Grad na pijesku

GRAD NA PIJESKU

Osjetiti pješčano tlo pod nogama zvuči kao idealan odmor, zar ne? No, što kada vam kažemo da se ne radi o mjestu koje se nalazi uz obalu.

Nastavite čitati i saznajte više o gradu koji je nastao na pješčanim humcima, naplavnom nizinskom prostoru te plodnim terasama između rijeke Drave i sjevernih obronaka Bilogore.
Pogađate, riječ je o Đurđevcu, gradu izgrađenom na pješčanom brežuljku u podravskoj nizini.

KAKO SE RAZVIJAO GRAD NA PIJESKU

Dobra geografska lokacija – usred močvare na povišenom pješčanom brdašcu – prepoznat je u povijesti kao odlična pozicija za gradnju mjesta koji će služiti za obranu od napada tijekom srednjeg vijeka. Grad na pijesku se prvi put spominje 1237. godine, a u 14. stoljeću Sulejman I. Veličanstveni pljačka ovaj prostor pa se oko kaštela gradi obrambeni zid i manje obrambene kule. U 15. stoljeću Đurđevac postaje gradsko naselje, u 16. stoljeću središte Đurđevačke kapetanije, dok u 18. stoljeću biva sjedištem Đurđevačke pukovnije. Osim neobičnog tla, đurđevačko gospodarstvo tijekom 18. i 19. stoljeća temeljilo se na neobičnoj djelatnosti – sadni bijelog duda kako bi se uzgojio dudov svilac te potom vadile svilene niti koje bi se potom slale na tkanje u Osijek. 20. stoljeće predstavlja doba modernizacije Đurđevca, ponajprije zbog nalazišta plina. Danas u Đurđevcu živi oko 8000 stanovnika te je područno središte tog dijela Podravine.

Utvrda Stari grad u Đurđevcu
Izvor: https://visitdjurdjevac.hr/stari-grad/

KULTURNE ZNAMENITOSTI GRADA NA PIJESKU

U bogatoj kulturnoj baštini Đurđevca posebice se ističe Stari grad koji je registrirani spomenik kulturne baštine, a datira iz 14. stoljeća. Iako je ova fortifikacija tijekom povijesti imala prvenstveno obrambenu svrhu, smirajem situacije tijekom 20. stoljeća Stari grad zaprima različite namjene dok se danas u njemu nalazi Muzej Grada Đurđevca. Osim same utvrde, posebnu vrijednost Starom gradu daju 4 galerije, a među istima se posebice ističe galerija Donacija Ivana Lackovića Croate u kojoj se nalazi bogata zbirka djela ne samo ovog poznatog hrvatskog slikara, već i preko 200 ostalih umjetnika iz drugih zemalja svijeta.

Muzej grada Đurđevca
Izvor: https://visitdjurdjevac.hr/muzej-grada-durdevca/

U selu Čepelovac moguće je razgledati dvor Barnagor koji je građen 60-ih godina 19. stoljeća te je predstavljao ne samo ladanjski do obitelji Trezić, već i okupljalište umjetnika i ljubitelja prirode.

Dvor Barnagor u Đurđevcu
Izvor: https://visitdjurdjevac.hr/dvor-barnagor/

U naselju Sveta Ana nalazi se poučna staza uz koju ćete moći razgledati kapelicu sv. Antuna, gradinu Tybonyncz, ostatke kaštela, uživati u pogledu s vidikovca te nezaobilaznu crkvu sv. Ane uz koju se nalazi vodenica.

Vodenica Sveta Ana pored Đurđevca
Izvor: https://visitdjurdjevac.hr/vodenica-sveta-ana/

Ljubitelji sakralnih zdanja uživat će u razgledavanju župne crkve sv. Jurja, drvenoj kapeli sv. Rozalije, kapeli Trpnog Isusa, kapeli Srca Isusova te kapelici Blažene Djevice Marije od 7 žalosti.

Ne propustite razgledati Muzej grada Đurđevca, Etno muzej Slavko Čamba, Etno imanje Karlovčan, a svi zaljubljenici galerija uživat će u posjeti tzv. Galerijskim cestama uzduž kojih se nalazi 18 različitih galerija.

PRIRODNE ZNAMENITOSTI GRADA NA PIJESKU

Ljubitelji prirode, posebice tijekom njezinog zelenog doba, uživat će u Đurđevcu i okolici. Sjevernije od Đurđevca možete uživati u rijeci Dravi, umjetnim jezerima, barama i vodotocima. Osim Drave, posebno su slikoviti obronci Bilogore na kojima raste hrast kitnjak i obični grab. No, glavna prirodna atrakcija Đurđevca je svakako pijesak. Đurđevački pijesci nazivaju se još i Pesci, Krvavi peski, ali i Hrvatskom Saharom. Riječ je o području koji se nalazi paralelno od desne obale Drave. Đurđevački pijesci nastali su kao posljedica odleđivanja ledenjaka tijekom zadnje pleistocenske oledbe te topljenjem erodirali tadašnje Alpe koje su se nalazile na ovom području, a Drava je svojim protokom dodatno usitnjavala glacijalne sedimente. Zbog jakih vjetrova koji su u to doba puhali, stvarali su se riječni nanosi koji se danas mogu sagledati u obliku dina. Istočni dio Đurđevačkih peska 1963. godine biva proglašen posebnim geografsko – botaničkim rezervatom. Iako izgledaju veoma atraktivno i pomalo nestvarno, pijesci su predstavljali problem za lokalne ratare koji su kroz desetljeća pošumljavanja uspjeli ukrotiti silni pijesak. Nevjerojatno, no baš na području Đurđevačkih peska raste 130 biljnih vrsta što Srednje Europe to i panonskog dijela. Osim biljnog svijeta, na području Peska posjetitelji mogu sagledati jarebice, srndaće, zečeve, fazane, a i riblji svijet je bogat.

Đurđevački pijesci
Izvor: https://visitdjurdjevac.hr/durdevacki-peski/

OKRJEPA NAKON AKTIVNOG ODMORA

Na području Đurđevca razvijen je cikloturizam pa će svi ljubitelji istraživanja moći putem biciklističkih staza istraživati prirodne i kulturne znamenitosti. Također, ljubiteljima jahanja nudi se prilika da jašu na području Đurđevca, a razvijeno je također i terapijsko jahanje. Naravno kako je riječ o vodi bogatom području, ovo područje idealno je za ljubitelje ribolova, ali i lovnog turizma. Svoju dozu adrenalina možete pronaći u paintballu ili posjeti športsko – rekreativnom centru. Naravno, nakon kvalitetnog umora, trebalo bi okrjepu pronaći u lokalnoj podravskoj kuhinji. Đurđevačka gastro scena nudi fast food, pizzerie, ali i restoran te pivnicu gdje možete uživati u podravskim delicijama poput zlevanke, pajdaše, kotlovinu, fiš paprikaš hlebinsku juhu, štrukle u slatkoj i slanoj verziji i mnogim drugim delicijama.

Podravska gastro ponuda u Đurđevcu
Izvor: https://tzp-sredisnja-podravina.hr/podravska-kuhinja-gastronomski-uzitak-za-oci-i-nepce/

Posjedujete li smještaj na području Podravine oglasite ga brzo i jednostavno na specijaliziranom portalu PrivatniSmjestaj.hr!