Cres

Cres kao idealna ljetna destinacija

Na sjevernom Jadranu, u Kvarnerskom zaljevu, smjestio se najveći hrvatski otok Cres. Zbog svog izuzetno povoljnog prometno-geografskog položaja, otok Cres je veoma privlačna ljetna destinacija koju posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Što zapravo i ne čudi.

Prekrasne plaže, odlična gastronomska ponuda (čuli ste za Cresku janjetinu, zar ne?), mir i tišina koja opčinjava i puni baterije ali i mnoštvo atrakcija za aktivni odmor, samo su neki od razloga zašto posjetiti Cres.

Bilo da ste u potrazi za netaknutom prirodom i skrovitim, rajskim, plažama do kojih možete doći samo brodom ili se želite iskušati u slobodnom penjanju, jedrenju na dasci, ronjenju ili bicikliranju po uredno označenim otočnim biciklističkim stazama, na Cresu ćete sve to pronaći i još puno više.

Zašto kažemo puno više? Pa zbog toga što se na otoku Cresu kroz cijelu godinu održavaju razne aktivnosti i manifestacije tako da postoji velika mogućnost da ćete tijekom ljetovanja moći prisustvovati programu Creskog kulturnog ljeta, Danima creske janjetine i maslinovog ulja ili nekim drugim gastro i zabavnim priredbama.

Kulturno-povijesne znamenitosti Cresa

Svoj odmor na Cresu možete obogatiti i obilaskom kulturne i povijesne baštine otoka.

Neke od najpoznatijih znamenitosti su troja srednjovjekovna vrata (Mala Bragadina iz 1581., sjeverna vrata Marcela iz 1588. te vrata sv. Mikule) u gradu Cresu koja su jedina ostala kao podsjetnik na zidine i kule koje su opasavale grad Cres.

U gradu Cresu nalazi se i franjevački samostan sagrađen na početku 14. stoljeća u kojem se nalazi crkva sv. Franje te muzej u kojem se nalaze umjetnička djela starih majstora, liturgijske knjige te ostali artefakti koji su pronađeni na otoku.

Creski muzej koji se nalazi u srednjovjekovnoj palači Arsan sadrži osam zbirki, a u njemu ćete pronaći i arheološke artefakte koji svjedoče o životu na otoku Cresu.

Ljubiteljima kulturne baštine zanimljiva je i gradska loža iz 15. stoljeća koja se nalazi na glavnom gradskom trgu i koja je poznata po Stupu sramote, a na Cresu se nalazi i jedini sačuvani primjerak rimskog mosta na istočnoj obali Jadrana.

Prirodne ljepote otoka Cresa

Uz prekrasne plaže koje su se smjestile po mnogim uvalama otok Cres obiluje mnogim biljnim vrstama i ljekovitim biljem te gustim šumama hrasta i kestena.

Također, na otoku se nalazi slatkovodno Vransko jezero koje svojom pitkom vodom odlične kakvoće opskrbljuje ne samo stanovnike otoka Cresa već i stanovnike otoka Lošinja.

Još nešto po čemu je poznat otok Cres je i endemska vrsta ptice – bjeloglavi sup.

U mjestu Beli koje je od grada Cresa udaljeno oko 30 minuta vožnje, nalazi se Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u kojem možete vidjeti multimedijalnu izložbu o bjeloglavim supovima.

Ljubiteljima prirode zanimljiva će biti i jama Čampara u kojoj su pronađeni kosturi spiljskog medvjeda koji potječu čak od prije 12 000 godina. Blizu jame nalazi se i najstarije stablo hrasta medunca koje je 1997. godine proglašeno spomenikom prirode.

Kako doći do Cresa?

Otok Cres povezan je s kopnom redovnim i čestim trajektnim vezama koje prometuju na relaciji Brestovo (kopno) – Trajektno pristanište Porozina (Cres). Također, Cres je trajektnim linijama povezan i sa susjednim otokom Krkom, a s otokom Lošinjom povezan je preko okretnog mosta Osor koji se nalazi na putu Cres – Mali Lošinj.

Gdje odsjesti na Cresu?

Ako ste nakon ovog našeg teksta odlučili posjetiti otok Cres, red je da vam pomognemo pri odabiru smještaja.

Dovoljno je tek da na stranicama našeg portala Privatni smještaj posjetite stranicu Apartmani na Cresu i pronaći ćete na desetke raznih apartmana i drugih smještajnih jedinica koje se nalaze u gradu Cresu kao i u okolnim otočnim mjestima.

Svaki apartman posjeduje svoju stranicu na kojoj možete razgledati fotografije interijera kao i eksterijera te saznati više o kapacitetima i sadržaju koji nudi.

S vlasnicima apartmana možete stupiti u kontakt preko istaknutog broja telefona kao i preko kontakt forme u kojoj možete naznačiti datume dolaska i odlaska te ćete putem maila dobiti obavijest je li smještajna jedinica slobodna u traženim terminima.

Iskoristite mogućnost brzog i lakog rezerviranja smještaja na otoku Cresu putem portala Privatni smještaj i već ovo ljeto krenite otkrivati čudesni Cres.

Vaš Privatni Smještaj