kobaš. Nakon ove županije najviše roda smjestilo se u Brodsko posavskoj županiji.

JELAS POLJE

Jelas polje nekada je bilo veliko močvarno područje u koje su se ulijevale Sava i njezini pritoci. Veći dio područja je isušen izgradnjom nasipa, no 70-ih godina 20. stoljeća veći dio površine pretvoreno je u ribnjake kakve danas poznajemo.

Jelas polje proglašeno je međunarodno važnim područjem za ptice ili tako zvano IBA područje. Područje Jelas polja najpoznatije je po ždralovima no zaista je fascinirajuće kakve sve životinje se tamo mogu pronaći.

Jelas poljem teče rijeka Mrsunja. Na toj rijeci poznato je uzgajalište šarana. Veći dio polja pretvoren je u plodno tlo na kojem se uzgajaju žitarice te krmno i industrijsko bilje. Također je rašireno stočarstvo i lov. Najčešće se love srne, jeleni i divlje svinje.

ZNAMENITOSTI

Neke od važnijih znamenitosti Jelas polja svakako su vrijedne posjete. Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije u Slavonskom Kobašu napravljena je u gotičkom stilu, a organizirana su i tradicionalna hodočašća i procesije prema ovom svetištu. Slavljenje Gospe u ovom području započelo je još u 13.stoljeću. Vrijedi spomenuti i grad Slavonski Brod koji je smješten uz istočnu granicu Jelas polja, a u njemu je najznačajnija znamenitost barokna tvrđava i barokna crkva Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom.

SVETIŠTE GOSPE KLOŠTARSKE

Iako se u samom Slavonskom Kobašu koji je iznimno poznat u ovom području po brojnim crkvama pokraj ovog mjesta nalazi se svetište Gospe Kloštarske. To je najstarije marijansko svetište na području Požeške biskupije. Nekada je na ovom mjestu bila templarska crkva i samostan, a štovanje Majke Božje u ovaj kraj donijeli su još cisterciti u 13. stoljeću iz Kutjeva. Na tom mjestu kasnijih godina crkvu su podignuli franjevci. Nakon protjerivanja Osmanlija ljudi su počeli iznimno štovati Majku Božju Kloštarsku, a na blagdan Velike Gospe to svetište pohodi više od 10 tisuća ljudi.

Kao što možemo primijetiti osim veličanstvenih prirodnih ljepota koje nudi Jelas polje, uz tolike raznolikosti flore i faune ono nudi i fenomenalne znamenitosti i mnoge crkve sa zanimljivim povijesnim značenjima. Sve su one stare, a i dan danas se u njima zadržala tradicija i puk koji vjerno prisustvuje misnim slavljima i raznim procesijama. Pokazuju pravo zajedništvo malih mjesta i na to svakako mogu biti ponosni. Vrijedi posjetiti neke od ovih slatkih mjesta i istražiti više o zanimljivoj povijesti, kako cijelog Jelas polja tako i određenog mjesta u kojem boravite.

IDEMO DIVNIM KRAJOBRAZOM JELAS-POLJA 4
Izvor: https://pozeska-biskupija.hr/wp-content/uploads/2017/07/13669397_1353581151322838_6984008047640947893_o.jpg

Zaputite se zato u područje Jelas polja i uživajte u blagodatima Majke prirode, a ako u blizini posjedujete jedinice obiteljskog smještaja, oglasite ih na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr!