CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE

CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE

Svakim danom sve više nas shvaća utjecaj sjedačkog načina života na zdravlje te ne čudi činjenica kako se sve veći broj ljudi, svakodnevno, okreće zdravijim načinima života koji uključuju neki vid rekreacije u svakodnevicu.

Vožnja bicikla je više od rekreacije, to je mnogima omiljeno prijevozno sredstvo, svojevrsni ispušni ventil, ali i mnogima omiljeni „dodatak“ tijekom godišnjih odmora. Ukoliko ste putovali Europom, zamijetili ste razvijenost staza za bicikliste. Određeni gradovi su čak u potpunosti zabranili promet motornim vozilima kroz šire gradske jezgre te je jedini oblik kretanja – javnim prijevozom, pješice ili biciklom. Hrvatska ponešto kaska glede prometne infrastrukture za bicikliste, no istodobno mnoge županije prepoznaju važnost razvoja biciklističkih staza kroz netaknutu prirodu Hrvatske. Tako dolazimo do cikloturizma.

Biciklističke staze
Izvor: Unsplash/ Sebastian Herrmann

ŠTO JE TO CIKLOTURIZAM?

Kao što samo ime govori, riječ je o selektivnom obliku turizma gdje je naglasak stavljen na biciklizam. Riječ je o jednoj o najbrže rastućih grana turizma koja spaja aktivni odmor s upoznavanjem lokalnih prirodnih i kulturnih ljepota, kao i gastro doživljaja. Krajnji cilj cikloturizma je upoznavanje urbanih krajeva, ali i onih netaknutih dijelova priroda kroz aktivan odmor koji istodobno osigurava nova iskustva, ali i opuštanje.

Osim što se cikloturizam razvija na razini lokalnih TZ-a te županija, strategije razvoja cikloturizma provode se i na razini Republike Hrvatske koja je osnovala i Koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma čiji je cilj usmjeravanje i provođenje aktivnosti. Osim nacionalnih ruta, kroz Hrvatsku prolaze i četiri EuroVelo rute – Dunavska, Mediteranska, Baltic – Adriatic te ruta pod nativom Tragom Željezne zavjese.

CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE 1
Izvor: https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/eurovelo-i-druge-medunarodne-biciklisticke-rute-u-hrvatskoj

CIKLOTURIZAM ISTRE I KVARNERA

Istra i Kvarner su poznata odredišta za ljubitelje cikoturizma s dobro razvijenom i bogato razgranatim rutama koje ljubiteljima ovog vida turizma nude upoznavanje s netaknutom prirodom, znamenitostima, ali i lokalnom gastro ponudom s obzirom da se mnoge biciklističke staze protežu dijelovima gdje je posebno poznata gastro ponuda agroturizama. Diljem Istre je umreženo više od 500 kilometara biciklističkih staza od kojih je možda najpoznatija Parenzana dok je na Kvarneru najpopularnija Riječka biciklistička transverzala koja je duga 63 kilometara, a biciklistima nudi uvid u 8 gradova ovog područja.

CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE 2
Izvor: https://www.istra.hr/hr/dozivljaji/sport-i-outdoor/biciklizam/biciklizam-sredisnja-istra

CIKLOTURIZAM U DALMACIJI

Dalmacija je jednako kao i sjeverni Jadran uvidjela perspektivu cikloturizma pa su tako razvijene i signalizirane brojne staže koje vode od urbanih sredina kao što su Zadar, Šibenik, Split, preko netaknute prirode Zagore pa sve do primjerice biciklističkih staza koje vode kroz vinograde otoka Brača. Izdvajamo samo neke od mnogobrojnih biciklističkih staza kroz Dalmaciju:

  • Put maslina (Pirovac) – 17,4 km
  • Kanjon Čikole (Skradin-Miljkovići-Lozovac-Konjevrate-Goriš-Kanjon Čikole) – 43,5 km
  • Bodulska priča (Murter) – 28,4 km
  • Lastovo (10 različitih staza) i mnogobrojne druge.
CIKLOTURIZAM U DALMACIJI
Izvor: Unsplash/ Mark Hamilton

CIKLOTURIZAM U LICI I GORSKOM KOTARU

Želite li istinski doživjeti sve ljepote netaknute prirode koja uključuje bogate šume, zelene potoke i rijeke, brda i moćne planine poput Velebita, cvrkut ptica i miris prirode, Lika i Gorski kotar su idealne biciklističke destinacije.

