Gastronomija Rovinja

GASTRONOMSKE TAJNE ROVINJA

Prolaskom Rovinjskim ulicama možete naići na predivna mjesta za uživanje u specijalitetima istarske kuhinje. Gotovo svaki ugao obogaćen je kreativnim jelima Rovinja.

Od Rovinjskih slastica do tradicionalnih ribljih jela zasigurno Vas neće razočarati ni bogat izbor pića.

ČARI ROVINJSKE KUHINJE

Temeljem Rovinjske gastronomije sigurno možemo nazvati morske namirnice, koje su danas poznate kao specijaliteti tradicionalne Istarske kuhinje. Kako bi se sačuvale čari ovog gastronomskog bogatstva napisana je knjiga „Recepti Kuće o Batani“ u kojoj su sačuvani poznati recepti tradicionalne istarske kuhinje. Ovdje se mogu pronaći recepti poput prženih vlasulja, brodeta, prženih gira s keljem i sl.

Napravljen je i ekomuzej „Kuća o Batani“ posvećen je ribarskoj brodici batani najrasprostranjenije tradicionalno plovilo u Rovinju, a cilj je muzeja prikazati ju kao živu nositeljicu primorske tradicije.

Kuća o batani

ROVINJSKI RIBLJI SPECIJALITETI

Rovinjski restorani će Vas zadiviti izborom ukusne svježe ribe, rakovima i školjkama. Ugostitelji će ponosno istaknuti riblje specijalitete kao što su brodet od svježe ribe, rižot s rakovima, domaća juha od divljeg brancina i mnoge druge okuse istarske kuhinje.

Riblja jela Rovinja

Također treba spomenuti da su Rovinjske ribarnice zaslužne za tako kvalitetan izbor svježe ribe i morskih plodova u najpoznatijim restoranima na svakom kutku Rovinja. U ponudi su uvijek svježi brancin, orada, arbun, pic, te rjeđi grdobina i ugor. Nude se sipe, kozice i dagnje, no naravno sve prema preferencijama kupaca.

ODAKLE JE SVE POČELO

Također, vrlo bitan dio povijesti Rovinja je i tvornica ribe Mirna, osnovana je 1877. godine u vrijeme kada je Rovinj bio najveći i najrazvijeniji istarski grad i glavni pomorski centar. Tada je ribarstvo bilo jedan od glavnih izvora egzistencije stanovništvu kako Rovinja tako i cijele Istre. Također Mirna je i dio povijesti svjetske industrije ribljih konzervi. Danas baziran je na konzerviranim proizvodima sardina, skuša, tuna, ribljih pašteta, ribljih salata i ribljih namaza.

ISTARSKI PRŠUT

Istarski pršut

U Rovinju zasigurno ne smijete propustiti okuse crvenog, mekog i tanko narezanog istarskog pršuta uz krišku kruha te domaći ovčji sir i maslinovo ulje. Mnogi bi ovu kombinaciju okusa nazvali savršenim predjelom mediterana.

Proizvodnja Istarskog pršuta domaćima je poznata još od 16. stoljeća, te tu slijedi duga tradicija proizvodnje. Istarski pršut proizvod je bez dodataka umjetnih konzervansa, sušen na zraku najmanje 12 mjeseci, najposebnije, s ljubavlju rađeno predjelo Istre.

Glavna razlika između istarskog i dalmatinskog pršuta jest ta što je dalmatinski pršut dimljen, a istarski nije. Istarski pršuti pripremaju se bez kože i potkožnog masnog tkiva i ne dime se. Pod teškim teretom istarski pršuti poprime oblik violine. Ima mekših i tvrđih pršuta. Razlika prvenstveno ovisi o tome koliko se dugo suši. Idealan je onaj “u sredini”, čija se tanka feta sama topi u ustima. Masa između gotovih pršuta zna iznositi od 7 do 11 kg.

MANEŠTRA

Svi ljubitelji „jela na žlicu“ bit će oduševljeni istarskim specijalitetom „variva od graha“ pod nazivom “Maneštra“. Najpoznatija je „maneštra od bobića“ , u tradicionalnom receptu osnova su mlada zrna kukuruza (bobići), grah, krumpir i komadi suhog svinjskog mesa.

Ništa manje vrijedna je i maneštra pašta-fažo. To je jedina maneštra koja se priprema s tjesteninom. Dobro je u nju ubaciti komad pancete i dobro začiniti, te najbitnije uživati u okusima ovog starog istarskog jela. Naravno još je mnogo vrsta maneštre, a neki od njih su maneštra od koromača koja je lagano gorkastog okusa, jota (maneštra od kiselog kupusa) koja je kiselkastog okusa te maneštra od slanca odnosno slanutka koja je kako joj i ime kaže slankastog okusa.

SLATKE ROVINJSKE KAPLJICE

Gastronomski užitak neće biti potpun ako tijekom svog odmora u Rovinju ne kušate barem kapljicu istarskog vina. U ponudi su bijela, crna, rose, desertna, poluslatka, suha i polusuha vina, a od sorti posebice bismo istaknuli istarsku malvaziju, teran, merlot ili pak neodoljivi muškat.

Uživanje uz istarsku malvaziju u Rovinju

Ako ipak preferirate likere, rovinjska tvornica likera Darna djeluje od 1925. godine pa nemojte propustiti okusiti njihov pelinkovac, amaro, čokoladni liker, ovo liker, orahovac ili neki drugi liker jer je ponuda zaista bogata. Također, neki od navedenih likera može biti i idealan suvenir koji ćete pokloniti po povratku s odmora iz Rovinja.

Još jedno piće koje je tradicionalno za područje cijele Istre je istarska supa. Ukoliko se nađete u tradicionalnoj rovinjskoj konobi ili restoranu, nemojte propustiti probati ovo okrjepno piće kojemu je baza teran, a u njemu se još nalazi maslinovo ulje, šećer, papar i nezaobilazna šnita (istarski – feta) prženog kruha. Možda zvuči konfuzno, ali jednom kada probate istarsku supu, vjerujemo da će vam to postati jedno od omiljenih pića na bazi vina, posebice tijekom zimskih mjeseci.

Sada kada ste spremni za gastro uživanciju u Rovinju, bilo bi dobro i pronaći idealni smještaj. Ponudu potražite na PrivatniSmjestaj.hr.