Gdje ima pješčana plaža na Makarskoj rivijeri? 1

Gdje ima pješčana plaža na Makarskoj rivijeri?

Mnogi gosti se pitaju gdje ima pješčana plaža na Makarskoj rivijeri.

Kao što znamo, Makarska rivijera se prostire kroz 53 kilometra priobalja u smjeru jugoistok-sjeverozapad, od Gradca na jugu do Brela na sjeveru,te pokriva područja općina Brela, Baške Vode, Tučepa, Podgore i Gradca.

U središtu Makarske rivijere je grad Makarska, najveći grad i najpoznatije turističko odredište na Makarskoj rivijeri.

Sjeverozapadno od Makarske nalaze se Krvavica, Bratuš, Promajna, Baška Voda i Brela. Jugoistočno od Makarske su Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Blato, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac.

Šljunčane plaže natkrivene gustim hladom borove šume koja se prostire uzduž Makarske rivijere prepoznatljivi su motivi s mnogobrojnih razglednica Tučepa, Podgore, Zaostroga, Baške Vode, itd.

No, postoje li i gdje se mogu pronaći pješčane plaže na više od 50 kilometara besprijekorno čiste i uređene morske obale koju oplakuje tirkizno plavo Jadransko more?

Gdje ima pješčana plaža na Makarskoj rivijeri?

Gdje ima pješčana plaža na Makarskoj rivijeri? 2

Dakle, ono što moramo odmah razjasniti.

Nigdje na Makarskoj rivijeri nema u potpunosti pješčanih plaža, kao što je, primjerice, crikvenička plaža Crni Molo ili pak kao što je plaža Vela Pržina u Lumbardi, na Korčuli.

Ono što možete pronaći na Makarskoj rivijeri, a da je povezano s pješčanim plažama su plaže sa sitnim šljunkom i pješčanim plićakom i ulazom u more.

Takva plaža je, primjerice, plaža Punta Rata u Brelima, koju je 2004. godine poznati poslovni magazin Forbes uvrstio među najljepše svjetske plaže te je svrstao uz bok poznatoj Copacabani i bajkovitim plažama na Maldivima. Ova plaža nositelj je Plave zastave za čistoću, a uz pješčani ulaz u more koji je pogodan i zanimljiv djeci i roditeljima, dodatan plus je i gusti hlad okolne borove šume. Još jedna plaža u Brelima zaslužuje biti istaknuta kao plaža s izuzetno sitnim šljunkom te stoga izvanrednom pristupu moru, a ta je plaža Podrače koja je, prema nekim izvorima, najfotografiranija plaža Hrvatske. Inače, ova plaža nalazi se u neposrednoj blizini Punta Rate te ju je 2015. godine European Best Destinations uvrstio na popis 15 najljepših i najpoželjnijih odredišta za odmor uz more.

Izuzetno sitan šljunak i prekrasan ulazak u more obilježje je i mnogih drugih plaža na Makarskoj rivijeri te je to odlika i četiri kilometra duge plaže u Tučepima, kao i makarske plaže Donja Luka koja se nalazi u samom centru koja je cijelom dužinom od nekoliko kilometara, sve do poluotoka svetog Petra, natkrivena hladovinom borove šume i posuta sitnim žalom.

Ostale pješčane plaže u blizini Makarske rivijere

Ako ste pak negdje na Makarskoj rivijeri, a željeli biste provesti dan uz more na pješčanoj plaži, možete se uputiti do dva najveća i najpoznatija otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Hvaru i Braču.

Najviše pješčanih plaža pronaći ćete na otoku Hvaru. Primjerice, u mjestu Sućuraj nalazi se plaža Česminica, na kojoj ćete pronaći kombinaciju šljunka i pijeska te stijena, a u Sućuraju se nalazi i plaža Mlaska koja je u potpunosti pješčana, sa stjenovitim dijelovima.

U Jelsi možete pronaći plažu Grebišće, koja se sastoji od pješčanog dijela i od betonskih ploča, kao i plažu Mina koja se nalazi 500-tinjak metara od središta Jelse i smatra se jednom od najpopularnijih plaža u Jelsi.

Na otoku Braču, nekoliko kilometara od mjesta Postira, nalazi se plaža Lovrečina koja je u potpunosti pješčana i na kojoj se pijesak prostire do duboko u more. Kao i većina plaža u Dalmaciji, i ovu odlikuje kvalitetna prirodna hladovina borove šume.

Još jednu u potpunosti pješčanu plažu možete pronaći zaputite li se na otok Šoltu te uz mjesto Maslinica potražite plažu Šipova. Do ove plaže ne možete doći automobilom te je potrebno propješačiti 500-tinjak metara dugom pješačkom stazom koja odjeljuje prometnicu od plaže Šipova.

Uz ove gore nabrojane plaže, u Dalmaciji možete pronaći pješčane plaže u Omišu (plaža Duće), u Ninu (Kraljičina plaža), Šibeniku (Bijela plaža), Biogradu na Moru (plaža Iza banja), u Splitu (svjetski poznata plaža Bačvice) kao i po otocima Mljetu, Korčuli, Pašmanu i Dugom Otoku.