Cikloturizam Like sastoji se od sljedećih staza: Plitvička jezera, Lovinac, Gacka – Otočac, Gospić, Velebit, Udbina, Senj, Karlobag, Novalja, Brinje, Perušić te Vrhovine.

U Gorskom kotaru je cikloturizam izuzetno razvijen pa ako se primjerice odlučite za bicikliranje Goranskom biciklističkom transverzalom, ukupne duljine od 260 km, tada ćete trebati planirati višednevni aktivni odmor. Kroz Gorski kotar se protežu 33 različite biciklističke staze koje nisu pretjerano zahtjevne te je njihova dužina između 25-30 km.

CIKLOTURIZAM U LICI I GORSKOM KOTARU
Izvor: https://gorskikotarbike.com/

CIKLOTURIZAM SREDIŠNJE HRVATSKE

Posebno je iskustvo istražiti središnju Hrvatsku kroz njene biciklističke staze. Bilo da se odlučite vožnjom kroz pitomu prirodu idiličnih brda Zagorja, 16 km dugu Vinogradsku rutu od Bjelovara do Gornje Plavnice ili netaknutom prirodom uz predivne rijeke Kupu, Koranu, Mrežnicu ili Dobru, središnja Hrvatska nudi upoznavanje prirodnih ljepota i kuturne baštine kroz biciklističke staze.

CIKLOTURIZAM SREDIŠNJE HRVATSKE
Izvor: https://gorskikotarbike.com/

CIKLOTURIZAM ISTOČNE HRVATSKE

Svatko tko je barem jedanput posjetio Slavoniju, Baranju i/ili Srijem sigurno je ostao očaran krajolikom. Zlatne ravnice, nasuprot šarenih šuma, ribnjaci, bogati vinogradi, kulturne znamenitosti, veseli domaćini i bogata trpeza, recept su za odličan aktivni odmor kroz istočnu Hrvatsku.

Neke od biciklističkih staza ovog kraja su:

  • Baćin dol – Gračanica
  • Cernička Šagovina – Predola – Strmac
  • MTB staza Borovik – Vuka
  • Papuk  – Orahovica – Slatinski Drenovac, Čačinci, Voćin i Slatina
  • Franjo Belar – Dida
  • Biciklistička ruta graševine i mnoge druge biciklističke staze
CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE 3
Izvor: https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-slavonija-i-baranja

Hrvatska, kao veoma popularna turistička destinacija u Europi, nudi svojim posjetiteljima mnoge aktivnosti osim sunca, mora te kulturne baštine. Razvijaju se mnogobrojni specifični oblici turizma koji se oslanjaju na sve blagodati koje Hrvatska nudi svojim posjetiteljima, a tu posebnu ulogu ima netaknuta priroda. Cikloturizam Hrvatske svojim uživateljima nudi uživanje u raznolikosti krajolika, netaknutoj prirodi među kojom se nalaze i brojna zaštićena područja. Kako je riječ o ekološki osvještenim konzumentima ovog specifičnog vida turizma, cikloturizam se sve više nameće kao održiva opcija putovanja. Cikloturizam nudi svojim posjetiteljima povezivanje s prirodom, a da se pritom ne utječe negativno na istu.

CIKLOTURIZAM KROZ NETAKNUTU PRIRODU HRVATSKE 4
Izvor: Unsplash/ William Hook

Aktivni odmor kroz biciklizam vrhunski je izbor za sve one koji tijekom svog odmora žele doživjeti spoj fizičke aktivnosti, istraživanje kulturnih znamenitosti, uživanje u netaknutim prirodnim ljepotama i lokalnoj gastronomskoj ponudi kroz ekološki prihvatljiv oblik odmora.  Idealni smještaj za odmor od aktivnog dana provedenog u bicikliranju pronađite na www.privatnismjestaj.hr-u.!