Bijeg od vrućine u Delnicama

BIJEG OD VRUĆINE U DELNICAMA

Ako tražite savršeno mjesto za bijeg od velikih vrućina u ljetnim mjesecima naravno da Lijepa naša ima rješenje i za to. Posjetite Delnice, gradić pun ljepota i prirodnih bogatstava koje će vas oduševiti.

LEGENDE O OVOM KRAJU

Mnoge legende su nastale o ovom kraju, ljudi ih uvijek rado poslušaju te zbog njih posjećuju određene dijelove ovog kraja i dive se zanimljivostima. Pa tako postoji poznata legenda o nesretnoj ljubavi zbog koje je strmu stijenu Petehovca u Delnicama učinila izrazito poznatom. Ta velika ljubav bila je između Delničanke Jagode i Zagrebčaneca Branka. Branko je još kao dijete ljetovao u Delnicama i tamo upoznao divnu Jagodu. Kako su odrastali tako su se zaljubili i svoje vrijeme provodili u prirodi, obilazeći prekrasan krajolik, obronke i gore, no Branka su obaveze stalno vukle u Zagreb pa je tako Jagodi bilo iznimno teško i odlučila se baciti u ponor sa strme stijene Petehovca, to je bilo često mjesto njihovog sastajanja no ona je odlučila zbog nesretne ljubavi tamo okončati svoj život. Još zanimljivih legendi zasigurno ćete čuti odlaskom u Delnice i sigurno će vas oduševiti sve tajne koje Delnice kriju.

PRIRODNE LJEPOTE DELNICA

Ovaj kraj zaista je najviše baziran na prirodi i prirodnim bogatstvima. Turistima je svakako najzanimljivije mjesto Nacionalni park Risnjak. Zbog raznim klimatskih zona na Risnjaku, obogaćen je raznolikom florom i faunom. Na području Risnjaka sakupljen je cijeli jedan svijet šumskih zajednica. Svakako treba spomenuti da se u risnjačke šume vratio i ris, pa su tako ponovno na okupu 3 velike zvijeri vuk, ris i medvjed. Ovi kraljevi vladaju šumama Risnjaka. Vrhovi Risnjaka prekrasno se ističu iznad goranskih šuma svojom bjelinom. S vrhova se pružaju nevjerojatni pogledi na Kvarner, Istru, Julijske Alpe i Sloveniju, a u podnožju imate mogućnost da probate ukusne specijalitete ovog kraja.

Osim nacionalnog parka Risnjaka oduševit će vas cijela dolina rijeke Kupe, ona će posebno biti zanimljiva onima koji se bave sportskim ribolovom jer u Kupi mogu uloviti neke od svojih najboljih ulova pastrvi i lipljana. Također za zaljubljenike u planinarenje i hodanje većina doline proteže se kroz Goranski planinarski put. Zanimljiv je i gornji tok rijeke Kupe koji je poznat kao Dolina leptira, tamo se nalazi visokocijenjeno područje nastanjeno mnogim vrstama leptira.

Također planinare će zasigurno oduševiti i Japlenški vrh- Golubnjak, ono je pravi raj za planinare, ljubitelje hodanja i čistog uživanja. Taj planinarski put spaja park- šumu Japlenški vrh kraj Delnica i park- šumu Golubnjak kraj Lokava. Na padini Japlenškog vrha su se dugo godina održavala natjecanja u skijaškim skokovima.

GASTRONOMIJA HLADNIJEG KRAJA

Naravno da se kuhinja ovog kraja kroz godine osnivala na tome kakva je vani klima, poznato je da su ovo većinom zimska područja i da su dani kraći, a noći duže pa je tako i nedostatak namirnica izgradio specifičnu gorsku gastro ponudu. Tamo se priprema hrana od namirnica s kontinenta kao što su krumpir koji se može raditi na razne načine, pire, pole, zatim kiseli kupus, masno meso svinja i slično. Za pripremu hladnih zimi prethodno se kiseli kupus, domaće uzgojeni krastavci, cikla i paprika. Također iznimno su cijenjena jela od divljači kao sto je gulaš. Svakako u Delnicama ili bilo kojem gradu Gorskog kotara nećete ostati gladni, svakako ćete se poželjeti vratiti ovdje svake godine i u zimsko i u ljetno doba.

KULTURNA BAŠTINA

Mnogi kažu da pravi doživljaj Delnica možete vidjeti na starim razglednicama iz ovog kraja jer odlično prikazuju život ovog kraja i turizam. U kaštelu Zrinskih danas možete vidjeti stalne izložbe ribolova, lovstva i šumarstva, za sve posjetitelje ova je izložba otvorena još 2012. godine. Tako je kaštel Zrinskih postao jednom od važnih ustanova muzejskog tipa u Gorskom kotaru. Također otvoren za posjetitelje je i „Popovićev mlin“ odnosno mlin obitelji Mihelčić koji je prvi objekt u Delnicama koji je dobio električnu struju. Ostale kulturne ljepote ovog kraja svakako preporučujemo da istražite sami, sa svojom boljom polovicom ili obitelji. Urežite ovaj bijeg u hladovinu u Delnicama vrijednim sjećanjima iz ovog kraja.

Ako ste u potrazi za bijegom od vrućine naišli na ono što tražite u Delnicama ili okolici, rezervirajte svoj smještaj na PrivatniSmjestaj.hr!