GDJE SE NALAZE NAJZANIMLJIVIJI I MANJE POPULARNI SPOMENICI U HRVATSKOJ?

GDJE SE NALAZE NAJZANIMLJIVIJI I MANJE POPULARNI SPOMENICI U HRVATSKOJ?

Dobro je poznata činjenica da su hrvatska povijest i kultura bogate, čemu nam svjedoče različite povijesne građevine i spomenici koji vrlo lako privlače brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Također, neke od veoma poznatih hrvatskih povijesnih znamenitosti su stare dubrovačke zidine, povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom, šibenska katedrala sv. Jakova, Eufrazijeva bazilika u Poreču i slične znamenitosti o kojima se često govori i piše kako su neizostavni dio svakog putovanja u ta mjesta. Ipak, postoje i manje poznati spomenici u Hrvatskoj koji iza sebe kriju zanimljive tajne i priče, a u nastavku pročitajte gdje se oni nalaze.

ZAGREB – BRONČANA SKULPTURA DORE KRUPIĆEVE

Zagreb ima brojne spomenike koji predstavljaju svete ili povijesne osobe, ali među njima se krije spomenik jednoj izmišljenoj djevojci, liku hrvatske književnosti, koja je samo prema priči bila stanovnica Zagreba. Radi se o Dori Krupićevoj, liku iz romana „Zlatarovo zlato“ Augusta Šenoe, koji se smatra prvim hrvatskim povijesnim romanom. Roman je izdan 1871., a radnja je smještena u Zagreb u 16. stoljeću gdje se odvija zabranjena ljubav između plemića i zlatarove kćeri koja pripada građanskom sloju društva. Zlatarovo zlato je njegova kćer Dora Krupić koja je bila iznimno lijepa, dobra i plemenita, ali je otrovana zbog neuzvraćene ljubavi. U romanu Dora je stanovala u Kamenitoj ulici, u kojoj se dandanas nalazi njezina brončana skulptura koja je rad kipara Ive Kedrića, a postavljena je 1929. godine.

ISTRA – ALEJA GLAGOLJAŠA

Ako ljetujete u nekom istarskom mjestu, zanimljiv spomenik koji treba vidjeti jest Aleja glagoljaša koja je kompleks spomenika koji su podignuti u čast glagoljice i njezine povijesti na tlu Hrvatske. Glagoljica je pismo koje je kreirao Konstantin, odnosno sv. Ćiril iz Soluna u Grčkoj i sa svojim bratom Metodom je to pismo proširivao među Slavenima, pa tako i Hrvatima. Aleja glagoljaša nalazi se između istarskih gradića Roča i najmanjeg grada na svijetu Huma, a započinje od Roča Stupom Čakavskog sabora i nastavlja se s deset ostalih spomenika od kojih je posljednji Humska vrata. Hum se može obići nakon ture Alejom glagoljaša u svega 5 minuta, ali njegove očuvane zidine vraćaju posjetitelje u povijest, stoga je svakako vrijedan posjeta. Hum je odnedavno postao i grad biske, rakije s imelom čija tradicionalna receptura potječe iz Huma.

SPLIT – SPOMENIK GRGURU NINSKOM

Priča se da ako ste bili u Splitu, a niste vidjeli kip Grgura Ninskog i dotaknuli mu palac, propustili ste priliku da vam se ispuni želja. Naime, za ovaj kip vlada vjerovanje da ako primite Grgurov palac i poželite želju, ta želja će vam se sigurno ispuniti. Brojni posjetitelji svakodnevno žele ostvariti svoje želje, pa se zbog tog vjerovanja i dodirivanja palca taj dio skulpture izlizao i ima drugačiju boju od ostatka spomenika. Grgur Ninski bio je biskup ninske biskupije početkom 10. stoljeća, a značajan je bio po tome što se zalagao za korištenje hrvatskog jezika i pisma u crkvi, najviše u služenju misa. Zbog svog zalaganja za hrvatski jezik ostao je upamćen u povijesti, a hrvatski slavni kipar Ivan Meštrović kreirao je seriju velikih spomenika njemu u čast. Spomenici se, osim ovog najpoznatijeg u Splitu, nalaze i u Varaždinu i Ninu.

GDJE SE NALAZE NAJZANIMLJIVIJI I MANJE POPULARNI SPOMENICI U HRVATSKOJ? 3
Izvor: Unsplash/ Chris Curry

HRVATSKO ZAGORJE – SPOMENIK HRVATSKOJ HIMNI

Iako je uobičajeno da spomenici budu posvećeni važnim osobama iz povijesti i kulture, ovaj je u čast hrvatskoj himni „Lijepa naša domovino“. Spomenik se nalazi u Hrvatskom zagorju u Značajnom krajobrazu Zelenjak, na cesti između Klanjeca i Kumrovca. Zbor Zmajskog bratstva donio je odluku 1935. o izgradnji ovog spomenika, ali problem su bila financijska sredstva koja nisu imali. Sredstva su prikupili tako što su rodoljubi iz Hrvatske pomagali u prikupljanju sredstava prodajom značaka, dobrovoljnim financijskim donacijama i donacijama materijala koji je bio potreban za izradu. Nakon samo tri mjeseca spomenik je sagrađen po nacrtu kipara Rudolfa Ivankovića, načinjen je od armiranog betona u formi obeliska. Na spomeniku se nalazi spomen ploča s prvim stihovima himne i reljefom tekstopisca Antuna Mihanovića. Hrvatska himna nastala je prema Mihanovićevoj pjesmi „Horvatska domovina“, a prema predaji napisao ju je inspiriran ljepotom Zelenjaka, u kojem se spomenik i nalazi. Pjesma je objavljena 1835. u književnom i kulturnom listu „Danica“ i bila je samo jedna od rodoljubnih pjesama koje su nastajale u vrijeme ilirizma, a himnom se naziva tek od 1889.

Ako ste već posjetili Zagreb, Istru, Split i Hrvatsko zagorje, a niste znali za ove spomenike, oni su razlog više da se vratite u te divne gradove i regije Hrvatske. Ipak, ako još niste posjetili ova mjesta, možete među poznate znamenitosti koje želite vidjeti uvrstiti i ove zanimljive spomenike čija priča je zanimljiv detalj hrvatske kulture i povijesti.

Ako odlučite vidjeti neki od ovih spomenika na svom sljedećem putovanju ili neke od njih uvrstiti u turu izleta u svoje nadolazeće ljetovanje, privatne smještaje – apartmane, studio apartmane, kuće za odmor i sobe možete pronaći na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatni smještaj u Hrvatskoj, besplatno ga možete oglasiti na našem portalu.