Hrvatska: vodič za turiste avanturiste

Hrvatska: vodič za turiste avanturiste

Hrvatska je odlična meka za avanturiste i one koji vole istraživati nove destinacije i nesvakidašnje lijepe prirodne ljepote. Sa svojim nevjerojatnim plažama, prekrasnim planinama i netaknutim prirodnim ljepotama, Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi turistima koji vole opuštati se upuštanjem u avanture.

Adrenalinski i avanturistički turizam u Hrvatskoj postaje sve popularniji zbog sve veće ponude aktivnosti i atrakcija koje nude izazov i uzbuđenje. Hrvatska je poznata po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru, ali također nudi mnogo opcija za one koji traže nešto više od običnog odmora i klasičnih “morskih radosti”.

Kad smo kod mora, ako volite ljetne aktivnosti uz more, Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi. Od različitih poligona na moru, ronjenja s bocom i istraživanja podmorja, vožnje na jet-skiju i tzv. banani, pa sve do organiziranih izleta brodom tijekom kojih je moguće promatranje delfina. Također postoji mogućnost iznajmljivanja brodova i jedrilica za one koji žele istražiti lokalne otoke i uživati u pogledu na more, uz stručno vodstvo naravno. A okrene li na buru, razina adrenalina će zasigurno porasti.

Ronjenje s bocama u Jadranu

Svi oni koji su ljubitelji avantura na rijekama, mogu se okušati u organiziranom raftingu na rijekama kao što su Mrežnica ili Cetina, kajakingu ili vožnji kanuom na Dravi, Gackoj, Kupi itd.

Ako volite avanturističke aktivnosti koje podrazumijevaju da ćete osjetiti tlo pod nogama, Hrvatska i njezina brojna brda i planine odlično su odredište za ljubitelje planinarenja. Hrvatska ima veoma dobro uređene markacije, stoga pratite li ih i uputite li se na planinarenje s adekvatnom odjećom, obućom i tijekom lijepog vremena, nećete HGSS-u zadati dodatnog posla. Ono što je posebnost planinarenja Hrvatskim brežuljcima i planinama su raznovrsne vrste flore, od kojih su mnoge i zaštićene, ali nije ni rijetkost da ćete tijekom pješačenja ugledati kakav spomenik iz davno prošlih doba. Zasigurno najljepši dio planinarenja je dolazak na odredište i uživanje u pogledima na predivne pejzaže, a s mnogih planinarskih odredišta u Hrvatskoj pruža se pogled i na more. Neka od najdražih odredišta zaljubljenicima u pješačenje i planinarenje su: Biokovo, Dinara, Učka, Velebit, Papuk, Psunj, Risnjak itd.

Mnoge avanturističke aktivnosti diljem Hrvatske omogućene su i diljem predivnih nacionalnih i parkova prirode Hrvatske. NP Brijuni i Mljet možete primjerice razgledati i s morske strane, veslajući kanu. Određeni dio NP Plitvička i Krka jezera možete istražiti vožnjom biciklom, a podmorje je posebno zanimljivo razgledati organiziranim obilaskom s licenciranim roniocima u NP Kornati i PP Telašćica.

Nacionalni i parkovi prirode idealan su odabir za ljubitelje avanturizma

Ako istraživanje podzemlja u vama pobuđuje adrenalin, možete se iskušati u speleologiji i vođenom istraživanju podzemnih pećina, jama i špilja u Hrvatskoj. Zemlja ima mnoštvo prirodnih pećina koje nude izazov i uzbuđenje za iskusne speleologe, kao i obilje prilika za učenje i razvoj ovog sporta. Neke od najpoznatijih špilja su Baraćeve špilje, Manita peć, špilja Vrelo, Veternica itd.

Aktivnosti u zraku ubrzat će otkucaje srca i najvatrenijim ljubiteljima adrenalina. Avanture u vidu zračnih sportova u Hrvatskoj podrazumijevaju letenje avionom, helikopterom, paragliding, skok s padobranom. Možete isprobati svoje pilotske sposobnosti ili se opustiti i uživati u prekrasnom pogledu s visine. Ove aktivnosti omogućiti će vam sagledavanje svijeta iz ptičje perspektive, a pogled s visine na prekrasne hrvatske pejzaže svakako je nezaboravan doživljaj.

Avanturistički sportovi u zraku

Ljubiteljima avanturizma svakako su poznati adrenalinski parkovi, kojih u Hrvatskoj ima od obale pa sve do kontinenta. Svi ovi adrenalinski parkovi nude zabavno adrenalinsko iskustvo za sve uzraste. Neke od aktivnosti koje se nude u adrenalinskim parkovima su zip-line, paintball, laser tag, vožnje quadovima, različiti poligoni, gađanje meta pomoću luka i strijele, ljudski stolni nogomet, viseći mostovi, gigantska ljuljačka itd. Neki od najpoznatijih adrenalinskih parkova u Hrvatskoj su Rizvan, Ogi, Kupjak, Medulin, Amazinga, Glavani, Likos, Duboka itd. Ako želite malo više avanture u svom životu, posjetite jedan od ovih parkova i uživajte u različitim aktivnostima

Oni kojima se aktivnosti mjere u isplesanim satima, Hrvatska će također biti odličan izbor. Hrvatska je poznata po, svake godine sve više, festivala i glazbeno-zabavnim događanjima. Vjerojatno najpoznatiji ljetni festival je elektronski festival Ultra Europe, ali tu su i INmusic festival u Zagrebu, Sonus na Zrću, Sea Star festival u Umagu, Dimensions festival u Tisnom, Seasplash kod Šibenika ili pak ulični festival poput Špancirfesta.

festivali u Hrvatskoj

Hrvatska je savršena destinacija za one koji se vole opustiti na plaži ili upustiti se u avanture. Sa svojim prekrasnim plažama, planinama, parkovima prirode, zabavnim parkovima, ali i bogatom kulturno-povijesnom baštinom, kao i gastronomskom ponudom Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi turistima svih vrsta.

Želite li iskusiti višu dozu adrenalina i provesti svoj odmor avanturistički, pobrinite se za rezervaciju smještaja na vrijeme putem portala Privatni Smještaj.