GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE? 1

GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE?

Vina su dio mnogih kultura svijeta čija lokacija omogućuje uzgajanje plodnih vinograda, pa tako su dio i hrvatske kulture.

Vina, osim što su ukusno piće koje se može izvrsno sljubiti s jelima, imaju i zdravstvene blagodati. Pretpostavlja se da je tradicija vinarstva u Hrvatskoj duga oko 2500 godina zbog pronađenog kovanog novčića na otoku Visu, a na novčiću se na jednoj strani nalazi amfora za čuvanje vina, a na drugoj grozd. Hrvatska je danas podijeljena u četiri vinske regije: Istra i Kvarner, Bregovita Hrvatska, Dalmacija, Slavonija i Podunavlje. Otkrivamo vam detalje o svakoj regiji i u kojoj možete kušati svoju najdražu sortu vina.

ISTRA I KVARNER

stra i Kvarner poznati su po prekrasnom moru i mjestima uz obalu čija povijest seže u daleko antičko doba. Među zapisima i svjedočanstvima života na tom području su i zapisi o tome da se na njemu uzgaja vinova loza. Zanimljivo je da ime kvarnerskog mjesta Novi Vinodolski potječe od latinskog Vallis vineari što znači vinska dolina. Klima je mješavina hladnije kontinentalne i blage mediteranske, a kroz ovo područje sastav tla je raznolik. Upravo zbog miješanja klima, zastupljene su i mediteranske i kontinentalne sorte. Sorta po kojoj je poznata Istra je malvazija, a Kvarner je poznat po žlahtini. Stoga, ako ljetujete u kojoj od ovih dviju hrvatskih regija, svakako probajte njihove autohtone sorte vina. Osim tih sorti, od bijelih vina uzgajaju se sivi pinot, bijeli pinot, chardonnay, muškat momjanski i sauvignon. Od crnih vina uzgajaju se merlot, teran, crni pinot, frankovka, borgonja i cabernet sauvignon.

GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE? 2
Izvor: Pexels/ Pixabay

BREGOVITA HRVATSKA

U vinsku regiju Bregovita Hrvatska spada centralni dio Hrvatske sa sjeverozapadnim dijelom u kojem se nalazi pet vinogradskih podregija: Zagorje, Međimurje, Moslavina, Prigorje i Bilogora. Sjeverno od Medvednice nalaze se podregije Zagorje i Međimurje koje su najsjevernija područja Hrvatske i ujedno najsjevernija područja uzgoja hrvatskih vina. Na obroncima Moslavačke gore na krajnjem istoku Bregovite Hrvatske nalazi se Moslavina čiji su vinogradi na blagim obroncima gore. Sjevernije od Kalnika i Bilogore nalaze se vinogradi u Prigorju i Bilogori. Klima u Bregovitoj Hrvatskoj je umjerena kontinentalna i pretežno pogodna za uzgoj bijelih vina. Karakteristično vino tog područja je bijelo vino graševina. Osim graševine, uzgajaju se tipična kontinentalna bijela vina koja su svježeg, voćnog i laganog okusa s cvjetnim aromama. Takva vina su i bijeli pinot, sivi pinot, rajski rizling, chardonnay, traminac, zeleni silvanac i sauvignon. Osim bijelih, uzgajaju se i crna vina frankovka, portugizac i crni pinot. Postoji više autohtonih sorti ovog područja, a neke od njih su škrlet, kleščec, sokol, črnina kasna, velika belina i belina smudna.

GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE? 3
Izvor: Pexels/ David

DALMACIJA

Jedan od najljepših trenutaka ljetovanja u Dalmaciji sigurno je isprobavanje lokalno proizvedenih dalmatinskih vina. Vinska regija Dalmacija obuhvaća područje od Zadra do Konavala sa zaleđem i otocima. Dijeli se na podregije sjeverna Dalmacija, srednja i južna Dalmacija te Dalmatinska zagora. Tradicija proizvodnje vina u Dalmaciji je duga, ali proizvođači osuvremenjuju proizvodnju što omogućuje vrlo visoku kvalitetu vina koja često osvajaju brojne nagrade na vinskim natjecanjima. U sjevernoj Dalmaciji vinogradi se nalaze udaljeni od obale, pa su ta vina svježija. Srednja i južna Dalmacija vinograde ima okrenute moru s puno sunca i prilagođavanja mediteranskoj klimi. Gotovo sve sorte Srednje i južne Dalmacije su autohtone. Vinogradi Dalmatinske zagore imaju kontinentalnu klimu, stoga su vina sličnija kontinentalnim. Ova raznolikost klima daje kao rezultat različite sorte vina. Obala i južne strane otoka većinom imaju proizvodnju crnih vina – plavac mali, plavac, babić, crljenak, plavina i lasina i brojne autohtone sorte. Bijele sorte se češće uzgajaju u unutrašnjosti, na obali i u poljima otoka. Najvažnija bijela sorta je pošip, a slijede grk, debit, maraština, vugava i malvasija dubrovačka. Vrhunske bijele sorte vina proizvode se na otoku Korčuli koji je poznat kao otok na kojem se proizvode neka od najboljih hrvatskih bijelih vina.

GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE? 4
Izvor: Pexels/ grape things

SLAVONIJA I PODUNAVLJE

Slavonski turizam često spaja vinarstvo i ugostiteljstvo, tako da postoji velik broj obiteljskih vinarija na ovom području. Regija Slavonija i Podunavlje obuhvaća podregije Slavniju, Baranju i zapadni Srijem. U ovom području vinogradi su na obroncima planina Dilj, Požeška gora, Psunj, Krndija, Papuk i Fruška gora. Regija Slavonija i Podunavlje je pod umjerenom kontinentalnom klimom i ima pravilnu izmjenu godišnjih doba. Uz Dunav se prostiru tri poznata vinogorja Baranja, Srijem i Erdut. Glavna sorta ovog područja je graševina, a u ovoj regiji graševina ima puno varijacija zbog postojanja različitih vinogorja i načina proizvodnje vina. Osim poznate graševine, proizvode se bijele sorte od kojih su neke pinot sivi, pinot bijeli, chardonnay, traminac, muškat žuti i rajski rizling. Uzgajaju se i crna vina od kojih su neka pinot, frankovka, cabernet franca i merlot. Koliko god središte vinske proizvodnje regije Slavonija i Podunavlje bila graševina, s tradicionalnim jelima izvrsno se sljubljuju bolje crne sorte vina.

GDJE MOŽETE PROBATI NAJBOLJA VINA HRVATSKE? 5
Izvor: Pexels/ Math

Bilo da ste ljubitelj istarske malvazije, kvarnerske žlahtine, autohtonih vina Bregovite Hrvatske, dalmatinskog pošipa ili slavonske graševine, u ovom pregledu vina hrvatske jasno je da svaki ljubitelj vina može pronaći nešto za sebe. Sada kada znate gdje možete probati najbolja vina Hrvatske, samo treba odabrati idealan smještaj u tim regijama kako bi istražili kulturu, povijest, hranu, ali naravno i vina.

Smještajne jedinice privatnog smještaja apartmane, studio apartmane, sobe i kuće za odmor možete pronaći i rezervirati na našem portalu.

Ako iznajmljujete privatni smještaj u Hrvatskoj, besplatno ga oglasite na specijaliziranom portalu www.privatnismjestaj.hr.